Υγεία

Το πείραμα των 4 εβδομάδων: Γιατρός έτρωγε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα & κατέγραψε τις αλλαγές

Το πείραμα των 4 εβδομάδων: Γιατρός έτρωγε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα & κατέγραψε τις αλλαγές

A-
A+
19/06/2021 | 9:43

Σε γενικές γραμμές ο Βρετανός γιατρός Chris van Tulleken ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή και μόνο το 20% – 30% των τροφών του ανήκουν στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. 

Για να διαπιστώσει όμως τις συνέπειες στην υγεία του, αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα πάνω στον ίδιο του τον εαυτό και για έναν ολόκληρο μήνα τρφόταν κατά 80% υπερεπεξεργασμένες τροφές. Μπορεί να φαντάζει τολμηρό ή υπερβολικό εγχείρημα αλλά ένας στους πέντε στο Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν παρόμοια καθημερινή διατροφή. 

Τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται ως μη επεξεργασμένα – ελάχιστα επεξεργασμένα (π.χ απλές τομάτες), επεξεργασμένα (τομάτες σε κονσέρβα) και υπερεπεξεργασμένα (έτοιμη σάλτσα τομάτας). Αν μία δίαιτα με πολλά σκευάσματα της τρίτης κατηγορίας δεν συνίσταται, η περιστασιακή κατανάλωσή τους δεν αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία, εξηγεί η διαιτολόγος Ro Huntriss. 

Προς το παρόν δεν έχει γίνει εκτεταμένη έρευνα για την επίδραση των τροφίμων αυτών στους οργανισμούς μας, ιδίως μεταξύ παιδιών και εφήβων που τρώνε, κατά μέσο όρο, αναλογικά μεγαλύτερες ποσότητες από τους ενήλικες. 

Όμως σχεδόν η μισή από την ενέργεια που εξασφαλίζεται μέσω φαγητού στη Βρετανία προέρχεται από τέτοια προϊόντα και υπάρχει έντονη ανησυχία πως αυτού του είδους η διατροφή ωθεί τους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και να μπαίνουν στο φάσμα της παχυσαρκίας. Ένας στους τέσσερις ενήλικες στη Βρετανία είναι υπέρβαρος, καθώς και ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 10 έως 11 ετών. 

«Ήθελα να δω τι αντίκτυπο θα είχε πάνω μου μία δίαιτα με πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα», εξηγεί ο Δρ. Chris Van Tulleken, παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ του BBC What are we Feeding our Kids? (Τι ταΐζουμε τα παιδιά μας;)

Για το πείραμα, ο Tulleken αύξησε το ημερήσιο ποσοστό τέτοιων τροφών στο διαιτολόγιό του από το 30% στο 80% για τέσσερις εβδομάδες. Μετά από έναν μήνα, ανέφερε αίσθημα καψίματος στο στομάχι, νωχελικότητα, κακή ποιότητα ύπνου, χαμηλή λίμπιντο και πιο συχνά αρνητικά συναισθήματα. «Ένιωθα δέκα χρόνια πιο μεγάλος. Δεν συνειδητοποίησα ότι οφειλόταν στο φαγητό μέχρι που σταμάτησα αυτή τη δίαιτα». Πήρε εφτά κιλά σε τέσσερις εβδομάδες. 

Σαρώσεις της εγκεφαλικής του δραστηριότητας έδειξαν πως περιοχές που ήταν υπεύθυνες για το αίσθημα της ανταμοιβής, είχαν συνδεθεί με άλλες που ευθύνονται για τις επαναληπτικές, «αυτόματες» συμπεριφορές. «Το να τρέφομαι με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι κάτι που απλά μου λέει ο εγκέφαλός μου να το κάνω, χωρίς εγώ να το θέλω», λέει, σχολιάζοντας πως η αντίδρασή του ήταν παρόμοια με αυτή σε ουσίες που θεωρούνται εθιστικές, όπως ο καπνός, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. 

Οι αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα δεν ήταν μόνιμες αλλά «αν μπορεί να το κάνει αυτό, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες στον 42χρονο εγκέφαλό μου, τι κάνει στα αναπτυσσόμενα μυαλά των παιδιών μας», σχολιάζει. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αυτή την επίδραση, αλλά ο Tulleken εκτιμά πως για αυτό ευθύνεται ο συνδυασμός του τρόπου κατανάλωσης με το περιεχόμενό τους.











lifo.gr