επικαιρότητα

Χαμόγελα για τσίπουρο και τσικουδιά, 1,80 φόρος / λίτρο και παραγωγή νόμιμη 1.380 λίτρα

Χαμόγελα για τσίπουρο και τσικουδιά, 1,80 φόρος / λίτρο και παραγωγή νόμιμη 1.380 λίτρα

A-
A+
16/10/2020 | 9:48

Θετικό νέο για τους διήμερους αποσταγματοποιούς τσικουδιάς και τσίπουρου φέρνει η απόφαση για έκπτωση φόρου του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN), που θα ισχύσει από το 2022 και μετά.

Η απόφαση αυτή ανατρέπει τις αξιώσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για ελάχιστη φορολόγηση στα παραπάνω αποστάγματα 6 ευρώ το λίτρο, που θα οδηγούσε σε απαξίωση του προϊόντος.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στάθης Φραγκιαδάκης, μέλος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου, «η απόφαση του ECOFIN αναφέρει ότι από 1/1/2022 θα υπάρξει έκπτωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, κατά 85%, στα παραδοσιακά προϊόντα που έχουν αλκοόλ. Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται η τσικουδιά και το τσίπουρο της χώρας μας αλλά και άλλα αποστάγματα από φρούτα που παράγονται σε οικοτεχνία με παραδοσιακό τρόπο, σε Ιταλία και Βουλγαρία. Η συνεργασία μας με τις άλλες χώρες έφερε αυτό το θετικό αποτέλεσμα.

Η απόφαση αυτή θα φορολογεί με 1,40 ευρώ το λίτρο τσικουδιάς, που με το ΦΠΑ θα φτάνει στα 1,80 ευρώ. Μάλιστα, πέρα από τη φορολογία που ορίζεται σε επίπεδα σαφώς ανεκτά για τους διήμερους αποσταγματοποιούς της χώρας, αποφασίστηκαν και κάποιες καταμετρήσεις για την καταγραφή του συνόλου των αμβύκων μέσω των οποίων παράγεται η τσικουδιά και το τσίπουρο. Αυτό μας επιτρέπει να παράγουμε νόμιμα περίπου 1.380 λίτρα τσικουδιάς ή τσίπουρου. 

Αρνητικό είναι βέβαια ότι από 0,59 που ήταν σήμερα ο φόρος αυξάνει στα 1,80 αλλά η αγορά θα καταφέρει να απορροφήσει την αύξηση αυτή. 

Στο μεταξύ η απόφαση οποία καθορίζει τις διαδικασίες, που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι μικροί αποσταγματοποιοί, γνωστοί ως διήμεροι, για τις φετινές άδειες απόσταξης, ενώ ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα στην οποία δύνανται οι αμβυκούχοι, λόγω φυσικών καταστροφών, να υποβάλουν δηλώσεις συγκομιδής για «άλλους προορισμούς». Όσοι παραγωγοί δεν πήγαν τα σταφύλια τους στο οινοποιείο, τα δηλώνουν εκεί. Από αρχές Οκτωβρίου τα καζάνια άνοιξαν στο Ηράκλειο για την παραγωγή τσικουδιάς».