Υγεία
Ρέθυμνο: «Καμπανάκι» για την εξάρτηση από το διαδίκτυο!
Σε μια εποχή που διαρκώς μεταβάλλεται υπό το βάρος της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής κρίσης, η ανάγκη για πρόληψη από τις εξαρτήσεις αποτελεί ένα επίκαιρο ζήτημα, ιδιαίτερα όταν προκύπτουν νέες μορφές εξαρτήσεων που λαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως είναι η εξάρτηση από το διαδίκτυο στους εφήβους.
Οι επιστήμονες κρούουν το «καμπανάκι» επισημαίνοντας πως η κατάχρηση του διαδικτύου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, τις διαστάσεις των οποίων μάλιστα συχνά αγνοεί η πλειοψηφία των εφήβων και στο Ρέθυμνο.
Όπως επεσήμανε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM η ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Ν. Ρεθύμνου κα Αλεξάνδρα Μπογά, το Κέντρο Πρόληψης είναι μια δομή που λειτουργεί στο Ρέθυμνο από το 1997 και στη διάρκεια των ετών έχει υλοποιήσει σημαντικό έργο σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις πρόληψης που εστιάζουν σε τρεις κρίσιμους άξονες, την οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα. Η πολυετής εμπειρία αυτή δίνει επιπλέον σημαντικές πληροφορίες και για τις μεταβολές που έχουν επέλθει με την πάροδο των ετών και ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, σε σχέση με το είδος και την ένταση των εξαρτήσεων. Η πρόληψη πάντως παραμένει το πιο σημαντικό «εργαλείο» το οποίο μπορεί να οχυρώσει τους νέους αλλά και τις οικογένειες, προκειμένου να αναπτύξουν δεξιότητες και άμυνες ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση.
«ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ»
Η κα Μπογά επεσήμανε πως τα δεδομένα στη διάρκεια των ετών έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και πλέον οι εξαρτήσεις στρέφονται προς το διαδίκτυο σε αντίθεση με παλαιότερα που η εξάρτηση από τις ουσίες αποτελούσε το κυρίαρχο πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, η ίδια πρόσθεσε: «Έχει αλλάξει η εικόνα των εξαρτήσεων. Πλέον, μπορεί να μην είναι τόσο έντονο το φαινόμενο εξάρτησης από τις ουσίες, όσο το φαινόμενο εξάρτησης από το διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, η εξάρτηση από το διαδίκτυο είναι μια νέα εξάρτηση που κερδίζει πάρα πολύ έδαφος στα νέα παιδιά».
Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΔΥΣΑΡΕΣΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
Η κα Μπογά εξήγησε πως οι εν λόγω μεταβολές ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές μέσα στην ίδια την κοινωνία που τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα έντονες, ενώ για τους λόγους που οδηγούν στις καταχρήσεις η ίδια εξήγησε: «Το να καταφύγει κάποιος σε μια εξάρτηση είναι ένα μέσο για να ανακουφίσει την πίεση, το άγχος συναισθήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί αλλιώς.
Τα τελευταία χρόνια ευρύτερα σαν κοινωνία είμαστε πάρα πολύ πιεσμένοι , το ίδιο είναι και οι έφηβοι που είναι κομμάτι και καθρέφτης της κοινωνίας ενηλίκων. Η ροπή δεν αλλάζει γιατί πάντα η εξάρτηση θεωρείται ως μέσο διαφυγής αλλάζει όμως η μορφή και η κοινωνία. Επιπλέον, αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι ότι τα παιδιά δεν έχουν όραμα και όνειρα για το μέλλον, και όλοι μπορούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό».
ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ
Ενώ στην πλειοψηφία τους οι έφηβοι σήμερα γνωρίζουν πολλά για τον κίνδυνο από τη χρήση ουσιών, εμφανίζουν άγνοια κινδύνου σε ό,τι αφορά την εξάρτηση από το διαδίκτυο.
Όπως εξήγησε η κα Μπογά: «Όσο αφορά τη νέα μορφή εξάρτησης στο ίντερνετ δεν μπορούν καν να αντιληφθούν τον κίνδυνο που κρύβει η συχνή ενασχόληση με το διαδίκτυο. Αυτό το βλέπουμε από συναντήσεις που έχουμε στα σχολεία με τα παιδιά και όπου προσπαθούμε να δείξουμε ότι η κατάχρηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Οι έφηβοι δεν μπορούν καν να αντιληφθούν τον κίνδυνο εξάρτησης που βρίσκεται πίσω από αυτή τη συνήθεια. Και αυτό είναι πολύ πιο επικίνδυνο».
ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΡΙΟ
Εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι γονείς να ενημερώσουν τα παιδιά για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο και πρωτίστως το πόσο εύκολα μπορεί να χαθεί ο έλεγχος και να καταλήξει σε κατάχρηση, η κα Μπογά τόνισε πως η αρχή γίνεται από το ίδιο το σπίτι .
«Είναι αναγκαίο να μάθουμε στα παιδιά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο, μέσα από αυτό μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, να ψυχαγωγηθούμε, αλλά μέσα σε όρια . Δεν μπορεί να είναι η ψυχαγωγία ενός παιδιού μέσα στο σπίτι μόνο τα διαδικτυακά παιχνίδια. Χρειάζεται να κάνει και άλλα πράγματα ή να μάθει να κάνει κι άλλα πράγματα, να βγει έξω, να βγει με την οικογένειά του, να κάνει κάτι με την οικογένειά του, να μιλήσει, να αποκτήσει ένα χόμπι. Το διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα μόνο κομμάτι αλλά όχι το μοναδικό που θα ψυχαγωγήσει ένα παιδί».
ΟΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ «ΚΛΕΙΔΙ» ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ
Η απόκτηση δεξιοτήτων στους νέους αποτελεί το «κλειδί» για την πρόληψη, αφού μέσα από αυτές θα μπορέσουν: «σε μια κρίσιμη κατάσταση να επιλέγουν υγιείς και όχι αυτοκαταστροφικούς τρόπους συμπεριφοράς» εξήγησε η κα Μπογά.
Επιπλέον, πρόσθεσε αναφερόμενη στους στόχους των επιστημόνων του κέντρου μέσα από τις παρεμβάσεις που υλοποιούν: «Ο στόχος να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά έτσι ώστε να έχουν αυτές τις δεξιότητες, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να έχουν κριτική σκέψη, να βάζουν στόχους έτσι ώστε όταν βρεθούν σε μια κρίσιμη κατάσταση να επιλέξουν αυτό που είναι ωφέλιμο γι’ αυτά. Για να μπορέσουν να αποκτήσουν αυτές τις δεξιότητες πρέπει να το μάθουν, και η οικογένεια αλλά και το σχολείο παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Μέσα από την οικογένεια το παιδί θα αναπτύξει την αυτοεκτίμησή του, την εικόνα για τον εαυτό του, θα μάθει να επικοινωνεί με τους άλλους, να σέβεται τους άλλους και τον εαυτό του πρώτα απ’ όλα και αυτό να καλλιεργείται και στο σχολείο. Δουλειά μας είναι πέρα από την ουσιαστική ενασχόληση με εφήβους να δουλειά με εφήβους να ενισχύσουμε τα υποστηρικτικά πλαίσια των παιδιών, τα οποία είναι η οικογένεια, το σχολείο και η κοινότητα».
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Στο σκέλος της πρόληψης σημαντικός είναι και ο ρόλος της τέχνης, αφού όπως εξήγησε η κα Μπογά: «είναι ένας πάρα πολύ καλός τρόπος έτσι ώστε να μάθουν τα παιδιά να εκφράζονται και να επικοινωνούν».
Μάλιστα, στο Κέντρο Πρόληψης υλοποιείται θεατρικό εργαστήρι για παιδιά δημοτικού αλλά και τους γονείς, μέσα από το οποίο αποκτούν δεξιότητες όπως η συνεργασία, η έκφραση συναισθημάτων, η ανάπτυξη της σκέψης και της φαντασίας ενώ μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά, εξήγησε η υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Η κα Μπογά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την στελέχωση της δομής, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως τα ζητήματα ελλείψεων σε προσωπικό τα οποία προκύπτουν εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης, θα επιλυθούν το φθινόπωρο και όπως τόνισε: «Παρ’ όλες τις αντιξοότητες του παρελθόντος η δομή βρίσκεται σε μια καλή στιγμή» κάτι στο οποίο συμβάλλει και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως εξήγησε.
ΕΥΡΥ ΦΑΣΜΑ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Αξίζει να σημειωθεί πως οι υπηρεσίες του Κέντρου πρόληψης είναι δωρεάν και ανοιχτές για όλους όσοι επιθυμούν να απευθυνθούν τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλους φορείς. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ατομική συμβουλευτική για πολίτες και για γονείς, ομάδες γονέων, εκπαιδεύσεις εκπαιδευτικών και ενημερώσεις μαθητών στον χώρο των σχολείων. Μάλιστα, τη φετινή χρονιά οι επιστήμονες του Κέντρου Πρόληψης επισκέφτηκαν 22 σχολικές μονάδες και ενημέρωσαν περίπου 2,5 χιλιάδες μαθητές.
Όσοι επιθυμούν να απευθυνθούν στο Κέντρο μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ 28310 50100.
Κ.Κ.