Πολιτική

Τσίπρας: “Θα ζητήσω άμεσα Ψήφο Εμπιστοσύνης από τη Βουλή”

Τσίπρας: “Θα ζητήσω άμεσα Ψήφο Εμπιστοσύνης από τη Βουλή”

Ο κρητικός ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης είναι ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας.

A-
A+
13/01/2019 | 12:45

Καταιγιστικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.

Λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε τα εξής.

«Επί τέσσερα σχεδόν χρόνια είχα έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. Είναι γνωστό σε όλους ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες. Ωστόσο συνεργαστήκαμε έντιμα και πετύχαμε πολλά. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την περιπέτεια των μνημονίων.

Για όλα όσα πετύχαμε θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Πάνο Καμμένο για την αναντικατάσταση συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια. Ζήτησα καθαρές λύσεις και κουβέντες και ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα. Μου δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του υπουργού και θα ζητήσει να κάνουν το ίδιο όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ. Έκανα δεκτή την παραίτηση, το ίδιο θα κάνω και με τα στελέχη.

Να ξανακερδίσουμε τον ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, η χώρα αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια. Εθνικός στόχος. Δεν κάνω πίσω, δεν δειλιάζω, δε λογαριάζω ρίσκο και πολιτικό κόστος. Ο ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης είναι ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας. Και με αυτή την επιλογή καθιστώ σαφές ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσω την πορεία της χώρας όπως την έχουμε χαράξει.

Το Σύνταγμα μου δίνει την δυνατότητα να αφήσω ασαφές και αμφίσημο για το εάν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία που στηρίζει το κυβερνητικό έργο. Έχουμε κρίσιμο έργο μπροστά μας και τη στήριξη της κοινωνίας.

Είμαι πεπεισμένος ότι αυτές τις πλειοψηφίες θα τις έχω. Ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς. Θα πάμε άμεσα στη διαδικασία που ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει για την παροχή Ψήφου Εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μου προκειμένου να ολοκληρώσει τη θητεία που προβλέπει το Σύνταγμα».

Ο Πρωθυπουργός κατέληξε στις δηλώσεις του λέγοντας «ο καθείς ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Ψήφος εμπιστοσύνης

Στην περίπτωση που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα. Η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της και θα ακολουθήσει τριήμερη συζήτηση, όπως ορίζει το άρθρο 84 του Κανονισμού της Βουλής.

Τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Όπως όλα δείχνουν ο κ. Τσίπρας εκτός από τις ψήφους των βουλευτών του θα μπορεί να υπολογίζει σε αυτές των Κατερίνας Παπακώστα, Θανάση Παπαχριστόπουλου, Έλενας Κουντουρά, Σπύρου Δανέλλη και Βασίλη Κόκκαλη.