Ρακόμελο: Το εξαιρετικό γιατροσόφι της Κρήτης
Δείτε πως να φτιάξετε -πολύ εύκολα- ρακόμελο μόνοι σας
Συνάχι, μπουκωμένη μύτη, γδαρμένος λαιμός. Τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα ηρεμούν –έστω και προσωρινά- με τα κλασικά “γιατροσόφια”. Στα γνωστά, προσθέστε άλλο ένα, το ρακόμελο.
Γιατί ρακόμελο;
Στην Κρήτη ένα σφηνάκι ζεστό ρακόμελο είναι το κλασικό γιατροσόφι για το κρυολόγημα και για γρήγορη ανάρρωση. Ο συνδυασμός των ευεργετικών ιδιοτήτων του μελιού μαζί το αλκοόλ (το οποίο δεν εξατμίζεται αφού δεν βράζει το μείγμα) καθώς και η θερμοκρασία του, θα βοηθήσουν να απαλυνθούν τα συμπτώματα όπως ο βήχας, η καταρροή, η ατονία και η βουλωμένη μύτη. Μπορείτε να φτιάξετε ρακόμελο με πολύ μειωμένο –έως καθόλου- αλκοόλ αν βράσετε πρώτα για 2-3 λεπτά τη ρακή προτού προσθέσετε το μέλι.
Ποια είναι η συνταγή για το εξαιρετικό αυτό ποτό;
100ml τσικουδιά
35 γραμ.μέλι (κατά προτίμηση πευκόμελο δεν θολώνει και δίνει κεχριμπαρένιο χρώμα)
2 ξυλάκια κανέλας
3-4 γαρύφαλλα (καρφάκια).
Ζεσταίνετε σε ένα μπρίκι την τσικουδιά με την κανέλα και τα γαρύφαλλα και προσθέτετε το μέλι. Αφήνετε το ρακόμελο σε σιγανή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με ένα ξύλινο κουτάλι. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφαιρέστε την κανέλα και τα γαρύφαλλα.