Αγροτικά
Πρόστιμα έως 12.000 ευρώ για ζημιές σε αγρότες από ανεπιτήρητα ζώα
Στην Ελληνική Αστυνομία επανέρχεται η αρμοδιότητα της επιβολής προστίμων για αγροζημίες
Σημαντικές αυξήσεις στο ύψος των διοικητικών προστίμων για τους ιδιοκτήτες ζώων που προκαλούν αγροτικές φθορές, επήλθαν με τις διατάξεις του άρθρου 34 του Ν.5184/2025 ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα υπο τον τίτλο «Διεπαγγελματικές οργανώσεις, ενίσχυση του αγροτικού τομέα, οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας και λοιπές διατάξεις.»
Ειδικότερα προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ (από 50 που ίσχυε), στον ιδιοκτήτη των ζώων που προκάλεσε αγροτικές φθορές για πρώτη φορά, αν ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το προαναφερόμενο αδίκημα για δεύτερη φορά, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ (από 200 ευρώ), ενώ κάθε επόμενη διάπραξη το διοικητικό πρόστιμο διπλασιάζεται με ανώτατο ποσό επιβλητέου ανά παράβαση προστίμου του ποσού των δώδεκα χιλιάδων(12.000) ευρώ (από 1.000 που ίσχυε).
Το διοικητικό πρόστιμο θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο είτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας είτε από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των κατά τόπους περιφερειών.
Το σχετικό άρθρο 34 του Ν.5184/2025 έχει ως εξής:
Άρθρο 34
Φθορά αγροτικού κτήματος από ζώα – Αντικατάσταση παρ. 5 και προσθήκη παρ. 6 και 7 στο άρθρο 39 του ν. 3585/2007
Στο άρθρο 39 του ν. 3585/2007 (Α’ 148) περί φθοράς με ζώα επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η παρ. 5 αντικαθίσταται, β) προστίθενται παρ. 6 και 7 και οι παρ. 5 έως 7 διαμορφώνονται ως εξής:
«5. Στον ιδιοκτήτη των ζώων που προκάλεσαν αγροτικές φθορές, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 4, επιβάλλεται από την αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ή το αρμόδιο δασικό όργανο που διαπιστώνει την παράβαση, διοικητικό πρόστιμο, το οποίο κοινοποιείται αμελλητί στην συναρμόδια για την επιβολή του Αρχή και του οποίου το ύψος διαμορφώνεται ως εξής:
α) Αν ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το προαναφερόμενο αδίκημα για πρώτη φορά, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ.
β) Αν ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το προαναφερόμενο αδίκημα για δεύτερη φορά, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.
γ) Για κάθε επόμενη διάπραξη πλέον της περ. β) το διοικητικό πρόστιμο διπλασιάζεται με ανώτατο ποσό επιβλητέου ανά παράβαση προστίμου του ποσού των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης των ζώων ενημερώνεται για την παράβαση και την επιβολή προστίμου που του επεβλήθη με συστημένη επιστολή και εξοφλεί το πρόστιμο εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της. Αν το πρόστιμο δεν εξοφληθεί, το ποσό βεβαιώνεται από την κατά τόπο αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία. Η παρούσα δεν εφαρμόζεται, εφόσον ιδιοκτήτης του ζώου είναι Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού.
6. Εφόσον τα ζώα του παρόντος άρθρου είναι ανεπιτήρητα παραγωγικά, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4056/2012 (Α’52) περί της της διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, περισυλλέγονται από τον Δήμο, στα διοικητικά όρια του οποίου εντοπίζονται, παρουσία των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας ή του αρμόδιου δασικού οργάνου και εφαρμόζονται γι’ αυτά οι σχετικές διατάξεις του ανωτέρω άρθρου. Για τα ζώα συντροφιάς, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 4830/2021 (Α’ 169), περί των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων των δήμων για τα ζώα συντροφιάς.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ορίζονται η διαδικασία επιβολής και είσπραξης των προστίμων, υποβολής ένστασης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.».
Πηγή: flashnews.gr