επικαιρότητα

Η Ελλάδα ο κυριότερος προμηθευτής μελιού της Κύπρου, αν και κερδίζουν έδαφος τα κινέζικα

Η Ελλάδα ο κυριότερος προμηθευτής μελιού της Κύπρου, αν και κερδίζουν έδαφος τα κινέζικα

A-
A+
28/08/2020 | 11:11

Η παραγωγή μελιού στην Κύπρο, παρότι τα τελευταία χρόνια ακολουθεί αυξητική πορεία, επαρκεί για να ικανοποιήσει μόνο εν μέρει τις καταναλωτικές ανάγκες της εγχώριας αγοράς. 

Το 2019, η παραγωγή ανήλθε σε 660 τόνους, την στιγμή που η ζήτηση ήταν 1.290 τόνοι. Συνεπώς, την περσινή χρονιά ποσοστό 51% της κατανάλωσης καλύφθηκε από την παραγωγή και το υπόλοιπο 49% από τις εισαγωγές (στοιχεία κυπριακής στατιστικής υπηρεσίας – CYSTAT).

Η Ελλάδα είναι ο κυριότερος προμηθευτής της Κύπρου σε μέλι. Το 2019, το ελληνικό μερίδιο στις κυπριακές εισαγωγές μελιού ανήλθε σε 51%, που αντιστοιχεί σε 887 χιλιάδες ευρώ (έναντι 47% το 2018, 55% το 2017, 44% το 2016 και 53% το 2015).

Ακολουθεί η Ισπανία (με μερίδιο 17% και εξαγωγές ύψους 298 χιλ. ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (με μερίδιο 12% και εξαγωγές 212 χιλ. ευρώ).

Πάντως αξιοσημείωτη είναι η αύξηση που καταγράφεται το 2019 στις εισαγωγές μελιού από Κίνα (σε ποσοστό +93% σε αξία), η οποία αντίστοιχα αύξησε το μερίδιό της στις συνολικές ποσότητες εισαγωγής μελιού σε 11% (από 4% το 2018). Η αύξηση αυτή συμβαδίζει με την τάση της μείωσης της μέσης τιμής του εισαγόμενου μελιού στην Κύπρο.

Ειδικότερα η μέση χονδρική τιμή του μελιού που εισάγεται στην κυπριακή αγορά τείνει να μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια (από 3,06 ευρώ το 2015 έφτασε στα 2,88 ευρώ το 2019).

Η πυκνότητα των μελισσιών στην Κύπρο κυμαίνεται περίπου στα 8,7 μελίσσια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Τον Δεκέμβριο 2019 τα μελίσσια ανέρχονταν σε 57.445 σε αριθμό (+12% συγκριτικά με το 2018) και οι εγγεγραμμένοι μελισσοκόμοι που διαχειρίζονται πάνω από 150 κυψέλες σε 735 (+8,7% έναντι του 2018).

Η κυπριακή παραγωγή μελιού προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από άνθη και εσπεριδοειδή, ενώ δεν περιλαμβάνει καθόλου τα κωνοφόρα (πεύκο, έλατο). Συνεπώς, τα μέλια που κυριαρχούν στην κυπριακή αγορά είναι εκείνα με έντονα γλυκιά γεύση, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε σάκχαρα, σε αντίθεση με τα μέλια με πικρή επίγευση (όπως της καστανιάς), τα οποία είναι εισαγόμενα και λιγότερο δημοφιλή. 

Κυριότερες κυπριακές ποικιλίες μελιού είναι το θυμαρίσιο μέλι, το μέλι πορτοκαλιάς και το μέλι μυροφόρας (αγριολεβάντας), ενώ στην αγορά κυκλοφορεί ευρέως το «μέλι ποικίλης ανθοφορίας» (το οποίο συνήθως αποτελεί μίξη των παραπάνω ανθέων.