Νότια Κρήτη

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την τιμή του ελαιολάδου- καθήλωση στα 3 ευρώ το κιλό  

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την τιμή του ελαιολάδου- καθήλωση στα 3 ευρώ το κιλό  

Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τα μεγάλα αποθέματα "πάγωσαν" τις τιμές.

A-
A+
15/07/2016 | 13:12

Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν οι τιμές παραγωγού για το extra παρθένο ελαιόλαδο με την τιμή του να μην ξεπερνά εδώ και μήνες τα 3 ευρώ το κιλό και με τις τάσεις της αγοράς να είναι περισσότερο καθοδικές, παρά να προσβλέπουν σε ανάκαμψη.   

Σε αντίθεση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπου οι τιμές παραγωγού είχαν σκαρφαλώσει στα 3,60 ευρώ και είχαν πλησιάζει τον  περασμένο Αύγουστο ακόμα και τα 4 ευρώ το κιλό, η αγορά ελαιολάδου δείχνει φέτος να έχει υποστεί καθίζηση, με τις τιμές να παραμένουν στάσιμες και το ενδιαφέρον της αγοράς να είναι πολύ περιορισμένο.

Συνεταιριστικά στελέχη του αγροτικού χώρου της Μεσαράς, αλλά και έμποροι με γνώση του αντικειμένου, μας επισημαίνουν ότι οι οικονομικές συγκυρίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στην κίνηση της αγοράς, όπως και το γεγονός ότι παραμένουν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου αδιάθετες υπό μορφή ατομικής αποθεματοποίησης στα σπίτια των παραγωγών. Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση το ελαιόλαδο ζημιώνεται σε ποιότητα, καθώς οι συνθήκες αποθήκευσης δεν είναι πάντοτε οι ιδανικές, με αποτέλεσμα λάδι μικρής οξύτητας μεν να έχει αυξημένα κάπα, δηλαδή να έχει οξειδωθεί, γεγονός που είναι επιβαρυντικό για την διάθεσή του σε καλή τιμή στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα αποθέματα που υπάρχουν λίγο πριν τη νέα παραγωγή είναι μεγάλα και επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι έμποροι να δείχνουν μικρό ενδιαφέρον για την αγορά extra ποσοτήτων από άλλες χώρες.

Διεθνείς συγκυρίες

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΥΠΟΔ ΕΑΣΜ

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά του ελαιολάδου είναι αρκετοί και πολύπλοκοι και θα πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη του διάφορες παραμέτρους για να κατανοήσει γιατί η τιμή του προϊόντος μπορεί να είναι ανοδική ή καθοδική. Φέτος για παράδειγμα όπως εξηγεί ο Υποδιευθυντής του ΑΣ Μεσαράς κ. Αντώνης Αλεξανδράκης οι εκτιμήσεις στις άλλες Ευρωπαϊκές ελαιοπαραγωγικές χώρες είναι πολύ καλές και κάνουν λόγο για αυξημένη παραγωγή. Επιπλέον δεν θα πρέπει να παραγνωρίσει κανείς το γεγονός της Τραπεζικής αστάθειας στην Ιταλία, μιας χώρας με την οποία οι Έλληνες έμποροι έχουν τη μεγαλύτερη συναλλαγή σε αγοραπωλησίες ελαιολάδου. Η αστάθεια, η αβεβαιότητα και η επιφύλαξη που υπάρχει για το Τραπεζικό σύστημα στην γειτονική χώρα, έχει διαταράξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης και τη σταθερότητα που αναζητά η αγορά.

Τέλος το γεγονός ότι υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες για μεγάλο διάστημα, που όμως υπολείπονται σε ποιότητα σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία που επηρεάζει και τη φετινή παραγωγή, όλα αυτά  παίζουν το ρόλο τους στην τελική τιμή διάθεσης του προϊόντος.

Εξάλλου το ότι και η φετινή χρονιά θα είναι μειωμένης παραγωγικότητας λόγω ακαρπίας σε κάποιες περιοχές και λόγω ξηρασίας και αυτό επιδρά αρνητικά στην αγορά, καθώς γνωρίζοντας οι έμποροι τη μειωμένη παραγωγή στρέφονται σε άλλες αγορές, όπως αναφέρει ο κ. Αλεξανδράκης.

 

Μικρές ποσότητες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΜΟΝΑΚΗΣ

Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή αγορά έχει μεγάλα αδιάθετα αποθέματα, όπως επισημαίνει και ο Μεσαρίτης έμπορος ελαιολάδου Γιώργος Λεμονάκης, γεγονός που κρατά μειωμένο το ενδιαφέρον για αγορά ελαιολάδου από την Ελλάδα.

“Στην Ισπανία υπάρχουν 650 χιλιάδες τόνοι αδιάθετου ελαιολάδου ενώ πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο ήταν μόνο το μισό. Αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αγοράζονται συγκεκριμένες ποσότητες, καθώς κανένας δεν ρισκάρει να μην πληρωθεί και να χάσει τα χρήματά του», όπως τονίζει, επισημαίνοντας και αυτός με τη σειρά του ότι το Brexit  και η αστάθεια στο Ιταλικό Τραπεζικό σύστημα έχουν προκαλέσει επιφυλάξεις.

«Η τιμή αυτή την περίοδο κυμαίνεται από 2.90 μέχρι 3 ευρώ το πολύ για το extra παρθένο ελαιόλαδο, οξύτητας 3 γραμμών και στόχος μας είναι να καλυφθούν κυρίως πελάτες της επιχείρησης προκειμένου να μην μείνουν για παρατεταμένο χρόνο αδιάθετες μεγάλες ποσότητες προϊόντος με  απώλεια στην ποιότητα».

Ενώ κλείνοντας ο κ. Λεμονάκης εκτιμά ότι αν δεν αλλάξει κάτι στις καιρικές συνθήκες τον επόμενο μήνα και η φετινή παραγωγή στις ευρωπαϊκές ελαιοπαραγωγικές χώρες αναμένεται υψηλή, γεγονός που δεν αφήνει πολλές ελπίδες για θεαματική ανάκαμψη της τιμής για τα εγχώρια λάδια.