Πολιτισμός

Τάματα μέσα στον κορμό της «Αγίας Μυρτιάς» της Παλιανής

Τάματα μέσα στον κορμό της «Αγίας Μυρτιάς» της Παλιανής

Το «ιερό δέντρο» της Παλιανής είναι επίκεντρο λατρείας κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.

A-
A+
24/09/2020 | 9:20

Τα μεταλλικά τάματα κρεμασμένα πάνω σε κλαδιά της αιωνόβιας μυρτιάς στη Μονή Παλιανής, με το κάθε θρόισμα του ανέμου να τα κάνει να κινούνται σα να αποκτούν ξαφνικά ζωή, είναι σα να αποτελούν σύμβολα μιας αιώνιας θρησκευτικής τελετής , πέρα από τόπο, χρόνο, δόγματα. Από τη μινωική Κρήτη, μέχρι το σήμερα η λατρεία ενός «ιερού δέντρου» παραμένει μέρος των θρησκευτικών αντιλήψεων των ανθρώπων, δείχνοντας την ανάγκη τους να ελπίσουν, να πιστέψουν, να εισακουστούν από μια «θεία δύναμη».

Μέσα στον ο κορμό της «Αγίας Μυρτιάς» της Παλιανής στο Βενεράτο Ηρακλείου -η οποία θεωρείται μια από τις αρχαιότερες της Κρήτης, χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία της ίδρυσης της- βρίσκεται κρυμμένη σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας που εισακούει τις προσευχές των πιστών…

Το «ιερό δέντρο» της Παλιανής αποτελεί επίκεντρο λατρείας ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Η εορτή της Παναγίας τη Μυρτιδιώτισσας είναι στις 24 Σεπτεμβρίου. Ο κεντρικός ναός της μονής, μια τρίκλιτη βασιλική του 14ου αιώνα, με τα τρία κλίτη αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), στους Τρεις Ιεράρχες (30 Ιανουαρίου) και στον Άγιο Παντελεήμονα (27 Ιουλίου). Επίσης υπάρχει κι ένα μικρό παρεκκλήσι των Αγίων Αποστόλων (30 Ιουνίου). δια-sos-τε τη Μεσαρά