Blogs

«Το σχέδιο της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση»

«Το σχέδιο της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση»

A-
A+
25/04/2018 | 11:58

Σε μια εποχή αμφισβήτησης των θεσμών, η ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών. Για εμάς η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμικός εταίρος, συνομιλητής και συνεργάτης. Τιμούμε την προσφορά της. Πιστεύουμε στις δυνατότητές της. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό θεσμικό περιβάλλον αρχών και κανόνων σε βάθος χρόνου. Ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ, η Αυτοδιοίκηση είναι πολιτικό όργανο προς εξαγορά και εκμαυλισμό. Τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές, όμως, είναι απαξιωμένες από το λαό και την Ιστορία.

Η Κυβέρνηση πριναποδράσει σύντομα, μέσω πρόωρων εκλογών,προσπαθεί να ναρκοθετήσει την επόμενη ημέρα για τη Χώρα. Κίνηση-ματ στην σκακιέρα της «καμένης γης» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αυτό γιατί γνωρίζουν καλά πως και στην Αυτοδιοίκηση όπως και στην κοινωνία δεν έχουν ερείσματα.

Το καταστροφικό αυτό σχέδιο έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και καιρό μέσω και των «Αναπτυξιακών» Περιφερειακών Συνεδρίων, όπου η Κυβέρνηση προσπάθησε να εργαλειοποιήσει τους αυτοδιοίκητους προκειμένου να εξυπηρετήσει μια κομματική μεθόδευση, ενώ επιδιώκει το χάος, αλλοιώνοντας το εκλογικό σύστημα και παίζοντας για πολύ καιρό με το χρόνο των εκλογών. Απώτερος σκοπός της Κυβέρνησης; Το Υπουργείο Εσωτερικών να πάρει τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις. Στόχος τους ένα καθεστώς ακυβερνησίας, πολιτικό σωσίβιο του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

 

Δυστυχώς, σύμμαχος στα σχέδια των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποτελεί το ίδιο το κράτος. Ένα κράτος γραφειοκρατικό, αρτηριοσκληρωτικό, γερασμένο και σκουριασμένο που αδικεί όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Παράλληλα, η νομοθεσία παραμένει κατακερματισμένη, αρμοδιότητες και γραφειοκρατία ταλανίζουν τη σχέση κράτους-δήμων-περιφερειών, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό χρειάζεται αναβάθμιση. Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με μικρότερο, επιτελικό κράτος και με ισχυρότερους Δήμους και Περιφέρειες.

 

Για την έμπρακτη στήριξη και βελτίωση της καθημερινότητα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στη Ν.Δ.επανεξετάζουμε συνολικά την λειτουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων και τη μεταφορά από το κεντρικό κράτος. Η σημερινή αποκεντρωμένη διοίκηση, μέχρι να αλλάξει το Σύνταγμα, θα διατηρήσει μόνο τις απολύτως προβλεπόμενες, από το Σύνταγμα, αρμοδιότητες.

Στηρίζουμε ενεργά και αποφασιστικά τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος για τον πολίτη.Δεν στεκόμαστε όμως, μόνο εκεί. Η Ν.Δ. στηρίζει τολμηρές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά συνολικά την οργάνωση του κράτους. Στηρίζουμε την πλήρη απελευθέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από τη θεσμοθέτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας.

Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές, λοιπόν, δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, ώστε να διαλυθεί το βασικό δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με τον σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρός μας: «Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τέλος στη μιζέρια και στο τέλμα που κυριαρχούν στη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τους Έλληνες και να βάλουμε τέλος σε άγονους διχασμούς. Όσο κι αν η κυβέρνηση δεν το αντέχει ψυχολογικά, η ώρα της πολιτικής αλλαγής πλησιάζει».

Ο κ. Λ. Αυγενάκης είναι Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και Βουλευτής Ηρακλείου