Νότια Κρήτη
Ψηφίστηκε η αντικατάσταση της διοίκησης παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της αμοιβής του Προέδρου της Κοινωφελούς στη Γόρτυνα (βίντεο)
Δείτε στο σχετικό βίντεο ποιοι ήταν εκείνοι που αντέδρασαν και καταψήφισαν και γιατί.
Σοβαρές επιφυλάξεις, αν και κατά πόσον οι αιρετοί που υπηρετούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και που καλούνται να λάβουν σοβαρές αποφάσεις, γνωρίζουν τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα και κατά πόσον τον εφαρμόζουν εγείρονται μετά και την πρόσφατη συζήτηση που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Γόρτυνας με αφορμή την αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης, εξαιτίας πολλών παραιτήσεων.
Γράφει: Πόπη Πρωτογεράκη
Η απόφαση που ελήφθη αφορούσε την αντικατάσταση των παραιτηθέντων, ωστόσο συναφή και άμεσα σχετιζόμενο με το όλο θέμα της λειτουργίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης ήταν σχετικό ερώτημα που τέθηκε και που αφορούσε το αν θα πρέπει να πληρώνεται ο Πρόεδρος της Επιχείρησης- και παρότι ο νόμος προβλέπει ότι πρόκειται για έμμισθη θέση- από τη στιγμή που η επιχείρηση παύει να έχει απασχολούμενο προσωπικό και άμεσα τουλάχιστον δεν θα έχει και κύκλο εργασιών.
Παρά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν έντονα από την δημοτική σύμβουλο της αντιπολίτευσης κα. Σφακιανάκη Μαρία, η οποία υπέβαλε και το σχετικό ερώτημα, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί και υποστηρίχτηκαν εξίσου σθεναρά από τον ανεξάρτητο δ.σ. Χρόνη Καλαϊτζάκη, το Σώμα πέραν της αντικατάστασης των μελών της διοίκησης -που ήταν και το θέμα προς ψήφιση στην ημερήσια διάταξη- δεν συζήτησε το ζήτημα της αποζημίωσης του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης, παρότι για το προσεχές διάστημα η επιχείρηση δεν θα απασχολεί προσωπικό και δεν έχει κάποιο άλλο αντικείμενο που να διαχειρίζεται πέραν των προγραμμάτων λειτουργίας του βρεφικού και των παιδικών σταθμών.
Δεν ψηφίστηκε το αυτονόητο δηλαδή, παρότι ο Κώδικας ορίζει ρητά και ξεκάθαρα ότι το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης απλά εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο που είναι και θεωρείται ως το ανώτερο όργανο για να εγκρίνει και να αποφασίσει την καταβολή ή μη της αποζημίωσης.
Και παρότι ο Κώδικας στο άρθρο 255 παραγρ.5 αναφέρει ρητά: “Στον Πρόεδρο και στον Αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου ανάλογα με τις υπηρεσίες που παρέχουν στην επιχείρηση, μπορεί να καταβάλλεται αποζημίωση, η οποία ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης”. Για το θέμα αυτό αν και ετέθη σχετικό ερώτημα και μάλιστα υπήρξε και διεξοδική συζήτηση δεν μπήκε τελικά προς ψήφιση, με το Σώμα να δέχεται κατά πλειοψηφία την αντικατάσταση των μελών της διοίκησης, αφήνοντας “ανοιχτό” το ζήτημα της αποζημίωσης.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για τον καθορισμό του ύψους της αποζημίωσης που θα καταβάλλεται θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο (που ήταν παθητική) όσο και η γενικότερη οικονομική κατάσταση του Δήμου, που ως γνωστόν εξακολουθεί να βρίσκεται υπό καθεστώς εξυγίανσης!

Τι συνέβη με το προσωπικό της Κοινωφελούς
Επ’ ευκαιρίας της αντικατάστασης των μελών της διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της επιχείρησης κ. Στυλιανού Μπομποδάκη, ο οποίος υπέβαλε παραίτηση μετά την τοποθέτησή του ως αντιδήμαρχος στην ενότητα της Γόρτυνας, τέθηκε το ερώτημα αν θα πρέπει να προβλέπεται μισθός για τη θέση του Προέδρου και του Αντιπροέδρου, μιας και όλο το προσωπικό των απασχολούμενων στην επιχείρηση- εργαζόμενες στις κοινωνικές δομές του Δήμου, όπως βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί- έχει ήδη μεταφερθεί στο Δήμο, με προγενέστερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο λόγος που έγινε αυτή η μεταφορά ήταν το γεγονός ότι η Κοινωφελής Επιχείρηση έχοντας ως αποκλειστικό έσοδο την επιχορήγηση για τη λειτουργία των εν λόγω κοινωνικών δομών, αδυνατούσε να καταβάλει στην ώρα τους τη μισθοδοσία του προσωπικού, όπως και τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα αφενός οι εργαζόμενες να μένουν για μήνες χωρίς να πληρώνονται και να αναγκάζονται να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, κλείνοντας τις δομές και αφετέρου να έχουν δεσμευτεί οι προσωπικοί λογαριασμοί των προέδρων (τωρινού και παλαιότερων) για χρέη και ανεξόφλητες οφειλές προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι υπάρχει και ένα σεβαστό ποσό ως συσσωρευμένο χρέος, το οποίο εν μέρει χρηματοδοτήθηκε από το Παρατηρητήριο και εν μέρει μεταβιβάστηκε στο Δήμο, αποφασίστηκε η μεταφορά όλου του προσωπικού από την Κοινωφελή Επιχείρηση στο Δήμο.
Η εταιρεία ωστόσο δεν διαλύθηκε καθότι σύμφωνα με υπόδειξη πάλι του Παρατηρητηρίου θα αναλάβει τη λειτουργία των σφαγείων Ασημίου, σε νέα βάση, μετά την εκκαθάριση και λήξη μιας άλλης υπερ-χρεωμένης επιχείρησης που λέγεται ΔΕΑΤΕΚ ΑΕ ΟΤΑ.
Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, η εταιρεία θα συνεχίζει να υφίσταται με νέα διοίκηση και νέο Πρόεδρο και με τις αρμοδιότητες που αναγράφονται στο καταστατικό, επί του πρακτέου όμως χωρίς άμεσο και υπαρκτό κύκλο εργασιών, όπως υποστήριξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι που καταψήφισαν την εισήγηση, διαφωνώντας αναφορικά με το σκέλος αυτό.
Και αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα στη συζήτηση και στην ψηφοφορία του θέματος με την οξεία αντιπαράθεση “ολίγων” δημοτικών συμβούλων που καταψήφισαν την εισήγηση, όπως είχε διατυπωθεί, εφόσον δεν ξεκαθαρίστηκε άμεσα και το ζήτημα της αντιμισθίας, όπως αντιπρότειναν εκείνοι.
Για του λόγου το αληθές υπάρχει και ακολουθεί το σχετικό βίντεο. Τα συμπεράσματα δικά σας!