Αγροτικά

Τα Ρακοκάζανα… στον καιρό του κορωνοϊού

Τα Ρακοκάζανα… στον καιρό του κορωνοϊού

A-
A+
07/10/2020 | 12:25

Ο Οκτώβριος είναι παραδοσιακά στην Κρήτη ο μήνας των ρακοκάζανων, στην εποχή του κορωνοϊού, ωστόσο, το άνοιγμα τους, με πολλούς περιορισμούς, θα αφορά λίγους καζανάρηδες, οι οποίοι για φέτος δεν θα μπορούν να δέχονται μεγάλες παρέες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Προέδρου των Αποσταγματοποιών Τάσου Βρέντζου, στο Νομό Ηρακλείου υπάρχουν 700 καζάνια, εκ των οποίων  εκτιμάται ότι ενεργά είναι λιγότερα από τα μισά, περίπου 300.

Η σεζόν ξεκίνησε

Η σεζόν για τα ρακοκάζανα ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου για τις πρώιμες περιοχές όπου ολοκληρώνεται στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ για τις όψιμες ξεκινά στις 8 του μήνα και ολοκληρώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η αποστακτική περίοδος “εν καιρώ πανδημίας” ήταν και το θέμα της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Νομού Ηρακλείου.

Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα στη συνεδρίαση του ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η προσέλευση και παραμονή του κόσμου στους χώρους θα πραγματοποιείται σε περιορισμένο αριθμό ατόμων, καθώς προτεραιότητα είναι η ασφάλεια.

Περιορισμοί

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος ανέφερε ότι επιτρέπεται η συνύπαρξη ως 9 ατόμων. “Θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε τουριστικό δρώμενο” – είπε ο κ.Βρέντζος, διαπιστώνοντας ότι η κρίση του κορωνοϊού φρενάρει κάθε τέτοια πρόθεση και προσπάθεια.

“Αισιοδοξώ πως, ό,τι ισχύει σε ένα εστιατόριο, θα ισχύει και σε ένα ρακοκάζανο” – είπε ο κ.Βρέντζος, αναφορικά με τη χρήση μάσκας και τα τραπέζια.

Απευθυνόμενος στους καζανάρηδες, ζήτησε να είναι επιμελείς και προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, και να εστιάσουν στη διαδικασία της απόσταξης, αφήνοντας κατά μέρος τα γλέντια.