Αγροτικά

Διατροφή & λιομάζωμα

Διατροφή & λιομάζωμα

A-
A+
25/11/2020 | 13:48

Γράφει: Ξενοκτιστάκης Χάρης
Διατροφολόγος

Για μια ακόμα χρονιά οι κρητικοί έχουν ριχτεί στο μάζεμα των ελιών μια και είναι από τα βασικά τους εισοδήματα και φυσικά το ελαιόλαδο είναι από τα σήματα κατατεθέν του νησιού μας.   Πολλές φορές αυτό το γεγονός είναι η αιτία να σταματήσουν και το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθούν – αναίτια βέβαια και επιζήμια – αλλά τις περισσότερες φορές τελικά σύμφωνα με τα ζυγίσματα πριν και μετά, με αύξηση κιλών.

Αυτό γίνεται για διάφορους λόγους.  

Α) Πολλοί περιμένουν ότι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητα στα λιόφυτα θα τους βοηθήσει να ρίξουν τα κιλά και έτσι ξεχνιούνται και τρώνε και παραπάνω ποσότητες και αμφιβόλου ποιότητας τρόφιμα. Το αποτέλεσμα είναι η ζυγαριά να τους απογοητεύει. 

Β) Ένας άλλος λόγος είναι ότι ξεχνάνε να τρώνε τα ενδιάμεσα γεύματα με αποτέλεσμα όταν τελικά θα κάτσουν να φάνε να πεινάνε και να τρώνε και τα πιάτα. Ειδικά όταν αφήνουν το κύριο γεύμα το βράδυ πράγμα που εκτός από την αύξηση βάρους μπορεί να προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα για την υγεία τους.

Γ) Επειδή θέλουν να έχουν μαζί τους τρόφιμα που δεν χαλάνε, καταφεύγουν στην χρήση τροφίμων που έχουν πάρα πολλές θερμίδες και συνήθως και άχρηστες θερμίδες, χωρίς θρεπτικά συστατικά π.χ. κρουασάν, μπισκότα, έτοιμα κέικ, αλλαντικά, μπαγκέτες, κλπ κλπ.

Δ) Χρήση τροφίμων πλούσια σε αλάτι που οδηγεί σε μεγάλες κατακρατήσεις.

Τι πρέπει λοιπόν να γίνεται σε αυτή την περίπτωση :

  • Τρώμε οπωσδήποτε πρωινό πριν ξεκινήσουμε. Δεν περιμένουμε να φτάσουμε στον ελαιώνα για να φάμε κάτι στα γρήγορα. Καλύτερα δέκα λεπτά πιο νωρίς ξύπνημα. Να πάρει ο οργανισμός μας ενέργεια χωρίς υπερβολές και χωρίς άχρηστες θερμίδες.
  • Δεν ξεχνάμε να τηρούμε τα ωράρια στα ενδιάμεσα γεύματα.   Δεν αφήνουμε ατέλειωτες ώρες χωρίς να φάμε κάτι για να μη σταματήσουμε την δουλειά. Μια μπάρα δημητριακών, μια μπανάνα, 2 μανταρίνια, ένα ποτήρι χυμός, ένα τόστ, ένα κουλούρι δεν θέλουν πάνω από ένα λεπτό να τα φάμε και σε αυτό το ένα λεπτό δε θα χαθεί το μεροκάματο.
  • Δεν επηρεαζόμαστε από τους άλλους που δεν κάνουν διατροφή να τρώμε ότι τρώνε και αυτοί. Δεν τρώμε κρουασάν, μπαγκέτες, σάντουιτς, γλυκά, κέικ, κλπ κλπ επειδή αυτό κάνει η υπόλοιπη παρέα. Δεν είναι σε πρόγραμμα διατροφής αυτοί, εσείς όμως ναι. Τρώτε ότι πρέπει να φάτε χωρίς ντροπή, άλλωστε θα είναι πιο υγιεινό.
  • Στο μεσημεριανό τρώμε το φαγητό του προγράμματος μας και όχι ότι έχουν φέρει οι άλλοι, ειδικά αν αυτά είναι τηγανιτά, αλλαντικά, κονσέρβες κλπ κλπ. 
  • Δεν ξεχνάμε να πίνουμε νερό σε τακτικά χρονικά διαστήματα.   Ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι πιο σημαντικό από ένα μικρό διάλειμμα για τουαλέτα.
  • Μια και μιλήσαμε για αφυδάτωση προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ.  Συνηθίζεται κανένα ποτηράκι κατά τη διάρκεια της ημέρας στο μεσημεριανό, κρασί η ρακί.  Όχι υπερκατανάλωση.

Προσέχουμε λοιπόν την διατροφή μας για να μην πάρουμε κιλά, ειδικά όταν ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα διατροφής.

Δεν σταματάμε το πρόγραμμα διατροφής που ήδη ακολουθούμε, γιατί:

  • Ακυρώνουμε την προσπάθεια που ήδη έχουμε κάνει.  
  • Κινδυνεύουμε να πάρουμε κιλά που θα πρέπει να τα ξανα χάσουμε.  
  • Επειδή πλησιάζουν γιορτές συνήθως αναβάλουν ξανά την επίσκεψη στο διαιτολόγο οπότε η ζημιά γίνεται ακόμα μεγαλύτερη και ουσιαστικά είτε ξαναρχίζετε από την αρχή, είτε δεν ξαναρχίζετε καθόλου. Το αποτέλεσμα είναι ότι χρεώνεται άδικα στον εαυτό σας μια αποτυχημένη προσπάθεια και σας ρίχνει την ψυχολογία και σας ανεβάζει τα κιλά.
  • Υπάρχουν απογευματινά και βραδινά ραντεβού ως αργά που μπορείτε άνετα να έρθετε στο γραφείο.
  • Δεν χάνετε το ρυθμό σας, ενώ στην περίπτωση που σταματήσετε μετά πάντα είναι πιο δύσκολο να ξαναμπείτε στο «καλούπι».

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να ακολουθούμε αυτές τις μικρές και χρήσιμες συμβουλές για να μην έχουμε πισωγυρίσματα.