Αγροτικά

Το πρόγραμμα για το 2015 παρουσίασε το IOC

Το πρόγραμμα για το 2015 παρουσίασε το IOC

Τα μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας

A-
A+
11/12/2014 | 10:33

To νέο πρόγραμμα 2015 παρουσίασε το Συμβούλιο των μελών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) και έτσι για τους επόμενους μήνες έχουν δρομολογηθεί οι κάτωθι δραστηριότητες:

 1. Ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού του IOC, Olivae
 2. Εκστρατεία προώθησης της κατανάλωσης ελαιολάδου και γνωριμίας του εμπορικού προτύπου του IOC στην Ιαπωνία
 3. Άνοιγμα διαγωνισμού για την επιλογή γραφείου δημοσίων σχέσεων για την νέα εκστρατεία στην Ιαπωνία
 4. Συνάντηση ομάδας εμπειρογνωμόνων για την οργανοληπτική αξιολόγηση των επιτραπέζιων ελιών πριν το τέλος του έτους
 5. Πραγματοποίηση ενός τρίτου διεθνούς σεμιναρίου για τους επικεφαλής των πάνελ γευσιγνωσίας των επιτραπέζιων ελιών και ενός εργαστηρίου σχετικά με την εφαρμογή ειδικών χημικών μεθόδων ανάλυσης
 6. Πραγματοποίηση του διεθνούς διαγωνισμού ποιότητας Mario Solinas 2015 δυο φορές τον χρόνο, Φεβρουάριο και Ιούνιο για την διευκόλυνση συμμετοχής των χωρών του νοτίου ημισφαιρίου
 7. Για την αύξηση προβολής και προσέλκυση νέων συμμετοχών, η τελετή βράβευσης των βραβείων Mario Solinas θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη, στις 29 Ιουνίου στο πλαίσιο της Fancy Food Show 2015.
 8. Στα μέσα Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Τυνησία ένα διεθνές σεμινάριο για τους γενετικούς πόρους και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πιλοτικού έργου RESGEN ενώ θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο εθνικών και διεθνών ποικιλιών για την μελέτη της αποδοτικότητάς τους σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες (CLIMOLIVE).

Εκπαίδευση

Τα μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν επίσης τις ακόλουθες προτάσεις για το 2015:

 1. Συνέχιση παροχής τεχνικής βοήθειας, χορήγηση υποτροφιών για διδακτορικά εν εξελίξει και 20 υποτροφίες για το πανεπιστημιακό δίπλωμα γευσιγνωστών παρθένου ελαιολάδου.
 2. Πραγματοποίηση 4 διεθνών προγραμμάτων, ένα για τους επικεφαλής των πάνελ γευσιγνωσίας παρθένου ελαιολάδου και άλλα τρία για τις χημικές μεθόδους ανάλυσης, την επαναχρησιμοποίηση υποπροϊόντων και ολοκληρωμένου ελέγχου.

Έρευνα και Ανάπτυξη

Στους τομείς αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών θεμάτων, τα μέλη εξέτασαν τις προτεινόμενες δράσεις για το 2015 και αποφάσισαν:

 1. Πραγματοποίηση σεμιναρίου για το ίχνος άνθρακα στο ελαιόλαδο, τον υπολογισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και καταγραφή του κύκλου ζωής του ελαιολάδου.
 2. Επίσης, διεθνούς σεμιναρίου σχετικά με τις τεχνικές παραγωγής και τον συντονισμό της δημιουργίας της Παγκόσμιας Τράπεζας Γενετικού Υλικού στο πλαίσιο του προγράμματος CLIMOLIVE.

Τα μέλη του IOC αποδέχθηκαν τον προϋπολογισμό του 2015 και την έκθεση της Τεχνικής Επιτροπής, όμως με τα σημερινά δεδομένα δεν ήταν δυνατόν να υιοθετήσουν επίσημα τις προτάσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου 2015.

Μέχρι τότε, τα μέλη αποφάσισαν να εργαστούν για την σύνταξη μιας νέας Διεθνούς Συμφωνίας Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς, την οποία θα διαπραγματευτούν στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), στις αρχές του Οκτώβρη 2015.