Οικονομία

Εκτός αμερικάνικων δασμών το ελληνικό ελαιόλαδο – Ευκαιρία για τις εξαγωγές

Εκτός αμερικάνικων δασμών το ελληνικό ελαιόλαδο – Ευκαιρία για τις εξαγωγές

Εκτός δασμών ΗΠΑ αξίας 7,5 δις δολαρίων το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελιές.

A-
A+
04/10/2019 | 12:46

Ελαιόλαδο και ελιές από την Ισπανία αλλά και διάφορα είδη ευρωπαϊκών τυριών περιλαμβάνει η νέα λίστα δασμών αξίας 7,5 δις δολαρίων ετησίως που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ σε μια σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων.

Εκτός από την κομπόστα ροδάκινου, οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, δεν πλήττονται τουλάχιστον άμεσα από τον νέο γύρο δασμολογικής διαμάχης ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, αφού βασικά εξαγωγικά προϊόντα της χώρας όπως είναι το ελαιόλαδο και οι ελιές βρίσκονται εκτός της λίστας.

Άλλα ελληνικού ενδιαφέροντος προϊόντα που πλήττονται από την τελευταία εξέλιξη περιλαμβάνουν και την φέτα, η οποία με τον κωδικό 004.06.9032 συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των επιπρόσθετων δασμών, με την πλειοψηφία των παραγόντων που ασχολούνται με το ζήτημα να συγκεντρώνουν αυτήν την στιγμή στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του θέματος.

Την εξαίρεση του ελληνικού ελαιόλαδου από τους αμερικανικούς δασμούς είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, σε πρόσφατη συνάντησή τους, κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό.

To ελληνικό ελαιόλαδο όπως και οι ελιές εξαιρέθηκαν από τη λίστα των δασμών, και το ίδιο πέτυχε και η Ιταλία, σε αντίθεση όμως με την Ισπανία που αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα,

Η Αμερικάνικη κρατική υπηρεσία εμπορίου (USTR) δημοσιοποίησε νέο κατάλογο των ευρωπαϊκών εισαγόμενων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί, ύψους από 10% ως 25%.

Μια απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που ανακοινώθηκε χθες και αποφαίνεται ότι η ευρωπαϊκή Airbus έλαβε αθέμιτα επιδοτήσεις άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή των επιπρόσθετων αμερικανικών δασμών.

Οι εμπορικές αυτές κυρώσεις θα εφαρμοστούν από την 18η Οκτωβρίου. Στην λίστα των πάνω από 150 κατηγοριών προϊόντων αναγράφεται και η χώρα προέλευσης. Το μεγαλύτερο μέρος των δασμών θα εφαρμόζεται στις εισαγωγές προϊόντων από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο – τις τέσσερις χώρες που είναι υπεύθυνες για τις παράνομες επιδοτήσεις στην αεροπορική εταιρεία.

«Αναμένουμε ότι θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ με σκοπό να επιλυθεί αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα ωφελεί τους Αμερικανούς εργαζόμενους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του USTR κ. Robert Lighthizer, εκφράζοντας την ικανοποίησή του διότι «επιτέλους, έπειτα από 15 χρόνια» που διαρκούσαν οι διαβουλεύσεις στον ΠΟΕ, δόθηκε η δυνατότητα στις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα τιμωρίας των ευρωπαϊκών παράνομων επιδοτήσεων».

Έτσι ο USTR ζητά να επιβληθούν εισαγωγικοί δασμοί 25% μεταξύ άλλων:

– Σε ελαιόλαδα (παρθένα ή μη αλλά και εξευγενισμένα) σε συσκευασία κάτω των 18 κιλών, στις πράσινες ελιές και κρέατα, από Ισπανία

– Σε τυριά από αγελαδινό γάλα (edam, gouda, romano κ.α.) από Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο
– Σε πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια, λεμόνια, κεράσια, από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο
– Σε κομπόστες ροδάκινου, αχλαδιού και φρουτοσαλάτες, από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έμμεσα μας προβληματίζει η επιβολή δασμών στα φρούτα (πορτοκάλια, μανταρίνια κ.α.) στα οποία οι Ισπανοί έκαναν αυξημένες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit – Hellas, προσθέτοντας ότι «οι ποσότητες αυτές θα πάνε προς τις χώρες της ΕΕ και αναμένεται «να πιέσουν» τις τιμές».

Από την άλλη βέβαια δίνεται μια ευκαιρία στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην λίστα να κερδίσουν μια θέση στην Αμερικάνικη αγορά.