Ελλάδα
Κυριακή 30 Μαρτίου: Τα ρολόγια πάνε μπροστά!
Η επόμενη αλλαγή ώρας, τον Οκτώβριο του 2025, θα είναι η τελευταία;
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος,την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου τα ρολόγια θα μετακινηθούν κατά μία ώρα προς τα εμπρός και θα περάσουμε και πάλι στη θερινή ώρα.
Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου, τα ρολόγια θα δείξουν ώρα 4, περνώντας στο θερινό ωράριο που θα διατηρηθεί μέχρι και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου του 2025.
Θα καταργηθεί;
Η καθιέρωση της αλλαγής χώρας στην χώρα μας έγινε το 1975 μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο, αυτή η ετήσια αλλαγή πυροδοτεί πλέον συζητήσεις μεταξύ των ειδικών και των φορέων που αγωνίζονται για την οριστική κατάργησή της.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να καταργηθεί μια για πάντα η αλλαγή της ώρας και συγκεκριμένα το 2021. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, το 84% των Ευρωπαίων φαίνεται να ψήφισε τότε υπέρ της κατάργησής της.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε στην κρίση κάθε κράτους μέλους να αποφασίσει αν θα διατηρήσει τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα. Κάθε κράτος μέλος έπρεπε τότε να λάβει την απόφασή του μέχρι την 1η Απριλίου 2020. Αλλά μετά ήρθε…ο κορωνοϊός και ακολούθησε η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, αντιμετωπίστηκαν πολύ πιο σημαντικά πράγματα και η λύση του θέματος της αλλαγής της ώρας τέθηκε τελικά σε δεύτερη μοίρα.
Τέλος το 26;
Το 2021, το τέλος της θερινής ώρας ορίστηκε τελικά για το 2026. Εδώ και αρκετό καιρό γίνεται λόγος ότι η αλλαγή της ώρας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2025, θα είναι η τελευταία στην ιστορία. Ωστόσο, ας μην το δέσουμε και κόμπο γιατί το πιό πιθανό είναι η αλλαγή ώρας να μην…αλλάξει.
Η αιτία
Η αλλαγή της ώρας εισήχθη τον 20ό αιώνα και ήταν στην πραγματικότητα μια λογική επιλογή εκείνη την εποχή. Το χειμώνα, οι άνθρωποι έπρεπε να ανάβουν τα φώτα πολύ νωρίτερα λόγω της πρώιμης δύσης του ηλίου, οπότε αναζητήθηκε μια λύση για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η αλλαγή ώρας υποτίθεται ότι θα έλυνε αυτό το πρόβλημα και τελικά εισήχθη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, σήμερα αυτή η λύση δεν είναι πλέον απαραίτητη, ενώ θεωρείται πως η αλλαγή της ώρας έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην ανθρώπινη υγεία.
Όπως λέγεται, η αλλαγή της ώρας επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς και την καρδιαγγειακή υγεία. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί έχουν αντίκτυπο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μόλις διαταραχθούν αυτοί οι ρυθμοί, αυξάνεται ο κίνδυνος διαφόρων ασθενειών, όπως ο διαβήτης.
Ο κιρκάδιος ρυθμός επηρεάζει επίσης την παραγωγή ορμονών, όπως η κορτιζόλη και η μελατονίνη. Η διατάραξη αυτού του ρυθμού βγάζει αυτές τις ορμόνες εκτός ελέγχου, γεγονός που στη συνέχεια προκαλεί προβλήματα με τον ύπνο, αλλά και με το ξύπνημα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αισθανόμαστε τότε κουρασμένοι και δεν έχουμε ενέργεια.