Αγροτικά

Το βραβευμένο ελαιόλαδο που παράγεται … στην καρότσα ενός φορτηγού!

Το βραβευμένο ελαιόλαδο που παράγεται … στην καρότσα ενός φορτηγού!

Με το φορητό ελαιοτριβείο του αλέθει στο χωράφι από 5 έως 7,5 τόνους ελαιοκάρπου ημερησίως.

A-
A+
28/11/2023 | 14:01

Ο Τούρκος μηχανολόγος μηχανικός Samir Bayraktar παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο πίσω μέρος ενός φορτηγού εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Ανέπτυξε για πρώτη φορά την ιδέα ενώ εργαζόταν ως διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας παραγωγής ελαιολάδου Nar Gourmet.

Είχαμε ένα έργο για να ερευνήσουμε και να βρούμε μικρές τοπικές ποικιλίες γύρω από την Ανατολία”, αναφέρει ο Bayraktar στο Olive Oil Times. “Τον πρώτο χρόνο, ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε ελαιόλαδο από αυτές τις ποικιλίες, αλλά δεν ήταν όλα τα ελαιόλαδα τόσο καλά όσο θέλαμε να είναι. Τον δεύτερο χρόνο, αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτό το κινητό ελαιοτριβείο για να παράγει ελαιόλαδα υπό τις ίδιες συνθήκες σε κάθε περιοχή”, πρόσθεσε.

Η απόφαση του Bayraktar να δημιουργήσει το κινητό ελαιοτριβείο απέδωσε και η Nar Gourmet, κέρδισε ένα Χρυσό Βραβείο το 2014 στον ΝΥΙΟΟC World Olive Oil Competition με ελαιόλαδο που παράγεται από το φορητό μύλο της.

Στις αρχές του 2018, ο Bayraktar επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε λάβει το μεταπτυχιακό του. Με την ονομασία Olive Truck, ο Samir Bayraktar επέστρεψε αμέσως στις νίκες στον μεγαλύτερο διαγωνισμό ποιότητας ελαιολάδου στον κόσμο. Από το 2020 έχει κερδίσει 10 ΝYIOOC βραβεία, συμπεριλαμβανομένων ενός χρυσού και δύο ασημένιων βραβείων φέτος.

Η προετοιμασία και ο έλεγχος πριν από τη συγκομιδή

O Samir Bayraktar, αλέθει ελιές από δύο συμβεβλημένα αγροκτήματα στο Fairfield και στο Lower Lake της Καλιφόρνια, δυτικά του Σακραμέντο. Αποδίδει τη σταθερή του επιτυχία στην εστίασή του στην ποιότητα έναντι της ποσότητας και στην ευελιξία που παρέχει το κινητό ελαιοτριβείο του. “Η πιο πολυάσχολη περίοδος για μένα είναι πιθανώς οι τρεις εβδομάδες έως ένα μήνα πριν από τη σεζόν, επειδή είναι η ώρα του προγραμματισμού”.

O Samir Bayraktar, χρησιμοποιεί δεδομένα από προηγούμενες συγκομιδές και ανάλυση της τρέχουσας καλλιέργειας ελιών για να αποφασίσει την ακριβή στιγμή συγκομιδής και άλεσης. ”Συλλέγω τα δείγματα δύο ή τρεις εβδομάδες πριν από αυτό που εκτιμώ ότι είναι η καλύτερη στιγμή συγκομιδής”, αναφέρει. “Μετά παίρνω τα αποτελέσματα από το εργαστήριο”. Με βάση τη συσσώρευση ελαιολάδου και την περιεκτικότητα σε υγρασία του ελαιολάδου, ο Samir καθορίζει την καλύτερη στιγμή για να σταματήσει η άρδευση, προγραμματίζει τις ημέρες για τη συγκομιδή και προσλαμβάνει ένα πλήρωμα συγκομιδής.

Την ημέρα πριν ξεκινήσει η συγκομιδή, ο Samir οδηγεί το κινητό του ελαιοτριβείο στον ελαιώνα.  “Όλος ο εξοπλισμός είναι εγκατεστημένος στην καρότσα του φορτηγού”, όπως αναφέρει. “Η βασική ρύθμιση είναι να φέρετε τον εξοπλισμό στο φορτηγό και να τον συνδέσετε στην πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και νερού”, πρόσθεσε ο Bayraktar. “Φιλτράρουμε επίσης το νερό πριν γεμίσουμε τη δεξαμενή για να πλύνουμε τις ελιές ώστε να ξεκινήσουμε”. Το πρωί της συγκομιδής, ο Bayraktar φτάνει εγκαίρως για να μαζέψει στις 6:30 π.μ. Εάν συγκομίζει κάπου και το φορτηγό δεν μπορεί να συνδεθεί με ηλεκτρική ενέργεια, o Samir  το τροφοδοτεί με μια γεννήτρια.

Μετά την πρώτη μιάμιση ώρα συγκομιδής -που γίνεται με το χέρι ή με shaker, υπάρχουν αρκετές ελιές για να ξεκινήσει το άλεσμα για την υπόλοιπη ημέρα. 

Αλέθει από 5 έως 7,5 τόνους ελιάς ημερησίως

Όταν τελειώσουν τη συγκομιδή, περίπου, στις 4 ή 5 το απόγευμα, συνεχίζουμε τη σύνθλιψη για να πάρουμε λάδι από την τελευταία παρτίδα για άλλη μια έως μιάμιση ώρα. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τον εξοπλισμό για να βεβαιωθούμε ότι είναι καθαρός και έτοιμος για το επόμενο πρωί.”

Ο Samir Bayraktar αναφέρει ότι μετατρέπει τις ελιές σε ελαιόλαδο μέσα σε 45 λεπτά, βοηθώντας τον να πετύχει τον πρωταρχικό του στόχο που είναι η διατήρηση της υψηλότερης ποσότητας πολυφαινολών στα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.

Με το βλέμμα του στραμμένο στα υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, που συμβάλλουν στην οργανοληπτικό ιδιότητες και στις ιδιότητες υγείας του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, ο Samir Bayraktar, προτιμά την πρώιμη συγκομιδή.

Συνήθως, αυτό σημαίνει συγκομιδή τη δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο ίδιος πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει το χρόνο συγκομιδής της σοδειάς.

Παρολαυτά ο ίδιος είναι αισιόδοξος για το μέλλον. Βλέπει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα προϊόντα του καθώς συνεχίζουν να κερδίζουν βραβεία και ελπίζει ότι αυτό υποδηλώνει μια θετική πορεία για την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας στην Καλιφόρνια.

Πηγή: oliveoiltimes.com