Νότια Κρήτη

«Τον Ερωτόκριτο τον τραγουδούσε η γιαγιά μου η Στελιανή…»

«Τον Ερωτόκριτο τον τραγουδούσε η γιαγιά μου η Στελιανή…»

Η Μεσαρίτισσα Στέλλα Κανάκη μας γνωρίζει ξανά το αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας.

A-
A+
14/03/2019 | 14:10

«Τον Ερωτόκριτο τον τραγουδούσε η γιαγιά μου η Στελιανή (…) Αλλά δεν ήταν μόνο η δική μου η γιαγιά που ήξερε απέξω ολόκληρα κομμάτια από τον Ερωτόκριτο. Σ΄ όλη την Κρήτη, σε όλα τα χωριά, υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, που είχαν μάθει το τραγούδι, συχνά από προφορική παράδοση, και το μετέφεραν κι εκείνοι στις επόμενες γενιές. Λέγεται μάλιστα ότι υπήρχαν κάποιοι που το ήξεραν ολόκληρο»!

Από την εισαγωγή του βιβλίου (από όπου και το παραπάνω απόσπασμα) που επιμελήθηκε -με επίμονη και υπεύθυνη δουλειά χρόνων!- η Μεσαρίτισσα Παιδίατρος και Λογοτέχνης Στέλλα Κανάκη για τον «Ερωτόκριτο» του Βιτζέντζου Κορνάρου (έργο που εκδίδεται ανελλιπώς από το 1713, ενώ πιο πριν κυκλοφορούσε σε χειρόγραφα για εκατό περίπου χρόνια) συναισθάνεται κανείς την αγάπη των Κρητικών αλλά και της ίδιας προσωπικά της Επιμελήτριας για την «μεγαλύτερη ελληνική ιστορία αγάπης και ηρωισμού που έχει ζήσει μέσα στις καρδιές για 400 χρόνια», όπως αναφέρεται στο εξώφυλλο της έκδοσης που κυκλοφορεί ήδη στα Βιβλιοπωλεία, με εξώφυλλο του Αριστόδημου Παπαδάκη.

Μελέτη -ανάλυση

Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου  (εκδόσεις «Κεχριμπάρι»): «Εδώ θα βρείτε μια παρουσίαση των στίχων του “Ερωτόκριτου” που έχει σκοπό να φέρει το πρωτότυπο κοντά σε όλους για να μπορέσουν τώρα να το απολαύσουν απ’ την αρχή μέχρι το τέλος και να το αγαπήσουν. Αν πάλι έχετε ήδη εξοικειωθεί με το πρωτότυπο, μπορείτε να δείτε αυτό το έργο σαν μια μελέτη-ανάλυση του πολυαγαπημένου “Ερωτόκριτου”».

Έργο ζωής

Θυγατέρα εκπαιδευτικών -του  Γιώργου Κανάκη από τις Ποταμιές Δήμου Χερσονήσου, «πολιτογραφημένου» Μεσαρίτη εδώ και χρόνια και της αείμνηστης Μαρίνας Κανάκη από τον Σίβα Δήμου Φαιστού- η Στέλλα Κανάκη, πολύτεκνη μητέρα 4 παιδιών που απέκτησε με τον γιατρό σύζυγο της Στάθη Αδαμόπουλο, έχει γράψει παιδικά βιβλία. Η επιμέλεια μιας έκδοσης του «Ερωτόκριτου» ήταν «έργο ζωής» για την ίδια που δούλεψε πολύ πάνω σε αυτό πριν το παραδώσει στο αναγνωστικό κοινό, αλλά και σε όλες τις επόμενες γενιές.