Νότια Κρήτη

Ο πανέμορφος Τσούτσουρας όπως δεν τον έχετε ξαναδεί (βίντεο)

Ο πανέμορφος Τσούτσουρας όπως δεν τον έχετε ξαναδεί (βίντεο)

Ο Τσούτσουρας είναι μια περιοχή που κρύβει ενέργεια και ακόμη ζει με την έντονη παρουσία των μύθων.

A-
A+
11/09/2019 | 11:07

Ο Τσούτσουρας ή Τσούτσουρος (από το ενετικό Zuzzuro) βρίσκεται 63 χλμ νότια της πόλης του Ηρακλείου, στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού του Μίντρη. Είναι χτισμένος στην τοποθεσία που ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη Ίνατος, η οποία ήταν επίνειο της Πριανσού. Για την ακρίβεια οι δύο ενωμένοι οικισμοί του Πέρα Τσούτσουρου και του Τσούτσουρου είναι ένας ενιαίος παραθαλάσσιος οικισμός, ο οποίος σήμερα είναι το λιμάνι των κατοίκων του Αρκαλοχωρίου. Η περιοχή είναι πολύ καλά οργανωμένη και ανεπτυγμένη τουριστικά, αλλά δεν παύει να είναι ένας προορισμός για πολύ ήρεμες διακοπές.

Μπροστά από το χωριό υπάρχει το μικρό λιμάνι της περιοχής. Ανατολικά και δυτικά του λιμανιού σχηματίζονται δύο μεγάλοι υπήνεμοι κόλποι συνολικού μήκους 2 χλμ, οι οποίοι έχουν υπέροχη χοντρή άμμο και πεντακάθαρη θάλασσα. Η παραλία είναι λίγο οργανωμένη με ομπρέλες, αλλά και πολλά αλμυρίκια κοντά. Είναι ιδανική για οικογενειακές διακοπές, καθώς δίπλα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ανέσεις για διαμονή, διασκέδαση και διατροφή. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Τσούτσουρα ως βάση για εξορμήσεις στις γύρω παραλίες.

Το κολύμπι στον Τσούτσουρο θεωρείται ιαματικό και θεραπευτικό από πολλούς Κρητικούς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της θάλασσας σε αλάτι και ιώδιο. Αρκετοί γιατροί προτείνουν το κολύμπι στον Τσούτσουρα για όσους έχουν μυοσκελετικά και ορθοπεδικά προβλήματα.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Ο Τσούτσουρας είναι μια περιοχή που κρύβει ενέργεια και ακόμη ζει με την έντονη παρουσία των μύθων και των λαϊκών διηγήσεων, των παραμυθιών για δράκους, θεριά, με αφηγήσεις για λαθρανασκαφές του παρελθόντος, αλλά και σύγχρονες φανταστικές διηγήσεις και παραδοξολογίες. Στην αρχαία Ίνατο, για πολλούς αιώνες, στο σπήλαιο που βρίσκεται στη περιοχή, λατρευόταν η Ειλειθυία, η θεά του τοκετού. Στο σπήλαιο, που βρίσκεται στα βόρεια του χωριού, έχουν βρεθεί πολλά λατρευτικά αφιερώματα των πιστών στη θεά, όπως χάλκινα και πήλινα ειδώλια ανδρών, εγκύων γυναικών και ερωτικών συμπλεγμάτων, κοσμήματα, πήλινοι διπλοί πελέκεις, πήλινα ομοιώματα πλοίων, καθώς και αιγυπτιακά ειδώλια από φαγεντιανή. Ειδικά τα τελευταία μαρτυρούν την ακτινοβολία του ιερού σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, το άγνωστο αυτό σπήλαιο ήρθε στο προσκήνιο, κάνοντας το Τσούτσουρα γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στο σπήλαιο, αλλά και σε όλη την περιοχή, βρέθηκαν αντικείμενα απίστευτης τεχνολογικής εξέλιξης από τους Μινωίτες, τα οποία πήρε ο Αμερικανικός στρατός με πλήρη μυστικότητα για να εμπλουτίσει την τεχνογνωσία του. Όσο αληθείς κι αν είναι αυτές οι θεωρίες, γεγονός είναι ότι η περιοχή πράγματι εκπέμπει μια ιδιαίτερη μοναδική ατμόσφαιρα.

Δυτικά του Τσούτσουρα φαίνονται δύο παράλληλες βουνοκορφές, τις οποίες οι ντόπιοι ονομάζουν Δία και Ήρα, καθώς τους θυμίζουν δύο ξαπλωμένα κορμιά. Από εκεί ξεκινούν τα Αστερούσια Όρη, που αγκαλιάζουν από νότια την εύφορη κοιλάδα της Μεσαράς. Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, ο βασιλιάς Αστερίωνας ανέθρεψε σε αυτά τα βουνά τους γιους του Δία, Μίνωα, Ραδάμανθυ και Σαρπηδόνα, οι οποίοι στη συνέχεια βασίλεψαν στην Κνωσό, στη Φαιστό και στα Μάλια, αντίστοιχα, οικοδομώντας έτσι τον πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Δυτικά του λιμανιού, στον Πέρα Τσούτσουρο, υπάρχει η περιοχή Κέρκελος (ή πατούσα του Δία), όπου έδεναν οι αρχαίοι Ίνατες τα πλοία τους. Εκεί έχουν εντοπιστεί ίχνη της αρχαίας Ινάτου, μέσα και έξω από το νερό. Ακριβώς νότια του Κέρκελου, η ακτή είναι γεμάτη πανέμορφες σπηλιές και μοναδικούς καρστικούς σχηματισμούς. Μάλιστα σε μια από αυτές, τη Δρακοσπηλιά, λέγεται ότι οι κάτοικοι είχαν βρει ένα σκελετό δράκου, τον οποίο έκαψαν για να κάνουν χώρο και να σκάψουν για αρχαία. Η ιστορία φαίνεται φανταστική, αλλά οι πολλές μαρτυρίες των κατοίκων που τον είχαν δει (και ζουν ακόμη) έχουν προβληματίσει τους επιστήμονες. Στα ανατολικά, δίπλα στην παραλία, έχει ανασκαφεί ένας μινωικός οικισμός, το Αλιόρι.

cretanbeaches.gr