Ελλάδα

Η άνοδος στον Τουρισμό δεν έφτασε στα καταλύματα

Η άνοδος στον Τουρισμό δεν έφτασε στα καταλύματα

Eννιά στις δέκα επιχειρήσεις θα εμφανίσουν χειρότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με την περσινή σεζόν.

A-
A+
03/09/2016 | 17:15

Μπορεί τα νέα από το χώρο του Τουρισμού-όσον αφορά τουλάχιστον τις ξένες αφίξεις- να είναι θετικά, καθώς όλα δείχνουν πως θα επιτευχθεί τελικά ο στόχος των 25 εκατ. επισκεπτών, εντούτοις η άνοδος αυτή, όπως αναφέρουν επιχειρηματίες από το χώρο των ξενοδοχείων και των μικρότερων καταλυμάτων, δεν αποτυπώνεται στους τζίρους τους.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, ιδιαίτερα αυτών μικρής και μεσαίας δυναμικότητας, αν και τους δύο προηγούμενους μήνες η ζήτηση ήταν σε υψηλά επίπεδα, η στασιμότητα που καταγράφηκε από την αρχή της σεζόν και μέχρι τον Ιούνιο έχει “κοστίσει ακριβά” στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων, σημειώνοντας πως ο μειωμένος ρυθμός κρατήσεων στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό με την αναποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αλλά και τις χαμηλότερες τιμές στις οποίες προχώρησαν οι ιδιοκτήτες για να προσελκύσουν επισκέπτες, άφησαν έντονα σημάδια στο κομμάτι των εσόδων.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν εξάλλου πως εννιά στις δέκα επιχειρήσεις θα εμφανίσουν χειρότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με την περσινή σεζόν, με πάνω από τις μισές να είναι ζημιογόνες.

Οι αιτίες όμως της μείωσης των εσόδων για τα καταλύματα δεν σταματούν εδώ. Το γεγονός πως φέτος ο αριθμός των Ελλήνων ταξιδιωτών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα (εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν το 1,2 εκατ.) φέρνει νέες απώλειες στο ξενοδοχειακό χώρο. Από την άλλη, η πτώση που παρατηρείται στη μέση καταναλωτική δαπάνη των ξένων τουριστών έχει επηρεάσει συνολικά τις εισπράξεις και ειδικά τις τουριστικές περιοχές που στηρίζονται ως επί το πλείστον στο all inclusive.

Παράγοντες της αγοράς εξηγούν άλλωστε πως αν και οι πληρότητες στις μεγάλες μονάδες ήταν πολύ ικανοποιητικές, λόγω και του αποκλεισμού της Τυνησίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου από τα προγράμματα πολλών tour operator, τα έσοδα είναι μειωμένα, καθώς οι τουρίστες είναι χαμηλού οικονομικού επιπέδου. Οι προσδοκίες δεν φαίνεται να αυξάνονται ούτε από τη μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δεδομένου πως αρκετοί πράκτορες του εξωτερικού θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα τους την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη.

Η κατάσταση είναι χειρότερη στους προορισμούς του ανατολικού Αιγαίου που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως) και που είδαν τις κρατήσεις από tour operators του εξωτερικού να διαγράφουν κατακόρυφη βουτιά.

Την ίδια ώρα, η άνοδος των συντελεστών προκάλεσε σημαντική μείωση στην οικονομική δραστηριότητα των νησιωτικών περιοχών και οδήγησε σε συρρίκνωση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως τονίζουν στελέχη του χώρου, προκαλώντας συνάμα άνοδο της φοροδιαφυγής σε δημοφιλείς προορισμούς και μεγάλες απώλειες από τα δημόσια ταμεία.

Όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του κλάδου, η πρόσθετη επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% και εν συνεχεία στο 24% υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες τόσες ήταν οι απώλειες για τα ξενοδοχεία από τη μετάταξη του συντελεστή στη διαμονή στο 23%. Περίπου 200 εκατ. ευρώ είναι η ζημιά από την κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου. Εφόσον τέλος από το 2018 ισχύσει τέλος διανυκτέρευσης στη διαμονή για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως έχει προαναγγείλει η Κυβέρνηση (για τα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων το τέλος θα είναι 0,50 ευρώ, για τα 3 αστέρων 1,50 ευρώ, για τα 4 αστέρων 3,00 ευρώ και τέλος για τα πεντάστερα 4 ευρώ), τότε εκτιμάται πως οι μονάδες θα πληρώνουν άλλα 150 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Πηγή: capital.gr