Υγεία

Πώς να επιβιώσετε στο αυτοκίνητο όταν έχει καύσωνα

Πώς να επιβιώσετε στο αυτοκίνητο όταν έχει καύσωνα

Για πιο ευχάριστα και λιγότερο επικίνδυνα ταξίδια.

A-
A+
19/06/2016 | 9:21

Όταν το θερμόμετρο δείχνει 40 βαθμούς τα πάντα γύρω καίνε και ο τόπος βράζει. Υπάρχει όμως ένας χώρος που σίγουρα είναι πολύ πιο «καυτός» και μάλιστα περνάτε και χρόνο μέσα σε αυτόν : το αυτοκίνητό σας! Το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας, ακόμα και με λίγη ώρα έκθεσης στον ήλιο μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 60 βαθμούς Κελσίου.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν στον καύσωνα ώστε τα δρομολόγια μας με το αυτοκίνητό μας να μην είναι ούτε βασανιστικά αλλά και ούτε επικίνδυνα;

Δείτε παρακάτω ένα μικρό οδηγό επιβίωσης «Στο αυτοκίνητο με καύσωνα» και ακολουθήστε μερικές απλές συμβουλές.

  • Ας ξεκινήσουμε από τη στάθμευση. Μιας και οι θέσεις στη σκιά είναι σχεδόν πάντα λίγες, καλό είναι να έχουμε μια απλή ηλιο- προστασία που θα καταφέρει μια μικρή μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Επίσης φροντίζουμε αφήνουμε τα παράθυρα ελάχιστα ανοιχτά, προκειμένου να φεύγει ο ζεστός αέρας από το εσωτερικό.
  • Όταν μπείτε στο αυτοκίνητό σας και πριν ξεκινήσετε, ανοίξτε όλα τα παράθυρα αλλά και τις πόρτες, προκειμένου να φύγει ο καυτός αέρας από το εσωτερικό. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν θα σας έρχεται λιποθυμία από τη ζέστη μόλις μπείτε στο αμάξι,  βοηθάτε κιόλας τον κλιματισμό να λειτουργήσει πιο άνετα, άμεσα και αποτελεσματικά. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε αν κάνετε περίπου 500 μέτρα με ανοιχτά τα παράθυρα, ενώ λάβετε υπόψη πως ο κλιματισμός επιβαρύνει σημαντικά την κατανάλωση. Έτσι σε μικρές διαδρομές μέσα στην πόλη αποφύγετέ τον γιατί δεν θα προλάβει να αποδώσει! Αν η διαδρομή σας είναι μεγαλύτερη φυσικά ανοίξτε τον, μην τον ρυθμίσετε όμως σε υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία γιατί πολύ απλά δεν θα αποδώσει αν έξω έχει πάνω από 40 βαθμούς και θα καταναλώσετε και έξτρα καύσιμα. Επιλέξτε μια θερμοκρασία γύρω στους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου, βάλτε για αρχή τουλάχιστον την ανακύκλωση για πιο γρήγορη ψύξη και λάβετε υπόψη σας πως οι γιατροί δεν συνιστούν μια διαφορά θερμοκρασίας εντός αυτοκινήτου και εκτός μεγαλύτερης των 6 βαθμών Κελσίου για λόγους κυκλοφοριακού. Επίσης ρυθμίστε τους αεραγωγούς ώστε να μην σας χτυπούν άμεσα στο σώμα, γιατί κινδυνεύετε άμεσα από ψύξη! Οι ειδικοί λένε πως μια πολύ σωστή κίνηση είναι να κλείνει κανείς τον κλιματισμό περίπου ένα χιλιόμετρο πριν φτάσει στον προορισμό του, ώστε να προλάβουν να στεγνώσουν οι σωληνώσεις και να μην τρέχουν νερά από το συμπύκνωμα.
  • Αν πρόκειται να ταξιδέψετε αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες και προτιμήστε τις πρωινές ή τις απογευματινές που είναι κατά κανόνα πιο δροσερές, ενώ θα πρέπει να έχετε μαζί σας άφθονο νερό.
  • Αν κινείστε μέσα στην πόλη και αναγκάζεστε να σταματάτε συχνά και για λίγη ώρα λόγω κίνησης,  πατήστε λίγο το γκάζι με νεκρά στο κιβώτιο για να κυκλοφορήσει καλύτερα το ψυκτικό υγρό. Στην περίπτωση που ακουμπάτε το χέρι σας στη βάση του παραθύρου στην πόρτα ή ακόμα περισσότερο αν έχετε την κακή συνήθεια να το κρεμάτε έξω, σύντομα θα διαπιστώσετε τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου αφού το πιο πιθανό είναι να πάθετε έγκαυμα.

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

Φυσικά προκειμένου όλα τα παραπάνω να γίνουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, πιο οικονομικά και με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια φροντίστε και το αυτοκίνητό σας, μιας και η υπερβολική ζέστη το ταλαιπωρεί ακόμα περισσότερο.

Τσεκάρετε το επίπεδο του υγρού στο ψυγείο και συμπληρώστε αν χρειαστεί, ελέγξτε τη στάθμη των λαδιών, αλλά και τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού. Η πίεση των ελαστικών πρέπει να είναι η σωστή ή λίγο μεγαλύτερη προκειμένου να μην υπερθερμανθούν, ενώ όσο και αν ακούγεται περίεργο με τον καύσωνα η μπαταρία ταλαιπωρείται περισσότερο σε σχέση με το κρύο, καθώς η εσωτερική διαδικασία αποφόρτισης είναι πιο έντονη.