Νότια Κρήτη

Υπεγράφη η δανειακή σύμβαση για το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού!

Υπεγράφη η δανειακή σύμβαση για το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού!

το πλεονάζον νερό του ταμιευτήρα θα διοχετεύεται στο φράγμα της Φανερωμένης.

A-
A+
16/02/2024 | 13:16

Ιστορική μέρα η σημερινή για την Κρήτη καθώς έπεσαν οι υπογραφές της δανειακής σύμβασης αναμεσά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το εμβληματικό έργο του Πλατύ Ποταμού!

Η καθοριστική σημασία του έργου του Πλατύ Ποταμού προκύπτει τόσο από την ευρύτητα της συνολικής έκτασης των 48.000 στρεμμάτων της Π.Ε Ρεθύμνης που θα αρδεύονται, όσο και από την κατασκευή αγωγού που θα αξιοποιεί το πλεονάζον νερό του ταμιευτήρα διοχετεύοντας το στο φράγμα της Φανερωμένης προκειμένου να αρδεύσει την περιοχή της Μεσσαράς, όπως τονίστηκε.

Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο 2024.

Όπως αναφέρθηκε σήμερα, είναι το “αποτέλεσμα της ουσιαστικής συνεργασίας και της συστηματικής προσπάθειας διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τους φορείς που ξεκίνησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Κεφαλογιάννης ως Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, στις 3 Οκτωβρίου 2019, απέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα ως προς την ενσωμάτωση στο σχεδιασμό των απαραίτητων συνοδευτικών έργων όπως η κατασκευή λιμνοδεξαμενών και επιπρόσθετων αρδευτικών δικτύων”. 

Δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στο περιθώριο της εκδήλωσης για το Κέντρο Αναφοράς Ευζωϊας Υδρόβιων Ζώων στο Ηράκλειο.

Το έργο αναμένεται να αρδεύσει συνολικά 48.500 στρέμματα στους Δήμους Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου ενώ ο αγωγός που θα οδηγήσει το πλεονάζον νερό του ταμιευτήρα στο φράγμα της Φανερωμένης θα αρδεύσει χιλιάδες στρέμματα και στην περιοχή της Μεσσαράς. 

Αναλυτικά οι διεκδικήσεις του Δήμου Αμαρίου σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά για την κατασκευή του φράγματος Πλατύ:

  • Συμμετοχή του Δήμου Αμαρίου στη διαχείριση των υδάτων του φράγματος, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ. Α.Ε.) ως προβλεπόμενο φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του έργου. 
  • Διερεύνηση, κατά τη φάση υλοποίησης του έργου, τροποποίησης της χωρητικότητας νερού του προβλεπόμενου ταμιευτήρα, με σκοπό την επίτευξη πιο ήπιων και ελεγχόμενων επιπτώσεων στο οικοσύστημα και στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. 
  • Εκπόνηση οριστικής μελέτης, χρηματοδότηση και υλοποίηση της κατασκευή του έργου των δύο λιμναδεξαμενών στην περιοχή Γερακαρίου – Ελενών, στην αναγνωριστική μελέτη του οποίου αποτυπώνονται επιπρόσθετα αρδευτικά δίκτυα στην περιοχή της Αμπαδιάς, καθώς και μια σειρά παρεμβάσεων στην επαρχιακή, δημοτική και αγροτική οδοποιία της ευρύτερης περιοχής (Η δημοπράτηση για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης ολοκληρώνεται στις 5-3-2024).
  • Κατασκευή περιφερειακού δρόμου του φράγματος, που θα επιτρέψει την εύκολη πρόσβαση στο κεντρικό δίκτυο των πέριξ οικισμών, καθώς και κατασκευή ενός συνδετήριου άξονα του Δήμου Αμαρίου με την περιοχή της Μεσσαράς. Επιπρόσθετα, πρόβλεψη πλήρους αποκατάστασης των υποδομών, οι οποίες θα πληγούν από την κατάκλιση του φράγματος (αγωγών μεταφοράς πόσιμου νερού και άλλων δικτύων κοινής ωφέλειας). 
  • Διατήρηση του υφιστάμενου και πλήρως λειτουργικού Τ.Ο.Ε.Β. Βιζαρίου και αποκατάσταση ενδεχόμενων ζημιών στο υφιστάμενο δίκτυο κατά την κατασκευή του έργου. 
  • Μέριμνα για μια σειρά αναπλάσεων που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με επίκεντρο τον υδροβιότοπο που αναμένεται να δημιουργηθεί γύρω από το φράγμα του Πλατύ. 
  • Χρηματοδότηση του συνόλου των εκπονημένων, από το Δήμο Αμαρίου, μελετών για έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων για όλους τους οικισμούς που περιλαμβάνονται στη λεκάνη απορροής του φράγματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του και ταυτόχρονη διερεύνηση μεταβίβασης της διαχείρισης τους στον φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του έργου) λόγω αυξημένου κόστους λειτουργίας και συντήρησης. 
  • Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία θα καλύπτον εξ ολοκλήρου τις ενεργειακές απαιτήσεις των αντλητικών συστημάτων.  
  • Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία αναφορικά με το ζήτημα των απαλλοτριώσεων, προκειμένου αυτές να εναρμονίζονται με τις πραγματικές αξίες, τόσο των εκτάσεων όσο και των καλλιεργειών που υφίστανται σε αυτές”.