Blogs

Ύμνος στη Μεσόγειο

Ύμνος στη Μεσόγειο

A-
A+
29/05/2020 | 14:07

Μεσόγειος, η θάλασσα της ειρήνης, του εμπορίου, του πολιτισμού δίαυλος ηπείρων και συνάμα διεκδίκησης του ανακάλυπτου θησαυρού!

Όλοι εδώ, θεοί και άνθρωποι! Από τον Μίνωα ως τον Νικηφόρο Φωκά κι από το Βυζάντιο ως τα σήμερα…

Γράφει η:  Εύα Καπελλάκη – Κοντού*

Μεσόγειος: το λιβανιστήρι των λαών που γύρω σου στήνουν χορό  ήρωες και νιοι ξαρμάτωτοι, νιες καμαροφρύδες με το χαμόγελο στα χείλη. Από κάθε χώρα που περνάς η ιστορία πλούσια, οι παραδόσεις κι ο πολιτισμός και μεσοπέλαγα απλώνει τη λεβεντιά της η Μεγαλόνησος Κρήτη, του Μίνωα γεννήτρα, του Δία και της μητέρας θεάς, της γονιμότητας αφέντρα. Κάθε χώρα κι ένα ακριβό στολίδι, κάθε τόπος κι ένα πετράδι στου πελάγου τον λευκό αφρό!

Όλος ο κόσμος υποκλίνεται από την μια άκρη ως την άλλη της γης. Η ομορφιά σου, στίχοι του Ελύτη και του Σεφέρη στις σελίδες του χρόνου αναπαύονται.

Χώρες όμορφες, κόρες της θάλασσας με δάφνες πολιτισμού αρχέγονου στα μαλλιά σας. Λιβάνι των θεών στο Πάνθεο του Ολύμπου! Μεσόγειος λιβανιστήρι των λαών γραφής κι ανάγνωσης γέννα, αγλάισμα της ποίησης και των μουσών καταφύγιο.

Παρά τις τόσες αντιξοότητες σειρήνες γίνονται τα νησιά σου μαγεύοντας τους ταξιδιώτες – περιηγητές από κάθε γωνιά της γης.

Από την Σικελία ως την Κύπρο κι από την Κορσική ως τη Λέσβο, από το Ιόνιο,  την Κρήτη, τις Κυκλάδες, Σποράδες και Δωδεκάνησα ως τη Θάσο και τη Σαμοθράκη όλο το Αιγαίο ως το νότιο Κρητικό πέλαγο… ταξίδι του νου και της ψυχής αναζήτηση!

*Η Εύα Καπελλάκη – Κοντού είναι εκπαιδευτικός και αρθρογράφος [Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].