Blogs

Ο έκπτωτος και η έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς  

Ο έκπτωτος και η έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς  

A-
A+
08/02/2023 | 18:08

Η δημοκρατία είναι ένα οργανωμένο πολιτικό σύστημα, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι ο πολιτισμός, η δεξαμενή της ανεξάρτητης και ελεύθερης σκέψης των ατόμων.

Η δημοκρατία, ωστόσο, απαιτεί σεβασμό στους θεσμούς που λειτουργεί ως “θεμέλιος λίθος” εκεί όπου υπάρχουν δίκαιοι νόμοι και εφαρμόζονται. Κάθε ενέργεια που προσβάλλει τους θεσμούς πρέπει να καταγγέλλεται και ιδιαίτερα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί βασική πολιτειακή υποχρέωση δεδομένη αλλά και αυτονόητη. 

Αν τα ίδια τα πρόσωπα που υπηρετούν ή που θέλουν να υπηρετήσουν τους θεσμούς, δεν τους σέβονται, πώς περιμένουμε ο απλός πολίτης να δείξει τον ανάλογο σεβασμό; 

Πιο συγκεκριμένα, όταν ΕΚΠΤΩΤΟΣ από το δημαρχιακό “θώκο”,  κατόπιν τελεσίδικης απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, εξακολουθεί να ασκεί παρασκηνιακά καθήκοντα δημάρχου, διατηρώντας μάλιστα και γραφείο εντός του Δημαρχείου, όταν ο ασκών τα χρέη δημάρχου ανέχεται να εκτελεί εντολές του ΕΚΠΤΩΤΟΥ, συμμετέχοντας “τη ανοχή του”  σε αυτή την κοροϊδία απέναντι στους δημότες και όταν αγνοείται εσκεμμένα από τους παραπάνω η νομιμότητα και υποβαθμίζονται πρόσωπα και θεσμοί, είναι αναμενόμενο οι πολίτες να χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς τους θεσμούς και να αισθάνονται απαισιοδοξία ως προς οποιαδήποτε μελλοντική προοπτική και εξέλιξη.

Όλες αυτές οι συμπεριφορές έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής και των ίδιων των πολιτικών, την έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και στη δημοκρατική τάξη, και οδηγούν σε φαινόμενα απομονωτισμού και περιθωριοποίησης.

Δυστυχώς δεν αρκεί μόνο να διακηρύττει κάποιος τη δημοκρατικότητά του, όπως ο ΕΚΠΤΩΤΟΣ. 

Πρέπει με τη στάση του και να τη στηρίζει και να την  εφαρμόζει αλλά και να πράττει τα δίκαια!

*Αθανάσιος Παπανικολάου, Αντιπτέραρχος ε.α., Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Γόρτυνας