Νότια Κρήτη
«Γνώρισα 4 υπουργούς Παιδείας – ο ένας χειρότερος από τον άλλον…»
Βαρυσήμαντη συνέντευξη του Ιωσήφ Σηφάκη στα «ΝΕΑ»:
Με μια βαρυσήμαντη συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο κορυφαίος, παγκοσμίως, κρητικός επιστήμονας της πληροφορικής, Ιωσήφ Σηφάκης με καταγωγή από τους Αγίους Δέκα, μόνιμος κάτοικος Γαλλίας που διατηρεί ωστόσο σπίτι στο νότο του νησιού μας το οποίο επισκέπτεται συχνά με τη σύζυγο του Όλγα, διακεκριμένη Νομικό-αναφέρεται στην σύγχρονη πραγματικότητα στην Ελλάδα, κάνοντας ωστόσο, «πικρές» διαπιστώσεις, καθώς επισημαίνει πως «δεν υπάρχει διάθεση για τομές στη χώρα». Όπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά «Γνώρισα τέσσερις υπουργούς Παιδείας – ο ένας χειρότερος από τον άλλον. Είναι λυπηρό βέβαια που είμαι τόσο αρνητικός, αλλά δεν υπήρχε και νομίζω δεν υπάρχει ακόμα καμία διάθεση για βαθιές αλλαγές…».
Πρωτοπόρος
Στην εισαγωγή της συνέντευξης η εφημερίδα αναφέρει για τον συντοπίτη μας επιστήμονα: «Χάρη σ’ αυτόν, τα Airbus σήμερα πετούν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι πρωτοποριακές εργασίες του εφαρμόζονται από τη Microsoft, την Intel και την Google. Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι ο κορυφαίος, παγκοσμίως, Έλληνας επιστήμονας της πληροφορικής. Τιμημένος με το περίφημο βραβείο Τούρινγκ, που θεωρείται το Νομπέλ της πληροφορικής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης και ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας για αυτόν τον τομέα που αλλάζει τις δυνατότητες του ανθρώπινου είδους. Ζει 45 χρόνια στη Γαλλία, έρχεται τακτικά στην Ελλάδα, αλλά ουσιαστικά εργάζεται σε όλο τον κόσμο. Εκεί όπου κυβερνήσεις, πανεπιστήμια και επιχειρηματίες τον καλούν για να τους δώσει τα φώτα του για το πώς να ανταποκριθούν σε ένα τεχνολογικό μέλλον με πολλές προκλήσεις»
Με τη σύζυγο του Όλγα
«Είναι λυπηρό»
Από το 2014 έως το 2016, ο Ιωσήφ Σηφάκης διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας. Είδε από κοντά και το ερευνητικό σύστημα και τους πολιτικούς ιθύνοντες. Στη συνέντευξη του δεν μασάει τα λόγια του: «Μαζί με άλλους δέκα συναδέλφους προσπαθήσαμε να κάνουμε προτάσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν εισακούστηκαν. Γνώρισα τέσσερις υπουργούς Παιδείας – ο ένας χειρότερος από τον άλλον. Είναι λυπηρό βέβαια που είμαι τόσο αρνητικός, αλλά δεν υπήρχε και νομίζω δεν υπάρχει ακόμα καμία διάθεση για βαθιές αλλαγές. Και λυπάμαι ακόμη περισσότερο γι’ αυτά που γίνονται πρόσφατα, θέλουν να φέρουν τα πανεπιστήμια πάλι σε ένα καθεστώς συνδιοίκησης, να επαναφέρουν το άσυλο και τους αιώνιους φοιτητές – ιδέες που δεν εφαρμόζονται πουθενά ανά τον κόσμο.
Αυτό που είχαμε προτείνει εμείς ήταν κάτι πολύ απλό και σημαντικό. Σε όλες τις προηγμένες χώρες, την έρευνα την κάνουν κυρίως τα πανεπιστήμια. Υπάρχουν βέβαια και ερευνητικά ιδρύματα, αλλά τα πανεπιστήμια είναι οι κύριοι συντελεστές και έχουν την πρωτοβουλία. Στην Αμερική, στη Βρετανία, στη Γερμανία, παντού, η έρευνα, η καινοτομία γίνονται από αυτά. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία μεταξύ ιδρυμάτων και πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια δεν είναι η πρωτοπορία.
Αυτό που είχαμε προτείνει το 2014 είναι να έχουμε ένα πρότυπο οργάνωσης που να μοιάζει με τα διεθνή. Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος εθνικός χώρος έρευνας δημιουργώντας ανά περιφέρειες πόλους αριστείας. Απλώς να συνεργαστούν τα ιδρύματα και τα πανεπιστήμια. Να πάψει ο κατακερματισμός των ερευνητικών δραστηριοτήτων και να υπάρχει ένας ενιαίος προγραμματισμός. Αυτό όχι μόνο έχει μηδενικό κόστος, αλλά επιτρέπει και οικονομίες κλίμακας. Για το λεκανοπέδιο Αττικής είχαμε προτείνει να δημιουργήσουμε γύρω από τον Δημόκριτο έναν τέτοιο πόλο με τεχνολογικό πάρκο. Αυτό είναι μια προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδυτών. Παρουσίασα αυτές τις προτάσεις στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε αντιπολίτευση, αλλά και τα κόμματα της συμπολίτευσης δεν στήριξαν τις προτάσεις. Από τη στιγμή που προτείνεις μεταρρυθμίσεις που θίγουν συμφέροντα, που ταράζεις τα στάσιμα νερά, δεν θέλει κανείς να σε ακολουθήσει».
Υπάρχουν λύσεις
Όπως αναφέρει ο κ. Σηφάκης «Οι λύσεις είναι προφανείς και δεν χρειάζεται πολλή σοφία. Αρκεί να έχεις το θάρρος να τις επιβάλεις. Ξέρετε πώς η Ιρλανδία κατόρθωσε να ελκύσει επενδύσεις και να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης. Άλλη μια ενδιαφέρουσα περίπτωση που παρακολούθησα από κοντά είναι της Βαρκελώνης. Η Βαρκελώνη είναι σήμερα αυτό που λέμε ένα hub τεχνολογικό, με πολλές επενδύσεις, με ερευνητικά κέντρα. Πώς το έκαναν; Είπαν: θα κάνουμε φορολογικές ελαφρύνσεις, θα δώσουμε κίνητρα, ήρθαν μεγάλες εταιρείες, εγκαταστάθηκαν, δημιουργήθηκαν εντυπωσιακά ερευνητικά κέντρα και η Βαρκελώνη τώρα είναι μια πόλη-φάρος. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο στη χώρα μας;».
Να δουλέψουμε μαζί
Με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα ο κ. Σηφάκης αναφέρει ότι βλέπει την εκλογή του «ως θετική εξέλιξη. Διότι η Γαλλία υπέφερε από ένα δικομματικό σύστημα, όπως και η Ελλάδα. Η λύση για μια χώρα, και κυρίως για την Ελλάδα που κινδυνεύει πραγματικά, δεν είναι να διαλέξουμε μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Πρέπει όλοι μαζί να αρθούμε πάνω από τις διαφορές και να δουλέψουμε μαζί. Αυτό γινόταν και στη Γαλλία. Ο Μακρόν προέβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από τα κόμματα και συσπείρωσε τον κόσμο. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πείραμα για όλη την Ευρώπη. Αυτή η ιδέα εφαρμόζεται και στη Γερμανία, όπου η Μέρκελ και ο Γκάμπριελ συνεργάζονται αρμονικά για το καλύτερο. Αυτό που χαρακτηρίζει ένα σύγχρονο κράτος είναι να μπορεί να προγραμματίζει σε βάθος χρόνου, να προβλέπει πού πάνε τα πράγματα και να παίρνει εγκαίρως αποφάσεις και μέτρα. Δεν το κάναμε, ούτε και έχουμε κάποιο όραμα αυτή τη στιγμή».