επικαιρότητα

Σε Βατερλό για τον Δήμαρχο Φαιστού εξελίχθηκε η ψηφοφορία για τη διοίκηση της ΔΕΥΑΦ

Σε Βατερλό για τον Δήμαρχο Φαιστού εξελίχθηκε η ψηφοφορία για τη διοίκηση της ΔΕΥΑΦ

Δεν προτάθηκαν σύμβουλοι για τις δύο θέσεις της αντιπολίτευσης.

A-
A+
16/10/2019 | 21:20

Σε Βατερλό για τον Δήμαρχο Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη εξελίχθηκε η επιμονή του να μην αναβάλει το θέμα της σύστασης των διοικήσεων των νομικών προσώπων του Δήμου, μεταξύ αυτών και της ΔΕΥΑΦ (Δημοτικής Εταιρίας Ύδρευσης, Αποχέτευσης) παρά τις ενστάσεις που κατατέθηκαν από τους αρχηγούς των τριών άλλων δημοτικών παρατάξεων για αναβολή του θέματος εφόσον έχει ξεκινήσει στη Βουλή και συνεχίζεται η συζήτηση με τις τροπολογίες του πολυνομοσχεδίου.

Ενός πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει και το νόμο που ήρθε μέσα στο καλοκαίρι με το αιτιολογικό της κυβερνησιμότητας των Δήμων και των Περιφερειών να ανατρέψει πολλά από τα δεδομένα που ίσχυαν, αποστερώντας στην ουσία από αρμοδιότητες το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς παρέχει την αποκλειστική δικαιοδοσία τοποθέτησης και διορισμού προσώπων στην παράταξη της πλειοψηφίας.

Η νομιμότητα και η συνταγματικότητα αυτών των διατάξεων τελούν υπό εξέταση μετά και την κατάθεση ενστάσεων που θα κριθούν στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας.

Ωστόσο με το δεδομένο ότι ήδη από την περασμένη Παρασκευή έχει αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για τις τροπολογίες του πολυνομοσχεδίου οι αρχηγοί των τριών δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Φαιστού ζήτησαν να αναβληθούν τα θέματα που αφορούν διορισμούς και τοποθετήσεις προσώπων (δημοτικών συμβούλων και πολιτών) στις διοικήσεις των νομικών προσώπων του Δήμου, όπως είναι η ΔΕΥΑΦ και οι σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Την πρόταση της αναβολής υποστήριξαν οι επικεφαλής Νικολακάκης Γιάννης, Μαθιουδάκης Γιάννης, Πετρακογιώργη Μαρία, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Ζαχαριουδάκης καταφέρθηκε κατά του νομοσχεδίου που αποστερεί αρμοδιότητες από το Σώμα εκχωρώντας τις στις επιτροπές.

Ειδικότερα ο κ. Νικολακάκης Γιάννης επέκρινε το νομοσχέδιο καθώς αποστερεί από τους δημοτικούς συμβούλους το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης εφόσον είναι στη δικαιοδοσία του Δημάρχου να προχωρήσει σε τοποθέτηση των μελών, ενώ για δε τις σχολικές επιτροπές προβλέπονται έξι θέσεις δημοτών που επίσης θα είναι «διορισμένοι» από το Δήμαρχο, υποβαθμίζοντας έτσι το ρόλο και τη θέση των δημοτικών συμβούλων.

Ο κ. Μαθιουδάκης Γιάννης σημείωσε ότι τις τελευταίες μέρες και με εσπευσμένες διαδικασίες γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να γίνουν κομβικές αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο, προτείνοντας αναβολή του θέματος μέχρι να έρθει η ερμηνευτική εγκύκλιος. Στη συνέχεια τόνισε ότι και με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα όπως διαμορφώθηκε η δημοτική αρχή στο σύνολο του Δ.Σ. είναι μια μικρή μειοψηφία των οκτώ συμβούλων στο σύνολο των 27 υπογραμμίζοντας τον «παραλογισμό» του νομοσχεδίου να δίνει το ίδιο ποσοστό στις διοικήσεις σε παρατάξεις και με μεγάλη και με οριακή πλειοψηφία.

Στο ίδιο μήκος και η κα. Πετρακογιώργη ζήτησε παράταση χρόνου ώστε να οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο ζητώντας και αυτή αναβολή όλων των θεμάτων που έχουν σχέση με διορισμούς διοικητικών συμβουλίων.

Με σπασμωδικές αντιδράσεις και χτυπώντας τα χέρια στο έδρανο ο Δήμαρχος Γρηγόρης Νικολιδάκης δεν αποδέχτηκε το αίτημα της αναβολής επικαλούμενος τον ισχύων νόμο και τη δικαιοδοσία που του δίνει να ορίσει μέλη στις διοικήσεις των νομικών προσώπων. Επικαλούμενος μάλιστα την εύρυθμη λειτουργία των επιτροπών και των εταιριών ο κ. Νικολιδάκης και παρότι η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου είχε εκφράσει διαφορετική πρόταση  προχώρησε τις διαδικασίες συγκροτώντας τις διοικήσεις μόνο με τους συμβούλους της πλειοψηφίας και στην αριθμητική αναλογία που του δίνει ο νόμος το δικαίωμα. Οι θέσεις της μειοψηφίας παρέμειναν κενές καθώς ουδείς εκ των αρχηγών των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων πρότεινε συμβούλους, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόταση της αναβολής.

Ψηφοφορία… παρωδία

Παραβλέποντας την άποψη της πλειοψηφίας και σε μια αναμέτρηση δυνάμεων ο Δήμαρχος και παρότι είχε διαβλέψει το αποτέλεσμα προχώρησε την προκλητική του στάση ακόμα περισσότερο θέτοντας το θέμα σε ψηφοφορία, για να εισπράξει μια πανηγυρική ήττα, αποσπώντας μόνο εφτά ψήφους από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του.

Ο ίδιος θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστήριξε κατόπιν εορτής ότι παρότι ο νόμος δεν το επέβαλε έθεσε το ζήτημα της σύστασης της διοίκησης της ΔΕΥΑΦ σε ψηφοφορία για να δει τις προθέσεις και τη διάθεση συνεργασίας των άλλων δημοτικών παρατάξεων.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μαθιουδάκης ξεκαθάρισε ότι η αρνητική ψήφος δεν αφορά τα πρόσωπα που προτάθηκαν για τα οποία δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη αλλά αποκλειστικά και μόνο τη διαδικασία που τηρήθηκε με την οποία δεν συμφωνούν οι υπόλοιπες παρατάξεις. Ως εκ τούτου και εφόσον διαφωνούν δεν προτείνουν πρόσωπα για τις δύο θέσεις εκπροσώπων που κανονικά αναλογούν στην αντιπολίτευση, αφήνοντας τις κενές. Θέση την οποία ασπάστηκαν και οι Νικολακάκης και Πετρακογιώργη ζητώντας μάλιστα να καταγραφεί η διαφωνία τους ως προς τη διαδικασία που τηρήθηκε από τον Δήμαρχο και όχι ως προς τα πρόσωπα που προτάθηκαν τα οποία χαίρουν εκτίμησης, όπως είπαν.

Στην ψηφοφορία λευκό ψήφισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Ζαχαριουδάκης Γιάννης κατακρίνοντας στο σύνολό του το νέο νόμο.

Έτσι και μετά την απόφαση το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΦ θα έχει για πρόεδρο τον ίδιο τον Δήμαρχο κ. Νικολιδάκη Γρηγόρη και τέσσερα μέλη-δημοτικούς συμβούλους από την πλειοψηφούσα παράταξη που θα είναι:

Αρμουτάκη Βασιλεία με αναπληρωματικό τον Φασομυτάκη Γιάννη

Φανουράκη Στέλλα με αναπληρωματικό τον Κωνσταντουλάκη Αντώνη

Σκαντζάκης Ιπποκράτης με αναπληρωματικό τον Νεονάκη Βαγγέλη

Πολιουδάκης Ανδρέας χωρίς αναπληρωματικό για το τέταρτο μέλος

Εκ μέρους του προσωπικού τοποθετήθηκε ο Μιχαηλίδης Μιχάλης με αναπληρωματικό μέλος τον Ρογδάκη Ιωάννη.

Εκ μέρους των φορέων ο κ. Κουγιουμουτζής Ζαχαρίας από το Σύλλογο Φοροτεχνικών με αναπληρωματικό μέλος τον Κουτεντάκη Ιωάννη.

Εκ μέρους των πολιτών ο κ. Ορφανουδάκης Μανώλης  με αναπληρωματικό την κα. Μανιουδάκη Μαριαλένα και ο κ. Σαραντουλάκης Ιωάννης τακτικό με αναπληρωματικό την κα. Παπαδάκη Ελένη.

Απομένει να δούμε κατά πόσον η απόφαση αυτή με το 9 μελες διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΦ θα επικυρωθεί και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.