Οικονομία

«Γιορτινή» η δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης!

«Γιορτινή» η δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης!

«Ζεστό χρήμα» αυτή την εβδομάδα

A-
A+
17/12/2019 | 9:28

 

«Μήνας πληρωμών» και για τους αγρότες είναι ο Δεκέμβριος καθώς ο Οργανισμός Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) θα εξοφλήσει τις αγροτικές επιδοτήσεις της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος και την εξισωτική αποζημίωση 2019.

Ο Οργανισμός Πληρωμών έχει ως στόχο, μετά την ολοκλήρωση των τελευταίων διορθώσεων και ελέγχων, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου να ξεκινήσει η εξόφληση της β΄ δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, ώστε μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου (πριν μεσολαβήσει Σαββατοκύριακο και αργίες Χριστουγέννων) να έχουν πληρωθεί όλοι οι δικαιούχοι τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και των άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων και να κάνουν αγρότες & κτηνοτρόφοι πραγματικά… «καλές» γιορτές!

Απανωτές πληρωμές

Πρώτοι οι κάτοχοι λογαριασμών της Τράπεζας Πειραιώς θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους και, όπως προαναφέραμε, αναμένεται η πληρωμή να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και για τους κατόχους λογαριασμών σε άλλες Τράπεζες. Η πληρωμή αφορά στο 30% της βασικής ενίσχυσης, το σύνολο του «πρασινίσματος», το εθνικό απόθεμα των νεοεισερχομένων και το πριμ της νεαρής ηλικίας-την επιδότηση για τους ηλικιακά κάτω των 40. Τα χρήματα ανέρχονται γύρω στα 950 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, θα δοθεί και η εξισωτική αποζημίωση ύψους 253 εκατομμυρίων ευρώ με τα χρήματα αυτά να αναμένεται να βρίσκονται στα βιβλιάρια των δικαιούχων κτηνοτρόφων από το πρωί της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου. Η εξισωτική αφορά γύρω στους 300.000 παραγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Βιολογικά τον Ιανουάριο

Μια ενδιάµεση πίστωση για όσους έµειναν εκτός από την πρώτη πληρωµή της προκαταβολής στα Βιολογικά για διάφορους λόγους, ώστε να µην χρειαστεί να περιµένουν ως τον Ιούνιο, την εκκαθάριση, δροµολογούν οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπενθυµίζεται ότι το µεγαλύτερο πρόβληµα εντοπίστηκε στους δικαιούχους των οποίων οι δεσµεύσεις της παλιάς Βιολογικής για την τριετία τελειώνουν στις 30 Μαΐου του 2020 και η σύµβασή τους µε τον σύµβουλο λήγει στις 31 ∆εκεµβρίου. Οι παραγωγοί θα κληθούν πρώτα να διευθετήσουν τα χαρτιά της ανανέωσης της σύµβασης, προκειµένου κατόπιν να διορθωθούν οι λίστες και να «τρέξει» µια πληρωµή µέσα στον επόµενο µήνα, κατά πάσα πιθανότητα. Στόχος οι εν λόγω παραγωγοί να µην µείνουν χωρίς χρήµατα για 6 µήνες.