Νότια Κρήτη

Την αποζημίωση των παραγωγών από τον καύσωνα ζητά η Περιφέρεια Κρήτης

Την αποζημίωση των παραγωγών από τον καύσωνα ζητά η Περιφέρεια Κρήτης

25.000 στρέμματα αμπελιών έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

A-
A+
26/07/2016 | 20:08

 

Στα πολύ μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν το φετινό καλοκαίρι στους ελαιώνες και τους αμπελώνες της Κρήτης λόγω καύσωνα και είχαν ως συνέπεια 19 εκατομμύρια ελαιόδενδρα και 25.000 στρέμματα αμπελώνων να υποστούν ζημιές, αλλά και στις πολύ μεγάλες ζημιές που είχαν προκληθεί στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης το 2013 αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Θεανώ Βρέντζου στον απόηχο της συνάντησης που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκο Μπόλαρη και με τον Γ. Γ κ. Νίκο Αντώνογλου.

Όπως ανέφερε η κ. Βρέντζου «για τις ζημιές του 2013 είχαμε κάνει περισσότερες από δύο συναντήσεις σε περιφερειακό επίπεδο, είχαμε καταδείξει το πρόβλημα από νωρίς και με το κλείσιμο της ελαιοκομικής περιόδου είχαμε καταθέσει εμπεριστατωμένη μελέτη διεκδικώντας 150 εκατ. ευρώ, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν αποζημιωθεί οι παραγωγοί για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν».

Η κ. Βρέντζου αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα δακοκτονίας, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να υπάρξει πλήρης αποκέντρωση για να μην παρατηρούνται τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία.

Στον Γ. Γραμματέα κ. Αντώνογλου η κ. Βρέντζου ζήτησε επιπλέον, για άλλη μια φορά την ενεργοποίηση του άρθρου 22 του νόμου 1650/86 του οποίου ακόμα εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα προστατεύει και θα αποζημιώνει τους αλιείς, για τις ζημιές που προκαλούνται, χωρίς την υπαιτιότητα τους μεταξύ άλλων και από θαλάσσια εισβολικά είδη όπως είναι ο λαγοκέφαλος.

Για τις ζημιές της περιόδου 2013 – 2014: Ο ΕΛΓΑ τότε με βάση αυτή τη μελέτη είχε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας που συνέταξε φάκελο ο οποίος όταν στάλθηκε για έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η απάντηση που πήραμε πριν από έναν μήνα ανέφερε ότι το σύνολο των κονδυλίων που έχουν προβλεφθεί για όλη την Ελλάδα είναι 16 εκατομμύρια, τα οποία είχαν εξαντληθεί.

Για τις φετινές ζημιές στα ελαιόδενδρα και τους αμπελώνες: Η ζημιά στο επιτραπέζιο σταφύλι λόγω του καύσωνα και της ξηρασίας είναι πάρα πολύ μεγάλη μιλάμε για περισσότερα από 25. 000 στρέμματα τα οποία έχουν υποστεί ζημιά.

Για τα ελαιόδενδρα θα έχουμε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία με το κλείσιμο της ελαιοκομικής περιόδου. Είναι μεγάλο το πρόβλημα ιδιαίτερα στην Ανατολική Κρήτη που δεν είχαμε βροχές λόγω της ανομβρίας.

Για το πρόγραμμα δακοκτονίας: Από το 2011 έχουμε πάγιο αίτημα να υπάρξει πλήρης αποκέντρωση του προγράμματος και να βελτιστοποιηθούν οι διαδικασίες ούτως ώστε να μην υπάρχει όλη αυτή η γραφειοκρατία που δημιουργεί προβλήματα κάθε φορά. Ξεκινάμε το διαγωνισμό τον Οκτώβρη και φτάνουμε μέχρι και σήμερα να έχουμε ζήτημα σε κάποιες περιοχές. Με τον τρόπο που διεξάγεται το πρόγραμμα παρεμβαίνει η ανεξάρτητη αρχή για μας δώσει την κατεύθυνση πώς θα κινηθούμε κάθε φορά. Από την ανεξάρτητη αρχή μέχρι το πότε θα είναι το σύστημα ανοιχτό για να κατατεθούν τα δικαιολογητικά και οι μέρες που θα μεσολαβήσουν, είναι θέματα που προκαλούν καθυστέρηση. Ο δάκος τρέχει δεν περιμένει τις διαδικασίες να ολοκληρωθούν. Αυτό που ζητούμε είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού να έχει τριετή διάρκεια.  Είναι το μείζον που ζητήσαμε και ζητούμε από το Υπουργείο. Εμείς ψεκάζουμε ούτως η άλλως σε όλες τις περιοχές.

 

 

Πηγή: agrotypos.gr