Αγροτικά

Έχει  μέλλον η ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη;

Έχει  μέλλον η ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη;

«Η ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη θα διευρύνεται έως το 2022 αλλά όχι με τους ρυθμούς του παρελθόντος»

A-
A+
07/08/2019 | 10:00

Μια σημαντική μελέτη με ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την κατάσταση της ελαιοκαλλιέργειας και το μέλλον της στην Κρήτη στην εκπόνησε ο Γιώργος Εμμ. Καβρός, Οικονομολόγος από το Ηράκλειο Κρήτης (Data analytics στη cretanalysis.gr)

Από την συγκεκριμένη μελέτη προκύπτει ότι θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια να αυξάνουν τα στρέμματα με ελιές στην Κρήτη, όχι όμως με τον ρυθμό των προηγούμενων ετών.

Το 2014 οι εκτάσεις με ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη αυξήθηκαν μέσα σ’ ένα μόλις χρόνο κατά 12%, όπως όμως υποστηρίζει ο κ. Καβρός «τα επόμενα χρόνια η αυξομείωση δεν είναι σε αυτό το επίπεδο».

Πιο συγκεκριμένα στην μελέτη αναφέρεται ότι «ενώ στην υπόλοιπη χώρα η ελαιοκαλλιέργεια αρχίζει σταδιακά να φθίνει στην Κρήτη από το 2014 και μετά αρχίζουν να αυξάνονται οι νέες φυτεύσεις ελαιώνων. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα αρχίσουν και μπαίνουν στην παραγωγή. Σχεδόν όλες οι νέες φυτεύσεις αφορούν εκρίζωση αμπελώνων».

Από τους πίνακες με τα καλλιεργούμενα στρέμματα προκύπτει, λέει ο κ. Καβρός, «παρατηρούμε ότι το 2014 από 1,803 εκατ. στρέμματα ανέβηκε σε πάνω από 2 εκατ. το επόμενο έτος. Είχε αύξηση 12% περίπου σε ένα μόνο έτος. Τα επόμενα χρόνια η αυξομείωση δεν είναι σε αυτό το επίπεδο».

«Τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν οι νέες φυτεύσεις, αλλά με φθίνοντα ρυθμό. Από 3,5% το 2018 έως 1,2% το 2022», επισημαίνει ο κ. Καβρός.

Η σταδιακή εγκατάλειψη των αμπελώνων και φύτευση στη θέση τους ελαιώνες, δημιουργεί προβλήματα, προσθέτει, για να καταλήξει λέγοντας ότι «όταν τώρα που δεν έχουν μπει στην παραγωγή αυτά τα στρέμματα με τις χιλιάδες ρίζες ελιές, το ελαιόλαδο είναι κάτω από 2,40 το λίτρο, τι θα συμβεί σε μερικά χρόνια που θα μπουν στην παραγωγή; Αν υπήρχε οργάνωση στο ελαιόλαδο, δεν υπήρχε πρόβλημα, τώρα, όμως;».