Blogs

Αυτόλογη έγχυση αιμοπεταλίων – Φυσικός τρόπος αποκατάστασης Οστεοαρθρίτιδας & Τενοντίτιδας

A-
A+
26/10/2016 | 13:08

Η οστεοαρθρίτιδα και ο ερεθισμός των τενόντων (τενοντίτιδα) είναι από τις συχνές αιτίες επίσκεψης στον ορθοπαιδικό ιατρό.

Μέχρι σήμερα επικρατούσε η αντίληψη ότι οι θεραπευτικές επιλογές των παθήσεων αυτών ήταν αποκλειστικά φαρμακευτικές ή χειρουργικές, εξαιρουμένης της φυσικοθεραπείας. Αυτό στις μέρες μας έρχεται να αλλάξει μέσω μίας νέας βιολογικής προσέγγισης με άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση της οστεοαρθρίτιδας και της τενοντίτιδας. Η νέα αυτή μέθοδος ακούει στο όνομα αυτόλογη έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (Autolog Platelet Rich Plasma, A-PRP), η οποία είναι μία υποσχόμενη λύση που επιταχύνει την επούλωση της βλάβης του χόνδρου (οστεοαρθρίτιδα), όπως επίσης επουλώνει και αποκαθιστά τους τραυματισμούς των τενόντων (τενοντίτιδα).
Η φιλοσοφία αυτής της θεραπείας είναι να συγχωνευθεί η σημερινή τεχνολογία αιχμής με τη φυσική ικανότητα του οργανισμού μας να αυτοθεραπεύεται. Για τους περισσότερους ασθενείς το A-PRP προσφέρει μια σταθερή εναλλακτική θεραπεία για εκείνους που δεν επιθυμούν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή και γι αυτούς που δεν επιθυμούν να χειρουργηθούν. Αυτή η θεραπεία δεν είναι η ‘’γρήγορη λύση‘’ και έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει την μακροπρόθεσμη βελτίωση των βλαβών. Η διαδικασία του A-PRP είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι απαιτεί χρόνο.

a-prp_tzagkarakis-eustratios-1

Είναι σημαντική η αξιολόγηση του ασθενούς πριν τη θεραπεία για να καθοριστεί αν το A-PRP είναι μια βιώσιμη θεραπευτική επιλογή.

Συνήθως η διάρκεια της θεραπείας διαρκεί από μισή έως μία ώρα και γίνεται χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων αποφεύγεται καθώς περιορίζει τα θεραπευτικά οφέλη. Με βάση την αξιολόγηση του ασθενούς ίσως χρειαστούν από 1 έως 3 συνεδρίες. Ο τρόπος λειτουργίας μίας A-PRP διαδικασίας γίνεται χρησιμοποιώντας το αίμα του ίδιου του ασθενή, από το οποίο λαμβάνονται ειδικά παρασκευασμένα αιμοπετάλια μέσω της διαδικασίας της φυγοκέντρησης. Στη συνέχεια, τα αιμοπετάλια επανεισάγονται στην πάσχουσα περιοχή με ή χωρίς υπερηχογραφική καθοδήγηση ανάλογα με τη βλάβη. Τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν ουσίες γνωστές ως ‘’αυξητικοί παράγοντες‘’, οι οποίοι οδηγούν στην επούλωση των ιστών. Το ανθρώπινο σώμα έχει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αυτοθεραπεύεται και με την εισαγωγή συγκεντρωμένων αιμοπεταλίων διευκολύνουμε τη φυσική διαδικασία της επούλωσης.
Σημαντικές παρενέργειες από τη συγκεκριμένη μέθοδο δεν υπάρχουν, παρόλα αυτά κάποιοι ασθενείς αναφέρουν πόνο, τραυματισμό κάποιας νευρικής απόληξης και λοίμωξη. Τα ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου εφόσον γίνει η κατάλληλη επιλογή του ασθενούς είναι περίπου 93%, με βάση διεθνείς μελέτες. Για να δείτε αν το A-PRP είναι κατάλληλο για εσάς αρκεί μία επίσκεψη στον ορθοπαιδικό σας.

Τζαγκαράκης Μ. Ευστράτιος
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Παίδων & Ενηλίκων