Πολιτική

Την αποτελεσματική καταπολέμηση της «Tuta Absoluta» ζητά ο Κεγκέρογλου

Την αποτελεσματική καταπολέμηση της «Tuta Absoluta» ζητά ο Κεγκέρογλου

Το πρόβλημα της «Tuta Absoluta» έφερε στο προσκύνιο ο Κεγκέρογλου με ερώτησή του

A-
A+
14/06/2018 | 16:31

Το πρόβλημα της «Tuta Absoluta» έφερε στο προσκύνιο ο Κεγκέρογλου με ερώτησή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητώντας να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα σχετικά με το πρόβλημα αυτό που αντιμετωπίζουν οι αγρότες τόσο στις υπαίθριες όσο και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Πληθαίνουν ξανά οι καταγγελίες των αγροτών για επιδρομή της πεταλούδας “Τuta Absoluta” στα μποστάνια, στις υπαίθριες  και θερμοκηπιακές καλλιέργειες τους.

Όπως αναφέρουν  παραγωγοί στα τοπικά ΜΜΕ, οι ντομάτες και φέτος έχουν δεχτεί την επίθεση της φονικής πεταλούδας, κυρίως στις υπαίθριες και θερμοκηπιακές  καλλιέργειες.

Σε περιοχές, όπως το Τυμπάκι Μεσαράς, η “Tuta Absoluta” έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η καταστροφή αφορά πάνω 50% της παραγωγής για την εν λόγω περιοχή ενώ η αντιμετώπιση της είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η αντιμετώπιση  της «tuta»  μπορεί να στοιχίζει έως και 250 Ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με τις προσβολές, όταν το κόστος παραγωγής και οι υποχρεώσεις των αγροτών αυξάνουν συνεχώς.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους παραγωγούς, μόνο η μέθοδος «Κομφούζιο» θα σώσει τους παραγωγούς και ζητούν από την Κυβέρνηση να τους εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, το οποίο ήδη εφαρμόζεται για τους παραγωγούς άλλων περιοχών της χώρας.

Επιπλέον, αφού οι ζημιές που προκαλούνται από το έντομο T.absoluta δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση του, παρέχοντας στήριξη στους παραγωγούς

επειδή μια πιθανή νέα εξάπλωση της φονικής πεταλούδας θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για τους αγρότες και ειδικά για τους καλλιεργητές κηπευτικών, οι οποίοι αδυνατούν ήδη να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις,

Ερωτάστε κ. Υπουργέ:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της  “Τuta Absoluta” πριν από την εξάπλωση της σε ολόκληρη την Κρήτη;

-Τι άλλα μέτρα ανακούφισης προτίθεστε να λάβετε, όπως η χρηματοδότηση των παραγωγών της Κρήτης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί η παραγωγή τους;».