Υγεία

Σε νεότερες ηλικίες «μετακυλά» ο πυρήνας της πανδημίας

Σε νεότερες ηλικίες «μετακυλά» ο πυρήνας της πανδημίας

A-
A+
10/03/2021 | 9:56

Καθοριστικός ο εμβολιασμός – Το 100% των υγειονομικών που εμβολιάστηκαν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου έχουν αναπτύξει αντισώματα

Με τον “πυρήνα” της πανδημίας να μετακυλά πλέον σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, φαίνεται πως ο εμβολιασμός έχει βάλει “ανάχωμα” στην εξάπλωση της πανδημίας ενώ παράλληλα αποτελεί μια ελπιδοφόρα εξέλιξη, για την επόμενη ημέρα μετά τον εμβολιασμό μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αντισωμάτων που πραγματοποίησε το υγειονομικό προσωπικό της Παθολογικής κλινικής και της κλινικής Covid του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που απέδειξε πως οι εμβολιασθέντες ανέπτυξαν καθολικά σε ποσοστό 100% αντισώματα έναντι του κορωνοΐού. Η εξέλιξη αυτή δίνει ελπίδες για το μέλλον των εμβολιασμών σε σχέση με την αποτελεσματικότητα που ολοένα και περισσότερο δείχνει πως πετυχαίνει τον στόχο μετά τους εμβολισμούς των ηλικιωμένων και την εμφανή μείωση και στο Ρέθυμνο των νοσηλειών σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Ταυτόχρονα όμως ο μέσος όρος ηλικίας πέφτει, με την ροή ασθενών στην κλινική Covid του Νοσοκομείου Ρεθύμνου να παραμένει σταθερή και να αφορά νεότερους ηλικιακά ασθενείς. Όπως τόνισε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM η Διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, λοιμωξιολόγος Ελένη Ιωαννίδου: “έχουμε έναν σταθερό ρυθμό στην κλινική covid που κυμαίνεται από 12 έως 18 άτομα. Τώρα έχουμε 15 νοσηλευόμενους και ένα περιστατικό διασωληνωμένο στην εντατική. Δεν βλέπουμε δυστυχώς- παρά τα μέτρα -την χαλάρωση που ελπίζαμε. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον εμβολιασμό. Βλέπουμε στις μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι ότι είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Έχουμε νέους και μικρότερες ηλικίες “.

Μέριμνα για τον εμβολιασμό των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων

Η κα Ιωαννίδου πρόσθεσε πως έμφαση σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς πρέπει να δοθεί και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και υπογράμμισε: “Παράγοντες κινδύνου οι οποίοι εξ’ αρχής ήταν γνωστό ότι προκαλούν ευπάθεια στη νόσο υπάρχουν όπως είναι η παχυσαρκία, οι αναπνευστικές λοιμώξεις, η ανοσοανεπάρκειες και είναι λογικό ότι τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα- ανεξάρτητα από την ηλικία – να κινδυνεύουν περισσότερο. Γι’ αυτό και περιμένουμε να δούμε πότε θα αρχίσουν οι ευάλωτες ομάδες να εμβολιάζονται, κάτι κομβικό στον εμβολιασμό για το οποίο πρέπει να υπάρξει μια πρόβλεψη Ελπίζουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να εμβολιαστούν και οι ευάλωτες ομάδες για να δούμε και την εικόνα που θα διαμορφωθεί σε σχέση με την ηλικία και τις υπόλοιπες παραμέτρους”.

Τα αντισώματα στους υγειονομικούς του Νοσοκομείου Ρεθύμνου “έδειξαν” καθολική αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός, όπως τόνισε η κα Ιωαννίδου πως σε ποσοστό 100% οι υγειονομικοί της Παθολογικής κλινικής και κλινικής Covid του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που είχαν εμβολιαστεί ανέπτυξαν όλοι αντισώματα και επεσήμανε: “Κάναμε αντισώματα όλη η παθολογική κλινική και η covid και αυτό ήταν μια προσφορά του συλλόγου φίλων της παθολογικής -γιατί στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει η δυνατότητα να το κάνουμε αυτό ακόμη, το έχουμε ζητήσει και ελπίζουμε ότι θα γίνει γιατί είναι σημαντικό -. Εμείς σαν επιτροπή λοιμώξεων έχοντας τα αντισώματα του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού των δύο κλινικών, μπορούμε να πούμε ότι το 100% των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν έχουν κάνει αντισώματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Χωρίς καμία εξαίρεση όλοι μας έχουμε αναπτύξει αντισώματα. Είναι ένα σημαντικό σημείο για να μιλήσουμε για την επιτυχία του εμβολιασμού και για το ότι φυσικά δεν έχει νοσήσει κανείς έκτοτε. Βλέπουμε ότι είμαστε θωρακισμένοι τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο που θα έχουμε κρούσματα και θα είναι ακόμη ψηλά η πανδημία. Ο εμβολιασμός απ’ ότι φαίνεται αποδίδει”.

Σε φάση περιοδικότητας εκτιμάται πως θα εισέλθει ο εμβολιασμός για τον κορωνοΐό

Σε ό,τι αφορά τις μελέτες και τα στοιχεία για τη διάρκεια ανοσίας μετά τον εμβολιασμό η κα Ιωαννίδου υπογράμμισε πως η ανοσία διαρκεί έως και τους 6 μήνες, ωστόσο άγνωστο παραμένει το πως θα κινηθούν οι διαδικασίες τα επόμενα χρόνια, με πιο πιθανή την περιοδικότητα, δηλαδή το εμβόλιο για τον κορωνοΐό, να επαναλαμβάνεται αντίσοιχα με αυτό της γρίπης για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον.

Η πανδημία θα κάνει τον κύκλο της, θα μπει σε φάση περιοδικότητας ή θα εξαφανιστεί

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις για το πως θα εξελιχθεί μετά τους εμβολιασμούς η πανδημία του κορωνοΐού, αλλά και τον χρονικό ορίζοντα που πλέον ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας απασχολεί ολοένα και περισσότερους με κύριο ζητούμενο την επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως εξήγησε η κα Ιωαννίδου : “Και άλλες επιδημίες έχουν ξεκινήσει από ιό, όπως ήταν το SARS το σύνδρομο σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας της Mέσης Aνατολής. Έκαναν τον κύκλο τους και πέρασαν. Η διαφορά με το πανδημικό στέλεχος του κορωνοΐού έχει να κάνει κυρίως με κάποια χαρακτηριστικά του ιού τα οποία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια τέτοια συμπτωματική φορεία. Γιατί ο SARS μπορεί να ήταν πολύ πιο θανατηφόρος και μεταδοτικός το καλό όμως ήταν ότι δεν υπήρχαν ασυμπτωματικοί φορείς, άρα μπορούσες εύκολα να ξεχωρίσεις ποιοι είναι αυτοί που αρρωσταίνουν, να τους απομονώσεις και έτσι η πανδημία να περιοριστεί. Τα θέματα του τωρινού ιού είναι κυρίως η μεγάλη μεταδοτικότητα, oι ασυμπτωματικοί φορείς και έτσι δεν μπορείς εύκολα να απομονώσεις και να περιορίσεις την πανδημία. Ιστορικά οι πανδημίες έχουν κάνει τον κύκλο τους και ήταν τριών και τεσσάρων ετών όπως η Ισπανική γρίπη – φυσικά τότε δεν εφαρμόστηκαν μέτρα απομόνωσης με αποτέλεσμα να υπάρχει έξαρση στη μετάδοση, να έχουμε πάρα πολλά θύματα και αυτό να κρατήσει λιγότερο. Τώρα έχουν απλωθεί τα κρούσματα στο χρόνο και προσπαθούμε να επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης μέσω των εμβολιασμών. Κάπως έτσι θα πορευτούμε, θα κάνει τον κύκλο της η πανδημία και ή θα μπει σε μια περιοδικότητα ή θα εξαφανιστεί εφ’ όσων δεν θα υπάρχει πλέον έδαφος για να μεταδοθεί”.

Το “παράδοξο” του κορωνοΐου: Περισσότερα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοΐό, το “παράδοξο” που δεν ισχύει σε άλλους ιούς μέχρι σήμερα είναι πως οι ασθενείς που έχουν νοσήσει εμφανίζουν λιγότερα αντισώματα σε σχέση με εκείνους που έχουν εμβολιαστεί. Όπως εξήγησε η κα Ιωαννίδου: “Δυστυχώς δεν έχουν τα ίδια αντισώματα όσοι νόσησαν με εκείνους που εμβολιάζονται γι’ αυτό και συστήνεται ο εμβολιασμός ένα μήνα μετά τη νόσηση. Φαίνεται ότι τα αντισώματα πέφτουν γρήγορα, το έχουμε διαπιστώσει και εμείς σε προσωπικό που έχει νοσήσει πως μετά από δύο τρεις μήνες πέφτουν οι τίτλοι αντισωμάτων, επομένως χρειάζεται και εκείνοι να εμβολιαστούν. Το εμβόλιο προκαλεί καλύτερη ανοσία, κάτι παράξενο σε σχέση με όσα ξέρουμε για τις μέχρι σήμερα νόσους, όπου συνήθως η αντισωματική απάντηση μετά τη νόσηση είναι καλύτερη έναντι του εμβολίου. Εδώ απ’ ό,τι φαίνεται έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια και αυτό είναι ένα ατού το οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε”.

Τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν

Πάντως τα μέτρα ατομικής προστασίας θα συνεχιστούν και το καλοκαίρι αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως τόνισε η κα Ιωαννίδου, αφού ακόμη και όσοι εμβολιάζονται θα πρέπει να ακολουθήσουν τα μέτρα προκειμένου να προστατέψουν τους πιο ευάλωτους. Το να φοράς μάσκα για να προστατέψεις τους υπόλοιπους θέλει υψηλό αίσθημα ευθύνης. Η φορεία δεν εξαλείφεται \παρόλο που μειώνεται με τον εμβολιασμό και έτσι μπορεί κάποιος να φέρει τον ιό να μην του προκαλεί την νόσο αλλά να μπορεί να κολλήσει κάποιον. Επομένως καλούμαστε να τηρούμε τα μέτρα και το καλοκαίρι”

“Μην αναβάλλουμε τα άλλα προβλήματα υγείας”

Τέλος, η κα Ιωαννίδου κάλεσε τους πολίτες να μην αμελούν τα υπόλοιπα ζητήματα υγείας, που λόγω του κορωνοΐού έχουν αφεθεί από αρκετούς, αφού όπως τόνισε πρέπει και σε αυτό τον τομέα να επανέλθει η κανονικότητα :“Δεν είναι μόνο ο κορωνοΐός, διότι έχουμε αφήσει πίσω χρόνια προβλήματα υγείας. Να μην φοβάται ο κόσμος να κλείσει το ραντεβού του και να τα ελέγξει. Να μην αναβάλλει την υγεία του για μετά τον κορωνοΐό, γιατί σημασία έχει να μην νοσήσεις από κάτι άλλο και όχι μόνο από τον κορωνοΐό. Πρέπει να μπούμε σε μια κανονικότητα, να απαιτήσουμε το σύστημα υγείας να μην επικεντρώνεται μόνο στον κορωνοΐό” υπογράμμισε η κα Ιωαννίδου.