Ελλάδα

To αμφιλεγόμενο σποτ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας με τις σέξι νοσοκόμες

To αμφιλεγόμενο σποτ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας με τις σέξι νοσοκόμες

Διχάζει το χιουμοριστικό βίντεο

A-
A+
16/06/2016 | 8:22

«Τώρα μπορείς και εσύ να γίνεις ήρωας»! Αυτός είναι ο τίτλος που ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για να δώσουν αίμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας στις 14 Ιουνίου.

Στο βίντεο που διαρκεί περίπου ένα λεπτό εμφανίζονται σέξι νοσοκόμες, που σώζουν μαζί με τον γιατρό έναν ασθενή, ενώ σε άλλη σκηνή εμφανίζεται ένας ναυαγοσώστης να δίνει το φιλί της ζωής σε μία καλλίγραμμη λουόμενη που παρ’ ολίγον να πνιγεί.

Ωστόσο, αυτό που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις είναι το γεγονός ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, όλοι αυτοί οι άντρες-ήρωες περιτριγυρίζονται από πανέμορφες γυναίκες οι οποίες τους κοιτούν με θαυμασμό για τις ηρωικές τους πράξεις. Έτσι, ο άντρας που πήγε να δώσει αίμα, δείχνει σαν να παρακινήθηκε από αυτό ακριβώς το γεγονός.

Το χιουμοριστικό αυτό βίντεο έχει διχάσει, καθώς ορισμένοι πολίτες στα σχόλιά τους στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζουν ότι προβάλλει σεξιστικά πρότυπα, ενώ όσοι εκφράζουν τον αντίλογο υποστηρίζουν ότι πρόκειται για σάτιρα και απομυθοποίηση των κινηματογραφικών ηρώων, αφού ήρωας μπορεί να γίνει και ένας απλός καθημερινός άνθρωπος που σώζει ζωές προσφέροντας αίμα.

Απάντηση στην κριτική έδωσε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας με εκτενή ανακοίνωση 

Η πρόεδρος του Κέντρου Χάρις Ματσούκα εξηγεί στην απάντησή της στους επικριτές πως “Επιλέξαμε ένα διαφορετικό, πιο φρέσκο τρόπο, αυτόν της σάτιρας για να παρουσιάσουμε το θέμα της προσέλκυσης εθελοντών», ενώ ξεκαθαρίζει πως το διαφημιστικό δημιουργήθηκε δωρεάν από την εταιρεία που το ανέλαβε. «Ένα και καθαρό είναι το μήνυμα: ότι ο καθημερινός άνθρωπος, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας είναι σημαντικός και γίνεται πραγματικός ήρωας δίνοντας αίμα και σώζοντας μία έως τρεις ζωές».

Με εξώδικο απαντά η Ένωση Νοσηλευτών

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από την επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, φαίνεται πως δεν κατεύνασαν τις αντιδράσεις της Ένωσης Νοσηλευτών, η οποία με εξώδικο προς το κέντρο ζητά να αποσυρθεί άμεσα το σχετικό σποτ.

Δείτε το: