Πολιτισμός

Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς, του Leo Tolstoy ταξιδεύει στην Κρήτη

Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς, του Leo Tolstoy ταξιδεύει στην Κρήτη

A-
A+
10/06/2021 | 12:02

Επιτέλους λίγο θέατρο… λίγος πολιτισμός… τον χρειαζόμαστε!!!

Ξεκινούν δειλά-δειλά και οι θεατρικές παραστάσεις στην Κρήτη μετά την άρση του πολύμηνου lockdown στον πολιτισμό.

Με 2 σταθμούς στην Κρήτη ξεκινάει την καλοκαιρινή της περιοδεία η παράσταση του Leo Tolstoy, “Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς”

Πρώτος σταθμός: Ηράκλειο
Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Ιουνίου στις 21:30 στο κηποθέατρο “Μάνος Χατζηδάκης”

Δεύτερος σταθμός: Ρέθυμνο
Δευτέρα 14 Ιουνίου στις 21:00 στο θέατρο Φορτέτζα

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το 2018 και για τις δύο επόμενες χρονιές στο θέατρο Αλκμήνη, με τους δυο πρωταγωνιστές να ξετυλίγουν την υποκριτική τους γκάμα επί σκηνής, τόσο σε κωμικό όσο και σε δραματικό επίπεδο, ενσαρκώνοντας όλους τους ρόλους της νουβέλας, σε ένα θεατρικό παιχνίδι το οποίο, αντιμαχόμενο τον ίδιο του τον τίτλο, σφύζει από Ζωή.

«Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» βασίζεται στο αληθινό γεγονός του θανάτου του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ, όπως το διηγήθηκε στον ίδιο τον Τολστόι η μητέρα του αποθανόντος. Παρ’ όλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά του έργα, ωστόσο η νουβέλα συγκαταλέγεται από φιλοσόφους και λογοτέχνες, στα πιο σημαντικά και πιο ώριμα έργα του Λέοντος Τολστόι (1828-1910). 

Ο τελευταίος, επιχειρεί μέσω του έργου του ένα προσκύνημα στον Θάνατο, αντιλαμβανόμενος εις βάθος τη σημασία της μνήμης Θανάτου: το να θυμάται, δηλαδή, ο άνθρωπος ότι είναι θνητός, ότι θα ‘ρθει η στιγμή που θα πεθάνει. Και τότε, το μόνο που θα ορθωθεί μπροστά του, θα είναι το πως έζησε. Αυτή η σκέψη κάθε άλλο παρά λυπηρή είναι, αν ο άνθρωπος καταφέρει να ζήσει «όπως πρέπει να ζει ο Άνθρωπος».

Υπόθεση του έργου

Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς, αρρωσταίνει βαριά. Η αρρώστια κι ο επικείμενος Θάνατός του, εκμηδενίζουν όλη την προηγούμενη ζωή του. Επιτυχίες, ανούσιες συναναστροφές, εξουσία, κύρος και χρήμα στέκουν αδύναμα μπροστά στο τέλος. Ολόκληρη η ύπαρξη του Ιβάν Ιλίτς σείεται συθέμελα γιατί, όσο κι αν προσπαθεί να αποδεχτεί το συμπέρασμα ότι «ο Γάιος είναι άνθρωπος, οι άνθρωποι είναι θνητοί, άρα ο Γάιος είναι θνητός» που διδάχτηκε κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων, το Εγώ του τον κρατάει γερά δέσμιό του. Ο Γάιος ναι… αυτός όμως όχι! Αυτός μπορεί να ξεγελάσει τον Θάνατο!

Διάρκεια παράστασης: 80’ (χωρίς διάλειμμα)