Ελλάδα

Τέλος στα φακελάκια προσδοκά να βάλει το Υπουργείο Υγείας

Τέλος στα φακελάκια προσδοκά να βάλει το Υπουργείο Υγείας

Νέο σχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς στα δημόσια νοσοκομεία

A-
A+
24/11/2014 | 10:43

Με σκοπό την πάταξη της διαφθοράς στον χώρο της υγείας, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ετοιμάζει την εφαρμογή νέων μέτρων με σκοπό να μειώσει τα φαινόμενα παραβατικότητας ιδιαίτερα στα δημόσια νοσοκομεία και να πατάξει το περιβόητο «φακελάκι» των γιατρών.

Με τη νέα νομοθεσία θα επιβάλλονται και στον χώρο της Υγείας οι μέγιστες δυνατές ποινές που προβλέπει ο ποινικός κώδικας για τη διαφθορά. Στο εξής, όποιος δέχεται ή αξιώνει «φακελάκι» θα βρίσκεται αντιμέτωπος με το μέγιστο της ποινής που έχει ορίσει ο νομοθέτης για το συγκεκριμένο αδίκημα ενώ δεν αποκλείεται να τιμωρηθεί ακόμη και με ισόβια όποιος λάβει …μαύρο χρήμα από τον τομέα της υγείας .

Tο σχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
• Ανταλλαγή πληροφοριών των διαφόρων ελεγκτικών μηχανισμών και άμεση ενημέρωση της υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος ή ο λειτουργός ο οποίος έχει επιδείξει συμπεριφορά που εντάσσεται στην έννοια της διαφθοράς.
• Θέσπιση ειδικής διαδικασίας ελέγχου των χρηματοδοτήσεων και χορηγιών των φαρμακευτικών εταιρειών.
• Ενίσχυση των ελεγκτικών οργανισμών και μηχανισμών.
• Καθιέρωση ιστοσελίδας στο υπουργείο ή στις ελεγκτικές υπηρεσίες όπου οι πολίτες θα καταγγέλλουν συγκεκριμένα περιστατικά διαφθοράς. Θα ελέγχονται μόνο τα περιστατικά επώνυμων καταγγελιών, που παρέχουν συγκεκριμένες ελέγξιμες πληροφορίες.
• Νέο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των χειρουργείων και των ραντεβού, με καταγραφή των διαθέσιμων.

Με στόχο λοιπόν να μειωθεί το φαινόμενο της διαφθοράς στα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, όπου και υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, θα δημιουργηθεί «ανοιχτό» ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ασθενών που χρειάζονται επέμβαση. Το σύστημα αυτό θα είναι προσβάσιμο, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί αν παρακάμπτεται η λίστα προτεραιότητας.
Επίσης, θα γίνεται προληπτικός έλεγχος του χρόνου νοσηλείας σε όλες τις χειρουργικές κλινικές του ΕΣΥ, ώστε να μην χρησιμοποιείται πλέον η καθυστέρηση ως μοχλός πίεσης του γιατρού στον ασθενή για να καταβάλει «φακελάκι» προκειμένου να μπει πιο γρήγορα στο χειρουργείο.
Ο Μάκης Βορίδης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «το θέμα στη διαφθορά είναι να προλαμβάνει κανείς την παραβατική συμπεριφορά πριν χρειαστεί να την καταστείλει».

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.