Αγροτικά

Άνοιξε το πρώτο ελαιοτριβείο στην Κρήτη – Χωρίς μεγάλες προσδοκίες η παραγωγή της φετινής χρονιάς

Άνοιξε το πρώτο ελαιοτριβείο στην Κρήτη – Χωρίς μεγάλες προσδοκίες η παραγωγή της φετινής χρονιάς

Ο Ν. Μιχελάκης από τον ΣΕΔΗΚ έδωσε μια εικόνα για τη χρονιά που ξεκινά και τις εκτιμήσεις των τιμών.

A-
A+
02/10/2019 | 11:21

Με ένα ελαιουργείο να έχει ήδη ανοίξει στην Κρήτη και κάποιες περιοχές να ξεκινούν και φέτος από πολύ νωρίς στην Κρήτη, ο Νίκος Μιχελάκης επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Eλαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) έδωσε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι μια εικόνα για τη χρονιά που ξεκινά και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για την πορεία των τιμών φέτος στην Κρήτη.

Στην Κρήτη όπως είπε το πρώιμο αυτό ξεκίνημα με ένα ελαιοτριβείο να έχει ήδη ξεκινήσει στην περιοχή της Κισσάμου στα Χανιά δεν θα επηρεάσει τη συνολική πορεία της παραγωγής της Κρήτης, δείχνει όμως την αγωνία των παραγωγών να προλάβουν τα προβλήματα του δάκου και της ελλιπούς δακοκτονίας, προσπαθώντας να προλάβουν ότι μπορούν.

Στο Λασίθι όπως είπε το πρόβλημα του δάκου φαίνεται πως είναι αρκετά έντονο φέτος σε περιοχές του Αγίου Νικολάου, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στη Σητεία και την Ιεράπετρα.

Η χρονιά που πέρασε όπως λέει δεν πήγε καθόλου καλά σε επίπεδο τιμών, με την Ισπανία να έχει μια τεράστια παραγωγή που καθήλωσε παγκοσμίως τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Για τη χρονιά που ξεκινά τώρα τα στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού παρότι η παραγωγή της Ισπανία θα είναι πεσμένη, οι υπόλοιπες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Τουρκία κλπ αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως η έλλειψη μιας σωστής πολιτικής που αδιαφορεί για την ελαιοκαλλιέργεια τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και στην ΕΕ, είναι βασικός λόγος που το λάδι δεν μπορεί να βρει την αξία που θα έπρεπε.

Το μόνο που θα φέρει οφέλη για τους ελαιοπαραγωγούς είναι να αρχίσουν να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, με το να ασχοληθούν με το κομμάτι της τυποποίησης, με την εγκατάλειψη της ιδέας της χύμα διάθεσης, και συνολικά με το να καταφέρουν να πάρουν όλα τα στάδια παραγωγής μέχρι και το ράφι του καταναλωτή στα χέρια τους.