Οικονομία

Κέντρο Ενημέρωσης Αμπέλου & Οίνου στις Επάνω Αρχάνες

Κέντρο Ενημέρωσης Αμπέλου & Οίνου στις Επάνω Αρχάνες

Η λειτουργία του αποσκοπεί στην ανάδειξη και στην προβολή του αμπελοοινικού πλούτου του νησιού

A-
A+
30/11/2024 | 9:22

Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete) εγκαινίασε το «Κέντρο Ενημέρωσης Αμπέλου και Οίνου» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων. Ο χώρος αυτός έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων στο Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Δ.Ο.Κ.) και βρίσκεται στο σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα «ΔΙΑΣ», στις Επάνω Αρχάνες.

Η λειτουργία του αποσκοπεί στην ανάδειξη και στην προβολή του αμπελοοινικού πλούτου του νησιού, καθώς και στην ενημέρωση και επιμόρφωση του κοινού μέσω θεματικών δράσεων. Επιπλέον, προσφέρεται ως σημείο φιλοξενίας επαγγελματιών και διοργάνωσης ομαδικών γευσιγνωσιών (walkaroundtastings), ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να εμβαθύνουν στην ιστορία και την παράδοση της Αμπελοοινικής Κρήτης και να αποζητήσουν τη βιωματική εμπειρία στα οινοποιεία του νησιού.


Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως «η προσπάθεια για την αναβάθμιση του κρητικού κρασιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η παγκόσμια αγορά είναι απαιτητική και ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ως Περιφέρεια Κρήτης, ενισχύουμε τη δράση και το σχεδιασμό του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας του brandname της Κρήτης. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να
οραματιζόμαστε, ώστε να εντείνουμε την κοινή μας προσπάθεια με το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης. Είμαι βέβαιος ότι θα δημιουργήσουμε μία σύγχρονη κιβωτό για τα κρασιά του τόπου μας», τόνισε.


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δ.Ο.Κ. Στέλιος Ζαχαριουδάκης δήλωσε σχετικά: «Το κέντρο αυτό είναι αντάξιο της ιστορίας και της ποιότητας του κρητικού κρασιού, αλλά και της προσπάθειας για την προώθηση του κρητικού οίνου από όλους τους οινοποιούς του νησιού που συμμετέχουν στο Δ.Ο.Κ.. Αποδεικνύουμε καθημερινά ότι οι συλλογικές προσπάθειες και ο συγκρητισμός φέρνουν σπουδαία αποτελέσματα όπως και το σημερινό, καθώς και άλλα που θα έρθουν στο μέλλον. Τέλος, θέλω να
ευχαριστήσω τους συνεργάτες του Δ.Ο.Κ. που εργάζονται με πάθος για να φέρουν εις πέρας όλα τα πρότζεκτ που υλοποιούμε».

Μετά την τελετή του αγιασμού του Κέντρου Ενημέρωσης Αμπέλου και Οίνου, ακολούθησε γευσιγνωσία κρητικών κρασιών, με τη συνοδεία κρητικών εδεσμάτων που είχε ετοιμάσει η παραδοσιακή μαγείρισσα Νεκταρία Κοκκινάκη με την ομάδα της.