Παράξενα

Μπατζάο: Οι “τσιγγάνοι” της θάλασσας και καλύτεροι ελεύθεροι δύτες στον κόσμο

Μπατζάο: Οι “τσιγγάνοι” της θάλασσας και καλύτεροι ελεύθεροι δύτες στον κόσμο

Επέζησαν από το τσουνάμι του 2004 γιατί ξέρουν όσο κανείς άλλος τα μυστικά της θάλασσας.

A-
A+
08/01/2021 | 14:10

Έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστοί ως “τσιγγάνοι της θάλασσας” και τραβούν συχνά πυκνά τα φλας των ανά τον πλανήτη φωτογράφων που ταξιδεύουν μέχρι την άκρη της Γης για χάρη τους.

Επέζησαν από το τσουνάμι του 2004 γιατί ξέρουν όσο κανείς άλλος τα μυστικά της θάλασσας. Κάτοικοι του παραδείσου των Φιλιππίνων, νομάδες περιπλανώμενοι, ιδανικοί ψαράδες και ικανοί δύτες.

Οι Bajau Laut ή Badjao ζουν στην νοτιοανατολική Ασία, κυρίως στα νησιά του αρχιπελάγους Σούλου, καθώς και σε τμήματα των παράκτιων περιοχών του Μιντανάο και βόρεια του Βόρνεο.

Έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστοί ως “τσιγγάνοι της θάλασσας” και τραβούν συχνά πυκνά τα φλας των ανά τον πλανήτη φωτογράφων που ταξιδεύουν μέχρι την άκρη της Γης για χάρη τους.

Οι Μπατζάο φτιάχνουν μόνοι τους τις βάρκες τους που λέγονται lepa-lepa, με τις οποίες ταξιδεύουν αλλά και ζουν μέσα σε αυτές.

Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί και υπολογίζεται ότι 470.000 ζουν στις Φιλιππίνες, 410.000 στην πολιτεία Sabah της Μαλαισίας και άγνωστος αριθμός αυτών στην Ινδονησία και την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ασία.

Η φυλή περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της μέσα στο νερό και βγαίνουν στην ξηρά για να πουλήσουν την αλιεία τους και για να θάψουν τους νεκρούς τους με το παραδοσιακό τελετουργικό τους.

Σε ότι αφορά τη θρησκεία τους, η πλειοψηφία είναι σουνίτες-μουσουλμάνοι. Ορισμένες υποομάδες πιστεύουν σε ανιμιστικές δοξασίες, σε πνεύματα και την λατρεία των προγόνων τους. Εκτιμάται ότι υπάρχει μια πολύ μικρή μειοψηφία χριστιανών. Οι περισσότεροι όμως λατρεύουν το Ισλάμ και τα πνεύματα της θάλασσας, τα “jinn”.

Κάθε υποομάδα των νομάδων παίρνει το όνομα της περιοχής στην οποία ζει, κάτι που αποδεικνύει το πόσο δεμένοι είναι με τη φύση την οποία λατρεύουν και τιμούν με προσφορές.

Όταν έχουν καλή ψαριά κάνουν προσφορά ευχαριστίας στον Omboh Dilaut, τον θεό της θάλασσας στον οποίο πιστεύουν.

Μία από τις πιο γνωστές γιορτές τους, είναι η ετήσια Regatta Lepa. Στην πόλη Semporna του Βόρνεο, κάθε χρόνο διεξάγονται παραδοσιακοί αγώνες με βάρκες που έχουν διακοσμηθεί με πολύχρωμα πανιά.

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι κατάγονται από τα μέλη της βασιλικής φρουράς του Σουλτανάτου Johor. Κάπως έτσι εξηγούνται και οι πολύχρωμες φορεσιές τους τις οποίες και κατασκευάζουν μόνοι τους.

Τα σπίτια τους είναι φτιαγμένα από ξύλο και στηρίζονται με πασσάλους μέσα στο νερό. Οι Μπατζάο έχουν ακόμα τη φήμη του τέλειου δύτη. Πολλά μέλη της φυλής σκόπιμα προκαλούν ρήξη στα τύμπανα των αυτιών τους σε νεαρή ηλικία, προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάδυση και το κυνήγι στη θάλασσα. Καταφέρνουν μάλιστα να κρατούν την ανάσα τους μέχρι και πέντε λεπτά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι Μπατζάο που αποφάσισαν να αφήσουν το νερό και να ζήσουν στην ξηρά έγιναν αγρότες και κτηνοτρόφοι και αποκαλούνται “καουμπόηδες της ανατολής”.

Ο παραδοσιακός χορός τους λέγεται Pangigal και τον χορεύουν σε γαμήλιες τελετές, στις κοινότητες των ιθαγενών στις Φιλιππίνες και στην Μαλαισία. Ο μεγαλύτερος οικισμός τους, η πόλη τους, βρίσκεται στο νησί Pulau Gaya, της Μαλαισίας.

Ο ανθρωπολόγος και φωτογράφος James Morgan βρέθηκε στην πόλη τους και τους φωτογράφισε στην καθημερινή τους ζωή. “Τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει ορισμένα από τα πολιτισμικά τους στοιχεία λόγω κυβερνητικών προγραμμάτων που τους μεταφέρουν στην ενδοχώρα και αποκόπτονται με αυτό τον τρόπο από τη θάλασσα”, δήλωσε ο ίδιος στο Business Insider.