Αυτοδιοίκηση

Σε πρόγραμμα εξυγίανσης μπαίνει ο Δήμος της Γόρτυνας

Σε πρόγραμμα εξυγίανσης μπαίνει ο Δήμος της Γόρτυνας

Ποια μέτρα και ποιους περιορισμούς θα σημαίνει πρακτικά η εξυγίανση  

A-
A+
10/02/2015 | 12:05

 

Μονόδρομο πλέον αποτελεί για το Δήμο της Γόρτυνας η ένταξή του σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης καθώς ο προϋπολογισμός του 2015 επιστράφηκε πίσω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 19 Ιανουαρίου με το αιτιολογικό ότι δεν είναι ισοσκελισμένος και παρατηρείται έλλειμμα εσόδων κατά 6.378.232,89 ευρώ έναντι αντίστοιχων, πραγματικών δαπανών και υποχρεώσεων. Μετά και αυτή την εξέλιξη το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται απόψε το βράδυ στην κρισιμότερη, ίσως, συνεδρίαση των τελευταίων ετών να λάβει απόφαση για περεταίρω αναμόρφωση του προϋπολογισμού και για ένταξη του Δήμου στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης. 

 

20141124_211344

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο σχετικό έγγραφο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητά  από το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ώστε να επιτευχθεί ( αν είναι δυνατόν) ο ισοσκελισμός εσόδων-εξόδων. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να συμβεί σε θεαματικό βαθμό , όπως εκτιμά ο Δήμαρχος Γόρτυνας κ. Νίκος Σχοιναράκης, καθώς υπάρχουν εκτελούμενα, συνεχιζόμενα ή δημοπρατημένα έργα και υποχρεώσεις προς τρίτους που πρέπει υποχρεωτικά να εγγραφούν στους κωδικούς του προϋπολογισμού, όπως και λειτουργικές δαπάνες και πάγιες υποχρεώσεις, που καθιστούν πρακτικά αδύνατη την αναμόρφωσή του. Επομένως ο Δήμος οδεύει ολοταχώς για ένταξη σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης με στενή πλέον επιτήρηση όλων των αποφάσεων που θα λαμβάνει από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α.

 

Προϋποθέσεις Ένταξης

Σε ποιες περιπτώσεις ένας Δήμος, μπαίνει σε εξυγίανση, γεννιέται εύλογα το ερώτημα;

Και η απάντηση είναι: Εφόσον το Παρατηρητήριο διαπιστώσει με οποιονδήποτε τρόπο, ότι ένας Δήμος έχει αδυναμία κατάρτισης ισοσκελισμένου αρχικού προϋπολογισμού είτε και μετά από την αναμόρφωσή του. Επίσης σε εξυγίανση μπορεί να μπει και ένας Δήμος που έχει επικυρωμένο προϋπολογισμό από την αρμόδια εποπτική αρχή αλλά έχει εγγράψει σε αυτόν πλασματικά ή υπερεκτιμημένα έσοδα ή δεν έχει εγγράψει τις υποχρεωτικές του δαπάνες συμπεριλαμβανομένων των απλήρωτων υποχρεώσεων του στο πραγματικό ύψος τους, γεγονός που οδηγεί και πάλι σε αδυναμία ισοσκέλισης.  Επίσης σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης μπορεί να μπει και ένας Δήμος μετά από δικό του αίτημα. Στη σχετική αίτηση θα πρέπει να δηλώνεται η αδυναμία σύνταξης αρχικού ή αναμορφωμένου ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του. Επιπλέον θα πρέπει να συνοδεύεται από εκτίμηση της κατάστασης του Ο.Τ.Α από τον Προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας η οποία θα απεικονίζεται σε σχετική έκθεση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου. Τέλος θα πρέπει με ευθύνη της Οικονομικής Υπηρεσίας να συνταχθεί Σχέδιο Οικονομικής Εξυγίανσης  (Σ.Ο.Ε.) του Δήμου.

Η εξυγίανση στην πράξη

Πρακτικά η είσοδος του Δήμου στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης σημαίνει την εφαρμογή κατά περίπτωση μέρους ή του συνόλου των κάτωθι παρεμβάσεων:

α) τη διασφάλιση της είσπραξης των απαιτήσεων του Δήμου και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής β) την αναστολή ή τον περιορισμό των προσλήψεων γ) πρόβλεψη για εθελοντικές μετατάξεις ή ακόμα και επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού δ) πραγματοποίηση υποχρεωτικών ή πλήρως ανελαστικών δαπανών ε) αύξηση των εσόδων του Δήμου από φόρους, τέλη δικαιώματα και εισφορές στ) αύξηση του συντελεστή για την επιβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και 3/οο και αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων μέχρι και 2%. ζ) διάθεση μέρους από τα έσοδα των ΚΑΠ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών η) δανειοδότηση από το Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού θ)πρόσβαση στο Λογαριασμό Εξυγίανσης των Ο.Τ.Α. ι) δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι Δήμοι που υπάγονται σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης συμπληρώνουν ειδικό μηνιαίο απογραφικό δελτίο το οποίο υποβάλλουν στη Δ/νση Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και το περιεχόμενο του καθορίζεται με απόφαση του Παρατηρητηρίου.  Εφόσον για δύο συνεχόμενα χρόνια ο Δήμος που έχει υπαχθεί στην εξυγίανση καταρτίζει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με απόφαση του Παρατηρητήριου και διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εσωτερικών εξέρχεται του Προγράμματος.

Χρηματοδότηση

Στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων συστήνεται ειδικός λογαριασμός με την ονομασία « Λογαριασμός Εξυγίανσης των ΟΤΑ» από τον οποίο χρηματοδοτούνται οι Δήμοι που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Ο λογαριασμός αυτός ενισχύεται σε ετήσια βάση από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και συγκεκριμένα σε ποσοστό 4% επί αυτών που αποδίδονται στους ΟΤΑ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών τους.

 

ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γόρτυνας κ. Νίκο Σχοιναράκη η ένταξη του Δήμου στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης είναι αναπόφευκτη καθώς μετά και την παρέλευση του πρώτου τριμήνου, ο Δήμος μη έχοντας προϋπολογισμό, δεν θα έχει καύσιμα να κινήσει τα μηχανήματα, ούτε θα μπορεί να καλύψει τη μισθοδοσία και τις λειτουργικές δαπάνες με αποτέλεσμα να μην μπορεί πρακτικά πλέον να λειτουργήσει. «Το πρόβλημα δεν το αντιληφθήκαμε σήμερα, είναι υπαρκτό εδώ και χρόνια και κατ’ επανάληψη έχω τονίσει πόσο δύσκολη είναι η οικονομική κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει ο Δήμος της Γόρτυνας» σημειώνει ο κ. Σχοιναράκης.

«Ωστόσο η λύση δεν θα προκύψει κάνοντας αλχημείες και τεχνάσματα. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατάματα την πραγματικότητα και να ενεργοποιήσουμε τα εργαλεία, που η πολιτεία μας παρέχει. Η ένταξη του Δήμου στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο να εξορθολογήσει τη λειτουργία του και να πετύχει την επανεκκίνηση που χρειάζεται ώστε να γίνει βιώσιμος. Στο μόνο που θα είμαστε αμετακίνητοι και κατηγορηματικά αντίθετοι είναι το ζήτημα της επιπλέον επιβάρυνσης των δημοτών με φόρους» υπογράμμισε κλείνοντας ο Δήμαρχος.