Νότια Κρήτη

Αναζήτηση νέας γεώτρησης για άμεσες ποσότητες νερού στην Ιεράπετρα που ξεραίνεται

Αναζήτηση νέας γεώτρησης για άμεσες ποσότητες νερού στην Ιεράπετρα που ξεραίνεται

Θα συνεχιστεί η συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, με στόχο να μελετήσει τα δίκτυα της Ιεράπετρας.

A-
A+
08/11/2018 | 9:17

Σε αναζήτηση μιας νέας γεώτρησης που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας με το νερό στα Μπραμιανά να εξαντλείται όσο περνούν οι μέρες βρίσκεται ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, ο Δήμος και ο ΤΟΕΒ. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τη χθεσινή συνάντηση που είχαν και την επίσκεψη στο φράγμα Μπραμιανών.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τσικαλουδάκη, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι ανέφερε πως αυτή την περίοδο άλλη λύση δεν υπάρχει που να μπορεί να δώσει άμεση λύση. Αυτό όμως που τονίστηκε από πλευράς Δήμου Ιεράπετρας και ΤΟΕΒ είναι πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο να μπορεί να ανοιχθεί μια νέα γεώτρηση, και έτσι αποφασίστηκε να γίνει αίτημα από πλευράς ΤΟΕΒ στην Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ώστε να αναζητηθεί ένα νέο σημείο και να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις και μέσα σε λίγους μήνες να μπορούν να αποδώσουν, δίνοντας μια λύση στη λειψυδρία.

Η κα Τσικαλουδάκη ανέφερε πως το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν το αντιμετωπίζει μόνο η Ιεράπετρα και είναι γνωστό σε κάθε αρμόδιο, οπότε δεν θεωρεί πως θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα σε αυτό το ενδεχόμενο, κάλεσε όμως τον αγροτικό κόσμο της περιοχής να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος που έρχεται και να σταθεί δίπλα στο Σύλλογο για να πετύχει τους στόχους του.

Από πλευράς ΤΟΕΒ ο Μπάμπης Δραγασάκης ανέφερε, πως το θέμα προβληματίζει όλη η περιοχή και συζητήθηκε ξανά στη χθεσινή συνέλευση του ΤΟΕΒ. Εκεί αποφασίστηκε να γίνει μια νέα προσπάθεια να βρεθούν πηγάδια και γεωτρήσεις ιδιωτών που να συμβάλλουν στό δίκτυο. Η κίνηση που έγινε το καλοκαίρι, έφερε πολύ μικρό αποτέλεσμα, όμως υπάρχει ανάγκη να ξαναγίνει, τόνισε.

Επίσης όπως είπε θα γίνει αίτημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τη διεύθυνση Υδάτων ώστε να εγκρίνει μια νέα γεώτρηση στη θέση Πολιανά των Μύθων, κάτι για το οποίο θα πρέπει να γίνουν μετρήσεις του υδροφόρου ορίζοντα.

Παράλληλα τόνισε πως πριν δύο-τρια χρόνια ο ΤΟΕΒ έτρεξε και άνοιξε γεωτρήσεις και έτσι η περιοχή βρίσκεται στην κατάσταση που είμαστε και δεν έχει ξεραθεί νωρίτερα. Θα είναι όμως λάθος τόνισε, να καταναλώσουμε κάθε διαθέσιμο υδάτινο πόρο και να μην μείνει τίποτα στις επόμνες γενιές.

Τέλος αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, με στόχο να μελετήσει τα δίκτυα της Ιεράπετρας και να προτείνει τρόπους εκσυγχρονισμού του δικτύου με στόχο να γίνεται οικονομία και να προλαμβάνονται ζημιές