Αγροτικά

Κρήτη: Προστατέψτε τις μέλισσες, μην ξεριζώνετε τα ξινίδες!

Κρήτη: Προστατέψτε τις μέλισσες, μην ξεριζώνετε τα ξινίδες!

Να προστατεύουμε τις μέλισσες, που είναι ο κύριος επικονιαστής των περισσότερων φυτικών ειδών.

A-
A+
12/04/2019 | 14:14

Να προστατεύουμε τις μέλισσες, που είναι ο κύριος επικονιαστής των περισσότερων φυτικών ειδών, αλλά και να μην ξεριζώνουμε τις ξινίδες που έχουν το δικό τους σημαντικό ρόλο στη φύση, μας συμβουλεύει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών- Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: « Οι μέλισσες αναζητούν τροφή, προστατέψτε τις! Σεβόμαστε τις μέλισσες! Δεν ψεκάζουμε ανθισμένα δέντρα και φυτά.  Οι ψεκασμοί στην άνθηση είναι ανώφελοι. Υπάρχει διάχυτη μια πλήρως εσφαλμένη αντίληψη πως πρέπει να γίνονται ψεκασμοί κατά την άνθηση των δέντρων (π.χ. βερικοκιά, αχλαδιά) για να αντιμετωπίζονται προνύμφες εντόμων (όπως μύγας Μεσογείου και καρπόκαψας)».

Όσο για τις ξινίδες, όπως μας επεξηγεί το Περιφερειακό Κέντρο Ηρακλείου, δεν θα πρέπει να τις καταστρέφουμε γιατί προστατεύουν τα εδάφη από τη διάβρωση, ιδιαίτερα τα επικλινή,  συγκρατούν τα νερά της βροχής,  βελτιώνουν τη δομή του εδάφους,  ως φυτό ανταγωνίζεται τα άλλα ζιζάνια και συμπληρώνει την αισθητική του κρητικού τοπίου.