επικαιρότητα

Παλιά πόλη της Κέρκυρας: στα 18 Ελληνικά μνημεία της Unesco

Παλιά πόλη της Κέρκυρας: στα 18 Ελληνικά μνημεία της Unesco

A-
A+
11/06/2020 | 12:41

Από το 2007 η παλαιά πόλη της Κέρκυρας χάρη στη μοναδική αρχιτεκτονική αξία της ανήκει στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Unesco. Στον μακρύ κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί το 17ο μνημείο από τα 18 ελληνικά, Επίδαυρος, η Βεργίνα, η Ακρόπολη των Αθηνών κ.ά.

Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η δημιουργική ποικιλία των λαών και των πολιτισμών είναι η καρδιά της ιδέας της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και η διατήρησή της θα πρέπει να μας απασχολεί όλους.   

Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας καλύπτουν διάφορες χρονικές περιόδους από την Ενετοκρατία έως τον 19ο αιώνα. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην ίδια θέση βρισκόταν και βυζαντινός οικισμός του 6ου και 7ου αιώνα μ. Χ.

Καθοριστικής σημασίας ήταν οι οχυρώσεις της πόλης της Βενετικής περιόδου για αυτή τη σημαντική αναγνώριση. Τα δύο επιβλητικά φρούρια αποτελούν αρχιτεκτονικό παράδειγμα παγκόσμιας αξίας για την αυθεντικότητά και ακεραιότητά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι οχυρώσεις σχεδιάστηκαν από διάσημους Βενετούς μηχανικούς της εποχής ενώ αργότερα χρειάστηκε να γίνουν  αρκετές επιδιορθώσεις επί Βρετανικής “ προστασίας” τον 19ο αιώνα. Πέραν της αρχιτεκτονικής αξίας τους, ο ιστορικός ρόλος που έπαιξαν αυτές οι οχυρώσεις είναι εξίσου σπουδαίος καθώς για τέσσερις αιώνες περιφρούρησαν τα εμπορικά θαλάσσια συμφέροντα της Δημοκρατίας της Βενετίας εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Επίσης, η αυθεντικότητα και η ακεραιότητα συναντάται και στο σύνολο του οικιστικού συνόλου της Παλιάς Πόλης χάρη στη νεοκλασική όψη των κτιρίων της. Η σημερινή εικόνα της Παλιάς Πόλης “ αφηγείται” στον καινούριο επισκέπτη τις διάφορες ιστορικές περιόδους ανάπτυξης της και τη μοναδική συνύπαρξη των πολιτισμών των κατακτητών της. Η ανακατάληψη του νησιού από τους Βυζαντινούς, οι επεκτατικές εκστρατείες των “ λαών του Βορρά” , η βενετική κατοχή, οι Γάλλοι Δημοκρατικοί, η Βρετανική “ προστασία” , η εβραϊκή κοινότητα διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα της πόλης που συνδυάζει αρμονικά μεσαιωνικά και νεοκλασικά στοιχεία.

Tην παλιά πόλη της Κέρκυρας επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο για να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τη μαγεία αυτού του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.