επικαιρότητα

Δικαίωμα 6% επί του παραγόμενου ελαιολάδου στον Α.Σ. Κόφινα

Δικαίωμα 6% επί του παραγόμενου ελαιολάδου στον Α.Σ. Κόφινα

Στόχος η αποθεματοποίηση και η δημοπρασία στις αρχές του έτους με όφελος για τους παραγωγούς.

A-
A+
04/12/2020 | 13:09

Λύθηκε τελικά ο …γρίφος με το φορτηγάκι που ήταν κατά ψόφου φορτωμένο με τσουβάλια ελιές, καθώς ανήκει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κόφινα με έδρα το Ασήμι, που φέτος επαναλειτουργεί το ελαιοτριβείο του και καλεί τους συνεταιριστές αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς να το επισκεφτούν.

Ο «τυχερός» συνεταιριστής που έλυσε τον γρίφο και βρήκε σε ποιόν ανήκει το φορτηγάκι που τράβηξε την προσοχή των διαδικτυακών media , κέρδισε όχι μόνο μια γραβιέρα «Κόφινας», όπως είχε υποσχεθεί ο Πρόεδρος, Ξυλούρης Γιώργης αλλά και το προνόμιο να απολαμβάνει άριστες υπηρεσίες με πολύ χαμηλό κάρτο, μιας και το δικαίωμα που αφήνει υπέρ του Συνεταιρισμού είναι στο 6% και προσαυξάνεται κατά 2% για την δακοκτονία. Και φυσικά αυτή είναι μια απόφαση που ισχύει για όλα τα μέλη-ελαιοπαραγωγούς που ανήκουν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κόφινα, αλλά και για ανεξάρτητους παραγωγούς που θα θελήσουν φέτος να αλέσουν την παραγωγή τους στο ελαιουργείο του Συνεταιρισμού.

Για την καλύτερη ποιότητα του ελαιολάδου ο Συνεταιρισμός έχει διαθέσει πάνω από 2.000 κλούβες στα μέλη του και η ελαιοποίηση του καρπού γίνεται αυθημερόν ώστε να διασφαλίζεται η καλή ποιότητα του λαδιού, η χαμηλή οξύτητα και το παραγόμενο προϊόν να διατηρεί όλα τα οργανοληπτικά συστατικά και τα αρώματα που το κάνουν έξτρα παρθένο στην αγορά.

Στο γενικότερο πρόβλημα των τιμών παραγωγού που βρίσκονται καθηλωμένες και σίγουρα δεν κρίνονται ικανοποιητικές για την συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών που διαθέτουν χύμα το προϊόν τους, ο Πρόεδρος του Α.Σ Κόφινα κ. Ξυλούρης επισημαίνει:

«Αυτή τη χρονική συγκυρία οι παραγωγοί πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην βιάζονται να κόβουν το παραγόμενο ελαιόλαδο σε τιμές που δεν τους ικανοποιούν και που δεν καλύπτουν ούτε τα κόστη παραγωγής. Η φετινή παραγωγή έχει ξεκινήσει με πολύ καλές προοπτικές, οι οξύτητες είναι χαμηλές και μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες και ο δάκος δεν έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στην συλλογή του καρπού που εξελίσσεται ομαλά. Τα λάδια που αλέθονται είναι πολύ καλά και σε μεγάλο ποσοστό μάλιστα είναι βιολογικά, όπως αναφέρει ο κ. Ξυλούρης.

Αναφορικά με την αγορά και τις τιμές ο κ. Ξυλούρης επισημαίνει:

«Είναι βέβαια κατανοητό ότι λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και της περυσινής κακής χρονιάς πολλοί παραγωγοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί μια προκαταβολή για τα εργατικά, ώστε να μην αναγκαστεί ο παραγωγός να τιμολογήσει και φυσικά από πλευράς μας υπάρχει μια τιμή ασφαλείας την οποία εγγυόμαστε στους συνεταιριστές αλλά και σε όσους θελήσουν να διαθέσουν το λάδι τους στο Συνεταιρισμό. Στόχος μας είναι σ’ αυτή τη φάση να γίνει αποθεματοποίηση και στην αρχή του νέου έτους με την ολοκλήρωση της συγκομιδής να γίνει δημοπρασία με προοπτική πάντα την εξασφάλιση καλύτερης τιμής. Σε αυτή την περίπτωση η διαφορά στην τιμή και το όποιο όφελος θα καταλήξει στην τσέπη του παραγωγού» όπως σημειώνει κλείνοντας ο κ. Ξυλούρης.