Ελλάδα

Ακούστε τον ήχο της Αγιάς Σοφιάς πριν από περισσότερα από 500 χρόνια

Ακούστε τον ήχο της Αγιάς Σοφιάς πριν από περισσότερα από 500 χρόνια

Χριστιανικοί ύμνοι έχουν να ακουστούν αιώνες στο εσωτερικό της.

A-
A+
28/02/2020 | 13:26

Τις δυνάμεις τους ένωσαν δύο πανεπιστημιακοί του Στάνφορντ για να φέρουν στο σήμερα τον ήχο της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, πριν από περισσότερα από 500 χρόνια.

Οι δύο καθηγητές κατάφεραν με τη βοήθεια της τεχνολογίας να κάνουν αναπαράσταση μίας λειτουργίας εντός του ναού.

Όταν η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη χτίστηκε τον 6ο αιώνα, ήταν το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο και αποτελούσε ένα θαύμα της μηχανικής. Η μοναδική ακουστική μέσα ενέπνευσε αρκετούς συνθέτες να γράψουν θρησκευτική μουσική, ειδικά για να τραγουδηθεί εκεί. Στη συνέχεια, όταν το 1453 έγινε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, η Αγία Σοφία έγινε τζαμί.

Το σχέδιο «Icons of Sound» εστιάζει στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, χρησιμοποιώντας ηχογραφήσεις μέσα στο χώρο καθώς και άλλη οπτική και ακουστική έρευνα ώστε να εξακριβωθεί η ακουστική του χώρου και να μπορέσει να γίνει αντιγραφή της. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ώστε να αντιγράψουν την εμπειρία του να βρίσκεται κάποιος μέσα στην Αγία Σοφία 700 χρόνια πριν.

Χριστιανικοί ύμνοι έχουν να ακουστούν αιώνες στο εσωτερικό της. Για να αναπαράγουν τον μοναδικό της ήχο, τα μέλη της χορωδίας τραγούδησαν ακούγοντας ταυτόχρονα με ακουστικά τον ήχο στο εσωτερικό της εκκλησίας, γεγονός που όπως παραδέχονται επηρέασε πολύ την απόδοσή τους, τόσο στο τέμπο όσο και στο ισοκράτημα. Κατόπιν το τραγούδι τους μπήκε στον ίδιο ακουστικό εξομοιωτή που έπαιζε στη διάρκεια της ζωντανής τους εμφάνισης από μεγάφωνα στην αίθουσα – το αποτέλεσμα είναι πως ο ακροατής απολαμβάνει ακριβώς τον ίδιο ήχο που θα άκουγε εάν εκείνος βρισκόταν μέσα στην Αγία Σοφία όπου τραγουδούσε η χορωδία.

dailypost.gr