Αγροτικά

Ανησυχίες αγροτών για αύξηση εισφορών ΕΛΓΑ από τις αλλαγές

Ανησυχίες αγροτών για αύξηση εισφορών ΕΛΓΑ από τις αλλαγές

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Μπλόκων

A-
A+
29/07/2019 | 12:09

Εντείνονται οι ανησυχίες των αγροτών για το ενδεχόμενο επιβάρυνσης του κόστους ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και ειδικότερα των εισφορών προς τον ΕΛΓΑ, μέσα από τις διαδικασίες αναθεώρησης του ισχύοντος κανονισμού του Οργανισμού.

Πρώτη η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων έρχεται να επισημάνει ότι το πνεύμα των συζητήσεων γύρω από το θέμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ, ενώ αντιρρήσεις εκφράζονται και για την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών στην κύρια ασφάλιση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Παράθυρο στις ανησυχίες άφησαν πάντως και Τα περί συσσώρευσης ζημιών στον ΕΛΓΑ, που ανέφερε ο υπουργός Μάκης Βορίδης σε συνάντηση με τους αγροτικούς συντάκτες, όταν έδειξε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα οικονομικά του ΕΛΓΑ και την μη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και λιγότερο για την πλημμελή κάλυψη των παραγωγών.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Μπλόκων:

Με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη για το θέμα του ΕΛΓΑ, διαφαίνεται η πρόθεση για είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών και την αύξηση των ασφαλίστρων χωρίς ουσιαστική ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής όπως συμβαίνει άλλωστε και  σήμερα.

Βεβαίως και δεν είναι κεραυνός εν αιθρία οι δηλώσεις του, η θέση αυτή ήταν διατυπωμένη από την ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο.  Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, οι Ομοσπονδίες και οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η

απαξίωση του ΕΛΓΑ οδηγούσε αναπόφευκτα στην είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης και την αύξηση των ασφαλίστρων χωρίς αντίκρισμα για τους παραγωγούς.

Στο ζήτημα του ΕΛΓΑ οι μόνοι χαμένοι είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να αποζημιώνονται για τις εκτεταμένες ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα και τις νόσους, είτε αποζημιώνονται με ψίχουλα. Εμείς πληρώνουμε τα πάντα στον ΕΛΓΑ, ακόμη και το λειτουργικό κόστος του οργανισμού ενώ όλες οι κυβερνήσεις έχουν «λερωμένη την φωλιά τους» αφού από το 2011 δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ ενώ είχαν την υποχρέωση να καταβάλλουν 35 εκατ. Ευρώ τον χρόνο.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δηλώνει ότι θα μας βρει απέναντι της η κυβέρνηση και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης αν προχωρήσει τον σχεδιασμό του για τον ΕΛΓΑ που στρέφεται ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Διατυπώνουμε ξανά την πάγια θέση μας και διεκδικούμε:

➢ ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

➢ ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

➢ Ούτε σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων!

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης δέχθηκε την Τρίτη (23/7/2019) τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ιωάννη Γιώργο, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τον Υπουργό για τα πιεστικά ζητήματα που αφορούν στην αποζημίωση των αγροτών οι οποίοι υπέστησαν σοβαρότατες καταστροφές από την πρόσφατη θεομηνία.

Ο κ. Βορίδης από την πλευρά του έκανε σαφές ότι έχει ήδη δοθεί εντολή επιτάχυνσης των ελέγχων και τόνισε ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατό.

 

 

 

ΠΗΓΗ: agronews.gr