Ελλάδα

Οι Κρητικοί ψάχνουν φάρμακα σε όλη την Ελλάδα και στο … διαδίκτυο

Οι Κρητικοί ψάχνουν φάρμακα σε όλη την Ελλάδα και στο … διαδίκτυο

Στη Βουλή το θέμα τη διαχείριση του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης και των ελλείψεων.

A-
A+
11/02/2023 | 14:27

Δυσβάσταχτο είναι πλέον το κόστους των φαρμάκων για τους πολίτες, τη στιγμή που δεν είναι λίγοι οι Κρητικοί, οι οποίοι αναζητούν φάρμακα, μέσω του διαδικτύου, σε ηλεκτρονικά φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα! Την ίδια ώρα υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί αναζητούν μέσω συναδέλφων τους φάρμακα από την υπόλοιπη χώρα.
Οι ελλείψεις σε φάρμακα, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν ευρείας κατανάλωσης, αλλά και σε φάρμακα πιο εξειδικευμένα, εχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους Κρητικούς.

Το κόστος
Ζητούμενο, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηρακλείου, είναι η διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελαφρύνει τις οικογένειες από τα οικονομικά βάρη που αφορούν στην ανατροφή των παιδιών και να αυξήσει την αίσθηση ασφάλειας που κάθε οικογένεια έχει δικαίωμα να αισθάνεται αναφορικά με την υγειονομική κάλυψή τους.
Μεταξύ άλλων, προτείνεται ο μηδενισμός των συμμετοχών για όλες τις παιδιατρικές συνταγές φαρμάκων, αλλά και γι’ αυτές που αφορούν εγκυμονούσες και λεχώνες, καθώς και δωρεάν χορήγηση για όλα τα ειδικά βρεφικά γάλατα και σκευάσματα ειδικής διατροφής.
Επιπλέον, επισημαίνεται η ανάγκη όλα τα παιδιά να έχουν την ίδια εμβολιαστική κάλυψη, ώστε να μην μεταβιβάζεται η ευθύνη του εμβολιασμού στους γονείς, που αναγκαστικά αποφασίζουν ανάλογα με την οικονομική τους ευχέρεια.
Σημαντική είναι και η ενίσχυση της δημιουργίας και λειτουργίας εργαστηρίων γαληνικών φαρμάκων, ώστε να διευρυνθεί η γκάμα επιλογών φαρμακευτικών παιδιατρικών θεραπειών, με πρόβλεψη αποζημίωσης από το ασφαλιστικό ταμείο.
Τέλος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου προτείνει τη δωρεάν χορήγηση αντιφθειρικών θεραπειών στα σχολεία και την καθιέρωση πρωτοκόλλου πρόληψης και θεραπείας συγκεκριμένου κόστους, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των οικογενειών.

Στη Βουλή
Το θέμα αυτό ήρθε στη Βουλή, μέσα από κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη διαχείριση του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης στο πλαίσιο της ελάφρυνσης των οικογενειών. Μια παρέμβαση στην οποία προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Νίκου Ηγουμενίδη και Χάρη Μαμουλάκη, καταθέτοντας Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας τις προτάσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Οι καταθέτοντες βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει τις προτάσεις του Συλλόγου και να τους ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

Οι ελλείψεις
Οι σοβαρότατες ελλείψεις σκευασμάτων έχουν προκαλέσει απελπισία στις τάξεις ασθενών και φαρμακοποιών, αν κι αμφότεροι ούτε σταυρώνουν, ούτε σηκώνουν ψηλά τα χέρια: έχοντας εξοικειωθεί με το πρόβλημα – το οποίο καυτηριάζουν σε κάθε ευκαιρία – επικοινωνούν μεταξύ τους και στο τέλος έπειτα από πολλή προσπάθεια κι έντονη ψυχική φθορά, βρίσκουν λύση, ακόμα κι αν αυτή προέρχεται απ’ την άλλη άκρη της Ελλάδος.
Για του λόγου το αληθές, ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Ανδρέας Αντωνίου μοιράστηκε δύο προσωπικές του εμπειρίες στον TEAM FM 102 και στο Goodnet.gr και στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή: η πρώτη αφορούσε φιλικό του πρόσωπο, το οποίο εξασφάλισε τη φαρμακευτική αγωγή που χρειαζόταν για το παιδί του, απ’ την… Άρτα! Στη δεύτερη περίπτωση, ο ίδιος ο κ. Αντωνίου εξυπηρέτησε συνάδελφό του στην Καστοριά, στέλνοντας σκεύασμα για την ημικρανία!

Αν μη τι άλλο, επειδή ουδέν κακό αμιγές καλού, η (συναδελφική) αλληλεγγύη είναι μια αχτίδα φωτός στο ζοφερό κλίμα που επικρατεί και περιέγραψε ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου.
Μέσα σε όλα, ας μην ξεχνάμε ότι το Καρναβάλι πλησιάζει, ο πληθυσμός του Ρεθύμνου θα πολλαπλασιαστεί, συνεπώς αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία οι υγειονομικές ανάγκες σε τοπικό επίπεδο.

Διόγκωση του προβλήματος και συστάσεις στους γονείς
Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα “χρόνιο πρόβλημα που ανάλογα την περίοδο κακοφορμίζει περισσότερο ή λιγότερο” παρατηρεί ο κ. Αντωνίου, εξηγώντας πως η αντιμετώπιση της φαρμακευτικής πολιτικής στην Ελλάδα γίνεται με μνημονιακούς όρους: “δηλαδή με δύο δελτία τιμών κάθε χρόνο στα οποία μεσοσταθμικά μειώνεται η τιμή των φαρμάκων, κι αυτή ορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων τιμών της ΕΕ”.
Όταν στην εξίσωση προστεθούν κι οι τρέχουσες εξελίξεις, της εξαΰλωσης πρώτων υλών ή της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα ή στα καύσιμα, μοιραία επέρχεται επιδείνωση του φαινομένου.
“Αυτή τη στιγμή το ίδιο το φάρμακο που παρουσιάζει μία έλλειψη, στην Ελλάδα η τιμή του είναι 200% φθηνότερη από την τιμή μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Καταλαβαίνετε ότι ο παραγωγός, η εταιρεία η πολυεθνική που το παράγει, τα κομμάτια που έχει στα χέρια της, καθαρά με κριτήρια κόστους και κέρδους θα τα διανείμει σε χώρες όπου η τιμή του φαρμάκου είναι ακριβότερη. Αν μέσα σε αυτό το μείγμα, βάλουμε και τους χονδρεμπόρους και τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας φαρμάκων στην Ελλάδα, οι οποίοι προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος μέσω παράλληλων εξαγωγών – δηλαδή, να εισάγουν το σκεύασμα στην Ελλάδα και να το επανεξάγουν στο εξωτερικό όπου η τιμή τους είναι ακριβότερη- οι διαστάσεις του προβλήματος διογκώνονται υπερβολικά” σημειώνει αναλυτικά ο κ. Αντωνίου.
Τη δεδομένη χρονική περίοδο, είδος προς… εξαφάνιση αποτελούν συνταγραφούμενα φάρμακα χρόνιων παθήσεων και βασικές αντιβιώσεις, ειδικά σε μορφές που αφορούν παιδιά. Οι γονείς αντιμετωπίζουν ανάλογο “πονοκέφαλο” και με αντιαλλεργικά σκευάσματα.
Οι φαρμακοποιοί συστήνουν στους γονείς να βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τους παιδίατρους: να έχουν ένα τηλέφωνο άμεσης επικοινωνίας με τους τελευταίους, ώστε στην περίπτωση που εξαντλούνται όλα τα περιθώρια – κατόπιν διαδοχικών επισκέψεων σε 3-4 φαρμακεία (όπως συχνά συμβαίνει) – να έχουν έτοιμο το πλάνο της εναλλακτικής αγωγής.