Νότια Κρήτη

Χωρίς την έγκριση της Αρχαιολογίας κλαδεύτηκαν τα αιωνόβια δέντρα στο Επισκοπείο των Αγίων Δέκα

Χωρίς την έγκριση της Αρχαιολογίας κλαδεύτηκαν τα αιωνόβια δέντρα στο Επισκοπείο των Αγίων Δέκα

"Δεν δώσαμε καμία έγγραφη άδεια στον ιερέα που ενήργησε αυθαίρετα" υποστηρίζει ο Δήμαρχος Γόρτυνας.

A-
A+
18/02/2018 | 14:01

Πολλές και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η “πρωτοβουλία” του ιερέα της ενορίας των Αγίων Δέκα π. Γεώργιου Ραπτάκη να προχωρήσει στην εκ θεμελίων αλλαγή του περιβάλλοντος χώρου του Επισκοπείου στους Αγίους Δέκα, μια επέμβαση η οποία δεν περιορίστηκε μόνο στον καθαρισμό από τα ξερά χόρτα και στο κλάδεμα κάποιων ξερών κλαδιών, αλλά προχώρησε και στο κόψιμο των περισσότερων δέντρων της αυλής (ευκαλύπτων και πεύκων) τα οποία αποκαθηλώθηκαν, υλοτομήθηκαν και μοιράστηκαν στη συνέχεια ως καύσιμη ύλη.

Ρεπορτάζ: Πόπη Πρωτογεράκη 

Το απίστευτο αυτό γεγονός που συντελέστηκε τμηματικά εδώ και δέκα περίπου μέρες, “αποκορυφώθηκε” την Παρασκευή το απόγευμα και ενόψει τριημέρου αργίας προχώρησαν οι εργασίες “κάτω από τη μύτη” των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και της Αρχαιολογίας, που όπως προκύπτει δεν είχαν ενημερωθεί επακριβώς για τις προθέσεις του ιερέα και δεν του είχαν δώσει καμία έγγραφη άδεια ώστε να προχωρήσει στις ανωτέρω ενέργειες.

Σημειωτέον, βέβαια ότι το Επισκοπείο των Αγίων Δέκα έχει χαρακτηριστεί ως νεοκλασικό διατηρητέο μνημείο, το οποίο έχει περιέλθει μεν στην κυριότητα του Δήμου, δεν επιτρέπεται όμως να γίνεται καμία επέμβαση τόσο στο οίκημα όσο και στον αύλειο χώρο του μνημείου -καθώς και εκεί βρίσκονται κίονες και άλλα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ευρήματα- χωρίς να έχει ενημερωθεί πρώτα η Αρχαιολογική Υπηρεσία και χωρίς να έχει δώσει τη σχετική άδεια.

Αξίζει να τονιστεί ότι και πριν από ένα περίπου χρόνου, που είχε τεθεί ζήτημα μεταστέγασης των ΤΑΕ Μεσαράς στο οίκημα του Επισκοπείου στους Αγίους Δέκα, το θέμα είχε “σκοντάψει” στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία τότε είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά, σημειώνοντας στην απάντησή της ότι η χρήση αυτή δεν ταιριάζει με το χαρακτήρα του μνημείου, αντιπροτείνοντας να αξιοποιηθεί με άλλο καλύτερο τρόπο το οίκημα.

“Είχα προφορική εντολή”

Ο ιερέας βέβαια π. Γεώργιος Ραπτάκης, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι είχε λάβει προφορική εντολή από τον Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Γόρτυνας, οι οποίοι ήταν γνώστες των προθέσεων του να αναλάβει με δικά του έξοδα τον καθαρισμό του χώρου και το κλάδεμα των δέντρων, τα οποία είχαν ψηλώσει επικίνδυνα και υπήρχε κίνδυνος και για το ίδιο το μνημείο από τυχόν πτώση τους. Μάλιστα είχε προηγηθεί και συνάντηση μέσα στο Δημαρχείο παρουσία και του Μητροπολίτη Γορτύνης & Αρκαδίας κ.κ. Μακάριου, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων και παρουσία όλων των δημοτικών και τοπικών αρχών είχε τεθεί το θέμα της αξιοποίησης του Επισκοπείου.

Είχε μάλιστα κατατεθεί και πρόταση να γίνει παραχώρηση του Επισκοπείου στην Αρχιεπισκοπή ( με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα μνημείο με θρησκευτικό χαρακτήρα εφόσον υπήρξε έδρα του Επισκόπου Κρήτης) ώστε να αξιοποιηθεί μέσω κάποιου προγράμματος και να επαναλειτουργήσει ως πνευματικό κέντρο. Από τη συνάντηση αυτή μάλιστα είχε εκδοθεί και σχετικό δελτίο τύπου από το γραφείο του Δημάρχου Γόρτυνας με τα όσα είχαν συζητηθεί. Εξάλλου όπως τονίζει ο ιερέας η επέμβαση στο χώρο ξεκίνησε πριν από 10 περίπου μέρες και δεν είχε υπάρξει καμία παρέμβαση για διακοπή των εργασιών.

 

“Δεν έδωσα καμία εντολή- αυθαίρετη ενέργεια”

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γότυνας, Νίκος Σχοιναράκης μόλις ενημερώθηκε για το κόψιμο των δέντρων και για τις εκτεταμένες παρεμβάσεις που έχουν συντελεστεί στον περιβάλλοντα χώρου του Επισκοπείου και καθότι ο ίδιος βρίσκεται λόγω ανειλημένων υποχρεώσεων εκτός Κρήτης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:” Λυπούμαι πολύ και θλίβομαι από όσα με ενημέρωσαν ότι έχουν συμβεί στο χώρο του Επισκοπείου. Πρόκειται για μια αυθαίρετη ενέργεια που έγινε χωρίς την έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών. Δεν έχω δώσει καμία έγγραφη άδεια να γίνει τέτοιας μορφής επέμβαση στο χώρο του Επισκοπείου και μόλις επιστρέψω στο Δήμο θα ζητήσω από τις νομικές υπηρεσίες να προχωρήσουν τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών. Για το ζήτημα της παραχώρησης του Επισκοπείου στην Αρχιεπισκοπή έγινε μια συζήτηση στο γραφείο μου και κατατέθηκε ένα αίτημα από την πλευρά της εκκλησίας. Όπως διευκρίνισα και τότε το αίτημα αυτό θα εξεταστεί και θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Γόρτυνας, ως πρόταση, προκειμένου να αποφασίσει το Σώμα αν εγκρίνει την παραχώρηση ή όχι του οικήματος. Πέραν αυτού καμία παραχώρηση δεν έχει γίνει. Πρόκειται για μια ατομική ενέργεια εν αγνοία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την οποία και θα ζητήσω να αποδοθούν ευθύνες”.

Άγνοια όμως για το κόψιμο των δέντρων στο Επισκοπείο δήλωσε και ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας των Αγίων Δέκα Βαλάντης Τσατσάκης ο οποίος υποστήριξε ότι ο ιερέας πριν από μερικές μέρες είχε απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ζητώντας να λάβει κάποιο χαρτί προκειμένου να προβεί στο κλάδεμα των δέντρων που βρισκόταν στην αυλή του Επισκοπείου με το αιτιολογικό ότι ήταν πολύ ψηλά και επικίνδυνα. Τέτοια έγκριση όμως δεν έλαβε ούτε από τις υπηρεσίες του Δήμου ούτε από τον ίδιο προσωπικά, ο οποίος μάλιστα διαχώρισε τη θέση του λέγοντας ότι υπάρχει μελέτη για χρηματοδότηση της αξιοποίησης του Επισκοπείου από το Δήμο και την Περιφέρεια σημειώνοντας ότι αίτημα για παραχώρηση του Επισκοπείου στην Αρχιεπισκοπή δεν έχει έρθει στο Τοπικό Συμβούλιο.

Εντολή για αυτοψία

Άμεση, όμως, ήταν και η αντίδραση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία μόλις πληροφορήθηκε τις εκτεταμένες εργασίες υλοτόμησης των δέντρων που υπήρχαν στο προαύλειο του Επισκοπείου, έστειλε υπάλληλο- αρχαιοφύλακα από τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας με εντολή να διενεργήσει αυτοψία και να συντάξει αναφορά προς την Υπηρεσία.

Η επίσκεψη του αρμοδίου αρχαιοφύλακα συνέπεσε μάλιστα μερικά λεπτά της ώρας αφότου είχε ειδοποιηθεί και είχε φτάσει και η δημοσιογράφος του “apopsilive.gr”  στο χώρο του Επισκοπείου, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, γύρω στις 17.00 το απόγευμα. Στην αυτοψία ο υπάλληλος αναφέρει ότι ερωτηθέντες οι εργάτες που βρέθηκαν εκεί ( ντόπιοι και αλλοδαποί) απάντησαν ότι έλαβαν προφορική εντολή από τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Γόρτυνας να προχωρήσουν σε καθαρισμό του χώρου, στο κάψιμο των κλαδιών και στο κλάδεμα των δέντρων.

Ωστόσο την ερχόμενη Τρίτη που θα είναι και η πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά το τριήμερο αργίας της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας αναμένεται κλιμάκιο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να επισκεφτεί το χώρο και φυσικά θα υπάρξουν και εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση.

Το πριν και το σήμερα!

Δεν ξέρουμε αν πραγματικά τα δέντρα που εδώ και δύο περίπου αιώνες στόλιζαν το Επισκοπείο και το συνόδευαν στην ιστορία του ήταν “ξερά και επικίνδυνα”, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, αυτό που ξέρουμε είναι αυτό που καταγράψαμε με τον φωτογραφικό φακό του “apopsilive.gr” όταν βρεθήκαμε στο χώρο, αφού είχε ήδη συντελεστεί η απόλυτη καταστροφή. Όμως στο σημείο αυτό θα θέλαμε να καταθέσουμε και να μοιραστούμε το πώς νιώσαμε εμείς όταν ειδοποιηθήκαμε και πήγαμε εκεί.

Η εικόνα αποκαρδιωτική και θλιβερή μαζί, αφού τα αιωνόβια δέντρα είχαν αποκαθηλωθεί, είχαν κοπεί από τον πάτο, είχαν τεμαχιστεί και άρχισαν να μοιράζονται δεξιά και αριστερά για να χρησιμοποιηθούν ως καυσόξυλα. Δεν θα ήταν ακρότητα αν χαρακτηρίζαμε “πλιάτσικο” αυτό που αντικρίσαμε να γίνεται, με φορτηγά 4Χ4 να φορτώνουν ξύλα και να απομακρύνονται και με βαγόνια να γεμίζουν με τους τεράστιους κορμούς των ευκαλύπτων και των άλλων δέντρων. Στο εσωτερικό της αυλής άλλοι με πριόνια έκοβαν και τεμάχιζαν τους κορμούς, άλλοι είχαν ανάψει φωτιά και έκαιγαν τα κλαδιά και άλλοι κουβαλούσαν και μετέφεραν ξύλα.

Με ιδιωτικά μέσα έπαιρναν τα ξύλα από τα δέντρα που υλοτομήθηκαν χωρίς καμιά έγκριση.

 

 

 

 

Και όλα αυτά χωρίς καμία ενόχληση! Χωρίς καμία υπηρεσία και κανέναν υπεύθυνο να έχει ευαισθητοποιηθεί για να τους σταματήσει! Θα πείτε να σταματήσει τι;  Αφού το “έγκλημα” είχε ήδη συντελεστεί; Και μάλιστα σε δημόσια θέα, αφού οποιοσδήποτε θα μπορούσε να το αντιληφθεί.

Μόνο οι αρμόδιοι -ως είθισται- δεν είχαν δει, δεν είχαν ακούσει και δεν γνώριζαν τίποτα!

Ως πότε κάποιοι θα εξακολουθούν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους!

Η εικόνα του Επισκοπείου σήμερα