Ελλάδα

H μαστίχα Χίου μειώνει τη χοληστερόλη

H μαστίχα Χίου μειώνει τη χοληστερόλη

Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε ο Δ/ντης της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Χίου.

A-
A+
21/10/2016 | 11:57

Μείωση τόσο της ολικής χοληστερόλης όσο και της LDL (κακής χοληστερόλης) κατά 5% μετά τη χρήση μαστίχας, καταδεικνύει ελληνική πιλοτική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο στην καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείο της Χίου «Σκυλίτσειο» και τα αποτελέσματα της ανακοινώθηκαν χθες στο 37ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο.

Ο διευθυντής της καρδιολογικής Κλινικής του «Σκυλίτσειου» Νίκος Σμυρνιούδης, εκφράζει την ελπίδα ότι η μαστίχα θα αποτελέσει σύντομα μία εναλλακτική επιλογή σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, που δεν επιθυμούν ή δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή. Διευκρινίζει ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση η μαστίχα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη χορήγηση των ήδη τεκμηριωμένων και καταξιωμένων φαρμάκων.

Από τους χρόνους του Ιπποκράτη μέχρι και σήμερα η μαστίχα είναι ένα «γιατρικό» το οποίο χρησιμοποιείται «δια πάσαν νόσον» θα έλεγε κανείς. Μόλις τον περασμένο χρόνο πήρε έγκριση ως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency-ΕΜΑ ) με ενδείξεις: Δυσπεπτικά προβλήματα, δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών. Το αν θα πάρει έγκριση σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων και για άλλες ενδείξεις θα το δείξει η ιστορία. Τα ευρήματα της νέας πιλοτικής μελέτης των Ελλήνων καρδιολόγων από το Γενικό Νοσοκομείο Χίου είναι πάντως ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Διευθυντής ΕΣΥ Νίκος Σμυρνιούδης.