Υγεία
6 φίλοι «πυροσβέστες» για να έχετε στο τραπέζι κάθε μέρα
Αυξάνοντας τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέά το δέρμα μας φαίνεται νεότερο και ενισχύεται ο εγκέφαλος μας.
Όπως υπάρχουν τροφές «πυρομανείς», υπάρχουν και άλλες που σβήνουν τις φλόγες. Για παράδειγμα τα πολυακόρεστα λιπαρά μακράς αλυσίδας (όπως τα ω-3). Αυτές οι ουσίες βελτιώνουν το μεταβολισμό των λιπαρών, αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ευνοούν, κατά συνέπεια, την απώλεια βάρους. Πολύ σημαντικά είναι και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Γιατί καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μαζί με τα «πυρομανή» τρόφιμα προκαλούν την απελευθέρωση φλεγμονωδών κυτοκινών.
Λιναρόσποροι
Είναι πλούσιοι σε άλφα λινολεϊκό οξύ, τον πρόδρομο των ω-3 που έχουν γνωστές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι από φυτικές ίνες που ξυπνούν το έντερο (ευνοώντας την απομάκρυνση των τοξινών) και επιπλέον βοηθούν στην ομαλοποίηση της συγκέντρωσης λιπαρών και σακχάρων στο αίμα. Για να πάρετε το μέγιστο των ωφελειών πρέπει να καταναλώνετε τρία κουταλάκια την ημέρα (να κοπανιστούν πριν τη χρήση για να ευνοήσουν την έξοδο των πολύτιμων ουσιών που περιέχουν). Άριστη πηγή άλφα λινολεϊκού οξέως είναι και το λάδι των λιναρόσπορων: καταναλώνετε δύο κουταλάκια την ημέρα, ωμό γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας του χάνονται οι ευεργετικές του ιδιότητες.
Αβοκάντο
Είναι μία άριστη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, που θεωρούνται οι «καθαριστές» του αίματος επειδή ενεργοποιούν την παραγωγή καλής χοληστερόλης (Ηdl) και εμποδίζουν την αποθήκευση της κακής (Ldl) κατά μήκος των τοιχωμάτων των αρτηριών. Το αβοκάντο περιέχει επιπλέον φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, πολυάριθμα αντιοξειδωτικά και ακόμη τις φυτοστερόλες, που μειώνουν τη φλεγμονή.
Σουσάμι
Εκτός από το ότι περιέχουν τις πολύτιμες φυτικές ίνες, οι σπόροι του σησαμιού ευνοούν την απώλεια βάρους, επειδή ενεργοποιούν τη λιπόλυση, δηλαδή την «καταστροφή» των μορίων του λίπους για την παραγωγή ενέργειας.
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκπληκτική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ομαλοποιεί τη σχέση μεταξύ καλής και κακής χοληστερόλης. Επιπλέον, κάνει ελαστικές τις μεμβράνες των κυττάρων, ευνοώντας έτσι την είσοδο των θρεπτικών και την απομάκρυνση των τοξινών.
Σοκολάτα
Η πικρή είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, με αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει επιπλέον ένα έλαιο που δραστηριοποιεί συγκεκριμένους υποδοχείς (τους ppars) που υπάρχουν στα κύτταρα του λιπώδους ιστού, που ευνοούν τον μεταβολισμό των λιπαρών και διευκολύνουν την απώλεια βάρους.
Καρύδια
Περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν τη χοληστερόλη και πολλά αντιοξειδωτικά (συγκεκριμένα βιταμίνη Ε) που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής.
Σβήστε τη φωτιά του υπερβολικού φαγητού σε 3 κινήσεις
1.Δημητριακά ολικής αλέσεως σώζουν τη γλυκαιμία
Τα ζυμαρικά, το ρύζι, το «σκούρο» ψωμί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθότι είναι αργής απορρόφησης από τον οργανισμό, συμβάλλουν στην αποφυγή εκείνων των επικίνδυνων αλμάτων της γλυκαιμίας που αποτελούν αιτία της αύξησης του βάρους.
Όταν η συγκέντρωση σακχάρων στο αίμα αυξάνεται (όπως συμβαίνει όταν καταναλώσουμε γλυκά ή επεξεργασμένα δημητριακά) το πάνγκρεας παράγει την ινσουλίνη, που επαναφέρει τη γλυκαιμία σε φυσιολογικά επίπεδα μετατρέποντας τα επιπλέον σάκχαρα σε λιπαρά που αποθηκεύονται. Αυτά τα λιπαρά, με τη σειρά τους, δραστηριοποιούν την παραγωγή ουσιών με φλεγμονώδη δράση που χαμηλώνουν το μεταβολισμό και ευνούν μια περεταίρω συσσώρευση κιλών. Γι’ αυτό πρέπει να περιορίζουμε όσο το δυνατόν τα επεξεργασμένα δημητριακά επειδή αφομοιώνονται γρήγορα, προκαλώντας τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου αριθμού ελευθέρων ριζών που ρίχνουν περισσότερη «βενζίνη» στη φωτιά. Με τα δημητριακά ολικής αλέσεως, αντιθέτως, αυτό το πρόβλημα δεν υφίσταται είτε επειδή «καίγονται» αργά, είτε επειδή περιέχουν αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.
2.Όσπρια κατά των ελεύθερων ριζών
Φασόλια, αρακάς, κ.λπ. έχουν ένα χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: αυτό σημαίνει ότι όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, δεν προκαλούν άνοδο της συγκέντρωσης σακχάρων στο αίμα και δεν επιφέρουν τη συγκέντρωση λιπαρών. Περιέχουν επιπλέον, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, χρήσιμες για να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, αποτελούν μία άριστη πηγή φυτικών πρωτεϊνών, που σε αντίθεση με τις ζωικές, διευκολύνουν την απώλεια βάρους, γιατί δεν προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό.
3.Ψάρι για τη θρέψη των κυττάρων
Τόνος, σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά ω-3, τα οποία παίζουν έναν πρωταρχικό ρόλο στο «σβήσιμο της φωτιάς» που ευθύνεται για την αύξηση των κιλών. Είναι πράγματι οι πρόδρομοι ορισμένων ουσιών παρόμοιων με τις ορμόνες, τα λεγόμενα «καλά» εικοσανοειδή** που έχουν μια δράση αντιφλεγμονώδη και που διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, ευνοούν την οξυγόνωση των κυττάρων και την απομάκρυνση των τοξινών. Εκτός από το να αυξήσουμε την κατανάλωση των ω-3 λιπαρών οξέων πρέπει να μειώσουμε αυτή των ω-6 (που βρίσκει κανείς κυρίως στο κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα τυριά). Από τα ω-6 προέρχονται τα «κακά» εικοσανοειδή, που σε αντίθεση με τα καλά δραστηριοποιούν τη φλεγμονή και την αγγειοσυστολή.
** Τα εικοσανοειδή είναι ορμόνες που παράγονται από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας. Είναι οι πιο ισχυρές ορμόνες καθώς επηρεάζουν τη σύνθεση όλων των ορμονών του οργανισμού. Κατά μία έννοια, τα εικοσανοειδή μπορούν να θεωρηθούν ως υπερ-ορμόνες, ικανές να προσφέρουν σημαντικά οφέλη (καλά εικοσανοειδή) ή να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στην υγεία (κακά εικοσανοειδή), ανάλογα με το είδος των εικοσανοειδών που παράγει ένα κύτταρο.