Νότια Κρήτη

Το Φοινικόδασος του Αφραθιά μέσα από φωτογραφίες & βίντεο!

Το Φοινικόδασος του Αφραθιά μέσα από φωτογραφίες & βίντεο!

A-
A+
22/01/2020 | 13:23

Λίγοι είναι εκείνοι, ακόμα και από τους ντόπιους, που γνωρίζουν την ύπαρξη του δάσους από φοίνικες στον Αφραθιά. Έτσι για να δουν Φοινικόδασος, θα πάνε πολλά χιλιόμετρα μέχρι το Βάι, ενώ το δάσος το έχουν κυριολεκτικά στα πόδια τους!

O Αφραθιάς για όσους δεν ξέρουν, είναι η παραλία ανάμεσα Κόκκινο Πύργο και Καλαμάκι στην Νότια Κρήτη.

Αν και το εν λόγω φοινικόδασος του Αφραθιά έχει υποστεί σοβαρότατες βλάβες από το γνωστό έντομο, εν τούτοις και πάλι παραμένει ένα σπουδαίο τουριστικό προορισμό, που συνδυάζεται μάλιστα άριστα με μπάνιο το Καλοκαίρι στην παραλία του Αφραθιά.
Εντύπωση προκαλούν οι μικρές λίμνες που είναι για την στράγγιση του νερού, αλλά παράλληλα και ένας καταπληκτικός βιότοπος για ζώα και πουλιά όπως αγριόπαπιες κλπ.

Από ότι μάθαμε το δάσος του Αφραθιά έλκει πολύ τουρισμό τα καλοκαίρια, που έρχονται από την άκρη του κόσμου για να το θαυμάσουν, ενώ δυστυχώς από την άλλη είναι άγνωστο για τους ντόπιους!

Οδεύοντας την οδό προς Αφραθιά υπάρχει πινακίδα που δείχνει την κατεύθυνση του δάσους, που είναι αριστερά λιγότερο από 300 μέτρα.
Αν και είναι ένα θαυμάσιο μέρος για φωτογραφίες και περίπατο, εν τούτοις έχει την ανάγκη για ακόμα περισσότερη φροντίδα από την πολιτεία.
Φαίνεται να έχει κάνει και σπουδαία δουλειά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αφραθιά , καθ ότι έχει κάνει και κάποια έργα, όπως την κατασκευή του ιερού ναού του Αγίου Ιωάννου, και ειδικούς χώρους άθλησης.

Μακάρι να αξιοποιηθεί κάποτε όχι μονάχα η παραλία του Αφραθιά, αλλά το δάσος αυτό όπως και ο διπλός νερόμυλος της Αμπαθιάς, που αν κατάφερναν να τον αναστυλώσουν, θα ήταν και αυτός ένας ακόμα πόλος έλξης στην περιοχή.

Για να πάρουν όλοι μια σαφή εικόνα του δάσους στην κατάσταση που είναι σήμερα, παραθέτουμε 18 φωτογραφίες και ένα βίντεο.

 

Κείμενο – Φωτογραφίες -Βίντεο: Γεώργιος Χουστουλάκης